Și tu stii cum sa faci cea mai bună cafea?

Eu, pentru picturile mele cu cafea cumpăr cafea vrac, prăjită prea mult, să văd eu că e neagră, să scot cât mai multe tonuri. Cafeaua e un ton cald, iar dacă adaugi albastru, de exemplu, te alegi cu unul glaciar. Dacă pui alb cât trebuie poți să faci o față de copil.

Toată viața incercăm lucruri. Să găsim ceva mai bun. A apărut ceva. Ne-a recomandat cineva. E la modă. Trebuie să încerci. Cand ai deja ceva bun, nu cauta altceva, nu te uita dupa alte “versiuni”, noi “modele”, noi “culori”.

Daca esti in cautarea a altceva, atunci nu vei aprecia niciodata ce ai. Daca esti in cautarea unei cafele mai bune, nu iti vei da seama niciodata ca o ai deja pe cea mai bună. Poate nu o pregătesti cum trebuie.

casuta mea de cafea

O ceașcă bună de cafea dimineața poate ridica spiritul pentru întreaga ta zi. Dar când e pandemie, iar cafenelele sunt închise, să te bazezi pe un barista pentru a-ți servi ceașca zilnică devine imposibil. Trebuie să înveți să prepari singur o ceașcă bună.

Am adunat câteva reguli simple pentru a putea face propria ceașcă de cafea perfectă în fiecare dimineață, chiar în propria casă. Unele le aplic și eu în pictură, tablourile mele au parfum de cafea, îl simți imediat ce intri în studio. Altfel, ar mirosi a acrilic.

Regula 1: Cumpără boabe proaspete

Cafeaua este cea mai bună atunci când este utilizată în câteva zile de la prăjire. Ar trebui să le cumperi proaspete și să le prăjești singur acasă. De unde? În România? De la supermarket sau piață? Rar! Oxigenul și lumina strălucitoare daunează aromei boabelor prăjite, așa că dacă magazinul nu este setat să vândă cafea proaspătă, ea devine râncedă. Așa că nu îți rămâne decât să cumperi cafea boabe deja ambalată de la prăjitorii atenți la calitate.

Regula 2: Păstrează boabele de cafea în cutia originală

Păstrează întotdeauna boabele de cafea într-un recipient ermetic. Borcanele din sticlă, cutiile cu capac originale sau recipientele de depozitare din ceramică cu garnituri de cauciuc sunt alegeri bune. Nu o pune niciodată la frigider – cafeaua prăjită este poroasă și absoarbe ușor umiditatea și mirosurile alimentare. Cumpără o cantitate de cafea proaspat prajita pentru cinci până la șapte zile și păstreaz-o la temperatura camerei. La mine, ce trece de aceste zile, intră în procesul de transformare în artă.

Regula 3: Alege o cafea care se încadrează în bugetul tău

Snobismul în rândul consumatorilor de cafea poate rivaliza cu cel al consumatorilor de vin. Ei nu vor consuma niciodată cafea comercializată în masă. Cafeaua de specialitate care indică în mod clar țara, regiunea sau moșia de origine poate oferi o experiență de degustare deosebita. Dar aceste mofturi pot fi costisitoare. Dacă bugetul tau de barist este afectat, atunci ia aminte că există o mulțime de mărci bune care se vand in magazine fizice specializate sau magazine online. Eu beau Etolia, o cafea nici scumpă, nici ieftină.

Regula 4. Macină-ti propria cafea

Cafeaua începe să-și piardă calitatea aproape imediat după măcinare. Cunoscătorii de cafea preferă să macine în rășnițe scumpe, dar și cele vechi, moștenire de la bunica vor face treabă bună, daca sunt potrivite pentru a obține o dimensiune fină și uniformă a particulelor. Eu macin cafeaua intr-un chopper cu care toc și legumele, dar o țin mai mult, pentru a ajunge fină.

Regula 5. Folosește apă bună

Nimic nu poate strica o cafea mai sigur decât apa de la robinet cu clor sau alte arome. Iubitorii serioși de cafea folosesc apă de izvor îmbuteliată sau au filtre la robinete. Apa dedurizată sau distilată face o cafea groaznică – mineralele din apa bună sunt esențiale. Merită să cumperi o apă bună pentru o ceașcă de cafea de dimineață nealterată!

Regula 6. Nu te zgârci la cafea

Măsura standard pentru prepararea cafelei de rezistență este de 2 linguri pe o ceașcă mică sau 3/4 linguri pe ceașcă mare. Nu lucra după ochi, măsoară întodeauna și adaugă zahărul la final, nu prea mult, că nu prepari un desert, ci o băutură-medicament. Nu refolosi zațul, spală bine filtrul, esspresorul sau ibricul înainte de utilizare, pentru a îndepărta orice urmă de cafea veche.

Regula 7. Atenție la grade

Apa prea fierbinte va extrage compuși din cafea care sunt mai degrabă amari decât dulci. Dacă nu ai termometru să respecți instrucțiunile producătorului, atunci ține minte că nu poți să o fierbi mai mult de 45 de secunde. Majoritatea aparatelor de cafea bune reglează automat acest lucru. Odată preparată, nu te astepta să dețină cele mai bune arome pentru mult timp. Reîncălzirea, fierberea sau menținerea prelungită pe o platformă de încălzire vor face cafeaua amară și stătută.

Regula 8. Păstrează totul curat

Curăță recipientele de depozitare și polizoarele la fiecare câteva săptămâni pentru a îndepărta orice acumulare uleioasă. Cel puțin lunar, foloseste oțet sau o soluție de curățare specială pentru echipamente de cafea. Schimbă filtrele des, clăteste bine înainte de reutilizare.

Nu vreau să par că știu ce e cu cafeaua și nici că am descoperit rețeta preparării ei. Știu doar ce e mai bine pentru mine, ca băutor și ca pictor. Mi le prepar cât să-mi fie mie potrivite, cum sunt sigură că fac și ceilalți muritori.

Acest articil a fost scris pentru SuperBlog 2021

One thought on “Și tu stii cum sa faci cea mai bună cafea?

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: