Medicul de familie ne răspunde la întrebarea: ”cu ce apă trebuie să prepari hrana bebelușului?

Hrănirea la sân este cel mai bun start în viață al copilului. El primește toți nutrienții de care are nevoie și pe care organele sale le poate procesa. În unele cazuri, însă, acest lucru nu este posibil, iar hrana bebelușului va consta în lapte formulă, preparat pe loc, cu apă.

Dar ce fel de apă? Cea pe care o bem și noi, părinții? Dacă este o apă cu conținut scăzut de minerale, cum este Aquatique, atunci da. Dacă nu, iar apa este ”dură” sau provine din surse necontrolate, s-ar putea ca bebelușul să dezolte probleme renale și digestive, deoarece organele sale nu sunt dezvoltate pentru procesarea mineralelor, bacteriilor sau impurităților.

În perioada asta, corpul micuților noștri trebuie să fie apt să lupte cu virozele, fie gripă sezonieră, fie coronavirus. Cei care sunt alăptați nu trebuie să primească apă, dar ea este folosită în prepararea laptelui praf. De la începerea diversificării (de la 4 sau 6 luni), apa trebuie introdusă în alimentație și trebuie să fie hrănitoare, nu să îngreuneze funcționarea optimă a organelor din corp.

Pentru a afla cum trebuie să fie apa ideală pentru sugari și bebeluși, am cerut părerea medicului meu de familie, pediatru cu 40 de ani experiență, dna doctor Lidia Dragu. Între consultații și telefoane de la pacienți, cu mânile pe tastatură, un ochi la pacient și unul la mine, am aflat că o apă de calitate este mai importantă decât orice vitamine și suplimente cu care-i îndopăm pe copii în această perioadă.

În zona noastră, Valea Prahovei, avem fântâni, izvoare, apă potabilă la robinet. De unde luăm apa pe care o folosim pentru preparea hranei sugarilor?

”Nu recomand niciuna dintre aceste trei variante. Am avut pacienți cu diferite simptomatologii, ușoare sau severe, în urmă consumării unei ape cu duritate mare sau plină de nitrați și bacterii. Acestea au provocat afecțiuni digestive sau dereglări grave în organism.

Eu recomand alăptarea la sân cât mai mult timp. Laptele mamei este un aliment complet și are avantajul că nu se strică niciodată și nu există riscul ca bebelușul să facă gastroenterite. Laptele formulă preparat cu apă poate fi contaminat ușor, dacă nu există o igienă severă a biberoanelor, tetinelor sau dacă apa provine din surse nepotrivite.

Apa de la fântână conține nitraţii care provin din spălarea de către apa de
ploaie a nitraţilor existenţi în mod natural în solul de suprafaţă
și care au ca sursă îngrăşământul sau apele deversate din gospodării. Sugarii hrăniți artificiali au o aciditate gastrică scăzută, care permite dezvoltarea bacteriilor nitrat-reducătoare, iar nitratul este
convertit în nitrit. Acest lucru poate da intoxicații severe și anemii.
Cea mai gravă este intoxicaţie acută cu nitraţi sau boala albastră a noilor
născuţi (methemoglobinemia acută infantilă). Practic, sângele nu mai poate transporta oxigenul, iar simptomul principal este cianoza, apoi apar asfixia şi moartea.

Apa de la izvor este strict interzisă, deoarece ea poate fi contaminată. În drumul ei către șipotul de unde o luați poate trece prin gospodării, grajduri sau culturi agricole unde s-au folosit pesticide. Poate căra cu ea pământ, nisip, pietricele, chiar și microorganisme. Perioadele ploioase pot afecta conţinutul de minerale şi microorganisme al apei, astfel încât ea să nu fie potabilă.

Apa de la robinet este tratată cu substanțe chimice, pentru a fi la parametrii ceruți. Ea circulă pe conducte vechi, ruginite și poate conține plumb care, chiar dacă este în cantități mici, pentru bebeluși poate fi periculos. Apa poate fi fiartă, dar atenție, bebelușii trebuie să bea lichide la temperatura camerei, trebuie racită în prealabil! Prezența fluorului în apa din rețea poate declanșa o fluoroză a smalțului, o afecțiune care se dezvoltă în timp ce dinții se formează în gingii. Nu este o boală, dar poate duce la pete albe sau zone pe dinții permanenți. Am descoperit multe cazuri de acest gen. În plus, fluorul este un inhibitor endocrin, care poate afecta dezvoltarea hormonală a copiilor. Puteți folosi un filtru de apă, sunt multe modele pe piață, dar eficacitatea acestora nu este garantată”.

Rămâne varianta apei îmbuteliate. Cum alegem apa potrivită pentru sugari și copii mici?

”Trebuie să avem mai mulți factori în considerare. În principiu, apa îmbuteliată este o apă controlată, îmbogățită cu minerale, care poate fi băută de toți adulții sau copiii peste 5 ani, care au rinichii suficient de dezvoltați.

La bebeluși, apa nu trebuie să conțină multe minerale. Formula de lapte pentru bebeluși este produsă cu niveluri optime de minerale în pulbere, iar dacă acestora li se adaugă și cele din apă, pot apărea probleme de sănătate.

Apa poate fi clasificată după duritate. Apa care conține niveluri ridicate de calciu și magneziu – peste 120 mg / L este dură, după cum o definește Organizația Mondială a Sănătății. Apa ”moale” conține mai puține minerale, prin urmare nu pune povară asupra organelor unui copil. OMS definește apa moale ca fiind un conținut de minerale sub 120 mg / L, dar producătorii de lapte praf recomandă în general un conținut de minerale chiar mai mic de 100 mg / L pentru utilizare cu produsele lor.

La toate conferințele la care participăm ni se spune să atragem atenția mamelor să nu folosească apa dură sau care provine din surse nesigure în prepararea hranei bebelușului. Au fost cazuri grave, unii copii chiar au murit și nu o spun ca să vă sperii, asta e realitatea! Să nu credeți că dacă ați lăsat apa la decantat, ați fiert-o sau ați filtrat-o, ați rezolvat problema!

aquatique

Este bine să cumpărați apă îmbuteliată în recipiente mici, pentru a fi consumată imediat și a nu avea timp să se contamineze”.

Ce recomandati dumneavoastră mămicilor? Ce apă să folosească?

”Mămicile mele paciente folosesc doar apă îmbuteliată, iar cele mai multe mi-au spus că preferă Aquatique, care are compoziția adecvată, dar și un preț acceptabil. Alegerea lor este foarte bună, deoarece această marcă de apă are o mineralizare de doar 98 mg/l și un conţinut extrem de scăzut de sodiu. Sunt de acord cu această alegere, susținută și de Societatea Română de Pediatrie, care confirmă faptul că apa oligominerală Aquatique poate fi folosită ca atare sau pentru pregătirea hranei bebelușilor si copiilor. Ea este atestată și de Institutul de Ocrotire a Mamei şi Copilului „Alfred Rusescu” care, în urma unui studiu clinic, o recomandă ca fiind indicată pentru prepararea alimentelor destinate sugarului”.

Cum administrăm apa bebelușilor?

”În prepararea laptelui praf, apa minerală plată nu trebuie fiartă. Poate doar încălzită, pentru a fi pe placul copilului, dar nu mult. Cei alăptați nu au nevoie de apă decât în momentul în care se începe diversificarea și se introduc și alte alimente în afară de lapte.

Copilul trebuie învățat să bea apă. Simplă, fără zahăr sau miere. Sunt împotriva sucurilor, acestea nu hidratează, ci, din contră, deshidratează. Durează și patru ani ca un copil să își însușească principiile hidratării. Ei trebuie să vadă că adulții beau apă des, pentru a imita acest lucru. Dar aveți grijă! Nu forțați sugarul să bea apă sau ceai, s-ar putea să-i suprasolicite rinichii! Introduceti-o treptat, pe măsură ce crește și dacă dondițiile de mediu o impun. În zilele caniculare, când transpiră, are nevoie de o hidratare mai bună, dar nu cât avem noi, adulții.

Medicul meu de familie mi-a confirmat că Aquatique este preferată de mămici. Aceasta a a fost declarată câștigătoare la categoria “Apă minerală plată pentru sugari și copii mici” în studiul realizat de revista Forbes România în colaborare cu agenția D&D Research, din 2016, o amplă cercetare a opiniei mamelor la nivelul întregii țări. De atunci, notorietatea acestei ape minerale plate ape a crescut și a ajuns să fie recomandată și în cabinetele medicale”.

Ce părere aveți de apa la exterior? E bun înotul pentru bebeluși?

”Bineînțeles că este foarte bun! Îi dezvoltă armonios corpul, echilibrul și capacitatea motorie. Atenție însă la apa înghițită accidental, din piscină lac sau mare! Aceasta conține multe chimicale, care se folosesc pentru dezinfecția apei și ar putea provoca distrugeri mari în organismul celor mici. Iar dacă nu sunt chimicale, atunci sunt multe bacterii! Dacă vă duceți bebelușul la înot, alegeți un bazin special pentru ei”.

Acesta a fost interviul despre cea mai potrivită apa pentru prepararea hranei bebelușului. Mi s-a confirmat faptul că a cumpăra o apa îmbuteliată specială pentru sugari nu este un moft, o fiță sau o aroganță, ci un lucru vital, care poate face diferența între sănătate și boală.

Am vorbit cu doamna doctor și despre subiectul ”lapte”. Ce dăm bebelușului: lapte de la sân, lapte de vacă, lapte praf sau lapte la cutie, din supermarket? Interviul îl veți citi săptămâna viitoare. Sper ca demersul meu, de a afla informații direct de la medicul de familie, să se transforme în serial.

sursa foto: arhiva personală/Facebook Aquatique

One thought on “Medicul de familie ne răspunde la întrebarea: ”cu ce apă trebuie să prepari hrana bebelușului?

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: