Despre cărți și aspiratoare la locul potrivit

Am o poveste de spus despre asta, dar mai întâi, despre … cărți la locul nepotrivit. Am avut parte de câteva. Prima a fost la maternitate, așteptam să nasc și a intrat în salon o vânzătoare de pijamale și cărți. I-am cerut o carte, oricare, toate costau 10 lei, mi-era greu să mă ridic să văd ce are. Vă dau una despre bebeluși, mi-a zis. Mi-a lăsat-o pe noptieră. I-am văzut titlul abia peste câteva ore: trauma nașterii. Vorbea acolo despre toate problemele fizice și psihologice prin care trece o femeie după naștere. Să vă spun ce a urmat? Să zicem doar că am avut toate simptomele.

Asta e o carte la locul nepotrivit. Prietenii spun că nu există expresia asta în dicționar și că mi s-a întâmplat o singură dată, că nu se repetă. Nu? V-o spun pe cea de anul trecut, care mi-a provocat o adevărată fobie pentru camerele de hotel.

Îmi place să umblu prin hotel, să văd ce e pe la etaje, să văd căruciorul femeilor de serviciu, să-mi dau seama ce produse folosesc. Într-o după amiază, când familia dormea după baia de dimineață din mare, am pornit la hoinărit. Într-un hol am găsit un spațiu pentru citit, cu o mică bibliotecă și o canapea. Cărțile erau în engleză. Am  luat cartea ”Dirty Little Secrets: Confessions of a Hotel Maid”. Bun, o carte polițistă, mă gândesc eu.

Și mă apuc de citit. Era despre o cameristă de hotel și grozăviile trăite când făcea curățenie. Ce găsea pe perne, cum nu le înlocuia, doar le schimba fețele, unde făcea și unde nu făcea curat,  cum e cu paharele, cu toaleta, cu produsele din frigider… Se confesa că nu a spălat niciodată sub pat sau sub dulap,  clanțele, întrerupătoarele, telecomenzile. Draperiile, mă întrebați? Niciodată, le mai mirosea din când în când.

r1443 (1)Am citit și m-am întors în cameră. I-am sculat pe ai mei și i-am trimis la plajă, să stea până îi voi chema eu. Primul meu gând a fost la voinicul meu Rohnson Aquatech R144 , aspiratorul de acasă, cu filtrare prin apă, care adună tot. Spală și podele, și draperii, și canapele, adică ce zicea camerista că nu face. Filtrarea prin apă este o metodă prin care praful este colectat direct în apă, prevenind astfel împrăștierea acestuia în aer. Are un recipient  de 15 litri și  conține 5 perii de curățare: pentru aspirare umedă,  pentru aspirare uscată, perie în forma de T, perie rotundă,  dispozitiv pentru colțuri, ca să intre în toate cotloanele. Cam câte camere de hotel poți curăța cu 15 litri? Un etaj.

Dar dacă nu avem aspiratorul, apelăm la alte metode. Am fost la o farmacie, am cumpărat 10 pachete de șervețele umede și m-am apucat de treabă. Frecam și mă gândeam la tot felul de aspiratoare profesionale, câte s-au inventat pe lumea asta, iar menajerele nu știu de ele. Sau poate știu, chiar le-a luat șeful, dar sunt ființe rele… Frecam și mă gândeam la un mod de a le pedepsi. Să vă zic ce culoare aveau șervețele umede la final? Culoarea straturilor de mizerie, dacă există așa ceva!

De atunci nu mai merg niciodată desculță într-o cameră de hotel, nu mă așez dezbrăcată nicăieri, mereu iau pahare de plastic după mine și…  un aspirator de mână, pe care l-am cumpărat la ofertă de pe magazinul MarketOnline.ro.

Stau și mă gândesc acum. La unele hoteluri găsești pe holuri, pentru a fi folosite la comun, o masă de călcat, un fierbător de apă, poate și  un cuptor cu microunde. De ce nu și un aspirator? Copilul a răsturnat o pungă cu nisip pe covor, ce faci? Calci pe ea până intră în țesătură? Mănânci biscuiți în pat și vrei să faci curat, îți trebuie ceva să aspiri. Eu așa aș face, dacă aș fi proprietar de hotel. Îmi permit chiar să le recomand să ia un aspirator Rohnson Aquatech R144, cu filtru HEPA, care mulțumește și familiile cu copii alergici sau astm sau care au animale de companie. Extrage praful, spală, dezinfectează, are toate funcțiile la care m-aș putea gândi.

Fac o mică paranteză să vă explic ce înseamnă un filtru HEPA, deși sunt sigură că doamnele obsedate de curățenie știu ce înseamnă. Filtrul HEPA ( high efficiency particulate air), este extrem de eficient în îndepărtarea impurităților foarte fine din aer și a alergenilor.
Un filtru HEPA este alcătuit dintr-o perdea foarte deasă din fibre de sticlă de dimensiuni diferite.  Când aerul este împins cu putere prin această plasă, cele mai multe particule solide rămân imobilizate în obstacolele pe care le întâlnesc.  Astfel, sunt reținute un procent de până la 99.97 din particulele de peste 0.3 microni. Iar în timpul procesului de golire a recipientului,  utilizatorul nu se confruntă cu riscul inhalării particulelor dăunătoare. Astfel, acesta devine cel mai igienic tip de aspirator.

logo_marketonline_mic1Știți de unde știu atâtea detalii despre aspiratorul ăsta și filtrul HEPA? Dintr-un pliant dintr-un magazin de electronice și electrocasnice. Iar când m-am dus la ei și le-am spus că pe ăsta îl vreau mi-au zis că nu-l au la vânzare. Asta că tot vorbeam de cărți la locul nepotrivit. Atunci de ce țineți pliante pe masă cu el? Nu au știut să răspundă. Nu am mai cumpărat nimic de la ei, m-am dus acasă și l-am comandat de pe Marketonline.ro.

 

Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2016.

 

Advertisements

13 thoughts on “Despre cărți și aspiratoare la locul potrivit

Add yours

 1. Multa lume zice ca un aspirator e un aspirator, nu conteaza de care marca e ca tot aia face, aspira.
  mi-am dat seama cate aspiratoare proaste am avut cand am dat de cel de care zici. cu filtru diferenta e enorma

  Like

 2. eu am citit cartea Puiul cand eram cu copilul internata in spital
  Tin minte ca atunci cand am citit-o am fost foarte trista deoarece acea prepelita si-a abandonat intr-un fel puiul si a ales sa zboare impreuna cu ceilalti care erau sanatosi. Este si o morala in aceasa poveste, ca trebuie sa asculti de parinti pentru ca altfel risti sa patesti ceva, dar mie una mi s-a parut mult prea trista si mi-a ramas intiparita in minte. Cum am vazut povestioarea ta, aceasta poveste mi-a venit imediat in minte. 🙂
  de aspiratoare as fi avt si eu nevoie in cateva locuri, mai ales in spital…

  Like

 3. le un hotel ar trebui să fie măcar un aspirator mic în fieare cameră, pentru accidente, iar pe hol unul mare. aș mai zice că ar fi nevoie de un coffee maker in fiecare cameră, de interet, de un lighean măcar, de un castron si tacamuri

  Like

 4. ”dirty little secrets” poate fi si o carte scrisa de un aspirator, unul marca Rohnson, care a vazut multe la viata lui si a curătat dupa alte multe aspiratoare, conteaza aspiratorul, asta e clar
  subscriu la ideea cu aspiratiare in camere de hotel

  Like

 5. cine aspira cu un ROHNSON nu se mai poate intoarce la un aspirator obisnuit
  trebuie sa evoluam, iar daca altii mai destepti ca noi inventeaza lucruri care ne usureaza munca e bine sa ne folosim de ele!

  Like

 6. Buna! Tocmai a venit sotul meu acasa, ghiciti cu ce?
  Da! Cu acest aspirator.tot de pe market online este cumparat. Intrebarea mea era daca imi puteti spune voi cum se face aspirarea umeda pt ca eu din manual n am inteles. Ca multumesc anticipat

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: