”Noi” nu are limite. Împreună rămânem verde și în pandemie

Oameni care caută verde. Curat. Aer. Liniște. Viață pură. Unii spun că așa va fi apocalipsa. Noi, adunați în colonii, în căutare de locuri respirabile, pe care să le epuizăm de resurse. Apoi ne urnim și trecem la alt petic. Până nu mai rămâne nimic.

Fac parte din generația de românii care au învățat orice în școală, mai puțin despre cum sa salvezi o viață acordându-i primul ajutor, cum să ne gestionăm cheltuielile familiei sau cum să trăim pe planeta asta,  fără să o stricăm. Ne-am trezit adulți egoiști, setați să luăm ce ni se cuvine, fără să ne gândim la sustenabilitate. Această insistență pentru a avea totul accesibil, ieftin și ACUM a pus multă presiune pe sistemele noastre naturale și creează o cantitate excesivă de deșeuri.

Oameni care spun că mai avem o șansă. Unii conduc firme mari, investesc în sustenabilitate și vorbesc despre economie circulară. Alții opresc robinetul și își cumpără mașini electrice ori reciclează și produc zero waste. Ei amână apocalipsa.

Sustenabilitate în vreme de pandemie? Mai ales!

Când avem atâtea probleme pe cap, să ne gândim că trebuie să consumăm, dar să și lăsăm pentru generațiile care vin? Ne mai stă mintea la economisirea resurselor?

Un medic din Italia spunea că, dacă această pandemie a făcut ceva bun a fost faptul că medicii au început să colaboreze, să comunice, să împărtăsească experiențele lor cu acest virus agresiv, pe toate căile posibile. Au scris pe bloguri, forumuri, au vorbit la TV, la radio, cum au câștigat ei micile lor bătălii. Împreună vom câștiga războiul cu acest virus.

Tot împreună vom câștiga și lupta cu degradarea mediului înconjurător. Lupta pe care o ducem cu acest virus extrem de contagios ar putea să ne fie o lecție. Că nu e niciodată prea devreme pentru a realiza ce e important cu adevărat pentru noi. Și, după ce trece, ce schimbări putem aduce în viețile noastre, pentru a fi mai împăcați și mai fericiți cu noi înșine și cu familia, cu joburile, arta și natura pe care prea des le ignorăm. Ar fi păcat să trecem împreună printr-o pandemie la scară istorică fără să fi învățat nimic.

Pandemia ne-a învățat că solidaritatea este cheia depășirii unei provocări atât de mari

Sustenabilitate prin puterea exemplului

Conform unui studiu derulat de EY Romania “Sustenabilitate și investiții responsabile în contextul COVID-19“ (sursa ey.com), 74 % dintre companiile contactate afirmă că susțin integrarea principiilor de sustenabilitate în strategia de business, dar numai jumătate dintre acestea se așteaptă la o creștere a investițiilor sustenabile.

Una dintre companiile pentru care sustenabilitatea joacă un rol important în redefinirea priorităților pe termen lung este E.ON, o parte esențială a investiţiilor fiind orientată către o mai mare eficienţă energetică şi către protecţia mediului.

Conform raportului de sustenabilitate E.ON 2019, compania a derulat anul trecut proiecte de responsabilitate socială în valoare totală de circa 1 milion de euro, iar peste 700 de angajați au făcut 2.400 de ore de voluntariat în acțiuni cu impact pozitiv în comunitate. În 2020, prin campania ”We has no limits”, E.ON ne provoacă să contribuim cu toții, în casa noastră, la locul de muncă, în gospodărie, la protejarea mediului și folosirea resurselor într-un mod sustenabil.

”We” reprezintă un „Noi” colectiv, o invitație de a contribui și schimba ceva pentru fiecare dintre noi, pentru societatea noastră și planeta pe care trăim. 

Oameni care sunt energy change makers. Ca în clipul de mai jos. Prin puterea exemplului, prin credința că soluția stă în puterea fiecăruia dintre noi, vom reuși. ”We” has no limits.

Tu ce știi despre companiile ale căror produse le consumi? Le pasă de sustenabilitate?

Ce face E.ON pentru sustenabilitate

Misiunea principală a companiei este să sprijine pionierii schimbării (indivizi, comunităţi şi companii), astfel încât, pas cu pas, să putem construi împreună un viitor nelimitat de verde.

 • Ne ajută să reducem consumul de electricitate, cu o oferta la o centrală în condensare, acţionată prin intermediul unui termostat inteligent, de la distanţă, care permite reducerea consumului cu până la 30%.
 • Oferă clienților un nou produs de electricitate, E.ON Green Home, care produce energie electrică 100% din surse regenerabile. Este o soluție completă de panouri fotovoltaice, montate pe orice tip de acoperiş sau la sol, prin care consumatorul devine un mic producător de energie verde și își reduce factura de electricitate.
 • Ne pune la dispozitie plata online a facturilor, pentru a reduce consumul de hârtie și a proteja pădurile. Până acum sunt activate peste 500.000 de facturi electronice, ceea ce înseamnă enorm pentru un viitor mai verde.
 • Ne îndrumă în procesul de tranziție către o nouă epocă a mobilităţii, cea electrică. E.ON Drive Satelit ne alimentează cu energie pentru drumurile noastre de zi cu zi:
 • Ne provoacă să devenim cetățeni verzi și plătim mai puțin la electricitate. Cumpărăm un abonament de electricitate E.ON Green Home și marcăm kilometrii pe Via Transilvanica în aplicația E.ON Myline, unde primim reduceri de 5 lei pentru fiecare kilometru, direct pe factură.
 • Invită școlile gimnaziale din România să se înscrie la competiția Școala Verde, cu proiecte creative despre protejarea mediului și  reciclare, echipele câștigătoare fiind răsplătite cu premii.
 • Ne prezintă proiecte mari dezvoltate, la nivel european.
  • Centrala urbană termică Citigen, cu motoare cu ardere internă, care furnizează încălzire, electricitate și climatizare aglomeratului oraș Londra.
  • Proiectul de la hotelul Radisson Blu din Frankfurt care folosește o tehnologie bazată pe celule de combustie.
  • Proiectul din Suedia, unde pentru circa 140 de gospodării din Simris, energia este generată de turbine eoliene și panouri solare.

Dacă fiecare, la el acasă, în familie, loc de muncă sau oraș face ceva, oricât de mic, vom reuși. Iar primul pas este să comunicăm despre asta, să ne împărtășim cunoștințele. Urmându-i exemplul companiei E.ON, eu scriu eu acum acest articol, despre metodele mele de a diminua cantitatea de deșeuri și cum reduc consumul de resurse naturale. Poate cineva le citește și se simte inspirat. Și scrie și el undeva sau spune prietenilor.

Ce fac eu pentru un viitor fără limite

Am împrietenit copilul cu natura

Îmi duc copilul în drumeții, fac o investiție în viitorul său de energy change maker. De două ori pe lună, David merge pe munte, în drumeții cu ghid montan, unde învață geografie, istorie, biologie, protecția mediului, dar capătă și abilități sociale și de supraviețuire. El se bucură de tot ce ființează pe acest pământ, știe că resursele ne sunt limitate și va ajunge un adult care va trăi sustenabil și îi va influența și pe alții să facă același lucru.

Natura ne oferă lecții, dacă ne oprim s-o privim și s-o ascultăm

Ce învață copiii în drumeții?

 • Că mâncarea nu vine doar din supermarket, ci din pământ și copaci. Culeg fructe și le mănâncă pe loc, gustul nu-l uită curând
 • Copiii înțeleg cât de greu crește un copac și respecta natura mult mai mult decât dacă ar vedea un documentar. După drumeții încep să cultive plante în ghivece sau își fac mici grădini, acasă
 • Văd de unde vine apa, cum se strânge fiecare firicel pentru a ajunge râu. Află despre resursele de apă pe care le mai are Pământul și despre importanța folosirii lor responsabile. Când ajung acasă, strâng apa de ploaie și o folosesc la treburile casnice
 • Copiii descoperă frumusețea pură a lucrurilor în flori, frunze, umbre, copaci, pietre, păsări sau animale. Nicio jucărie sau animal de pluș nu poate copia perfecțiunea viețuitoarelor
 • Că locul animalelor nu este la ZOO, ci pe dealuri, la stâne și ferme
 • Că dacă nu păstrezi natura, nu mai poți umbla cu picioarele goale în noroi. Copilul va învăța adultul sa privească fiecare colțisor de lume cu aceeasi inocenta ca e
 • Că aventura poate fi gustată cu toate simțurile doar în natură, nu în lumea virtuală a gadgeturilor. Și că în realitate, resursele sunt limitate, nu e un joc unde poți să repeți nivelul
 • Copiii dezvoltă un anumit aptitudini: solidaritatea de grup, capacitatea de argumentare, capacitatea de a acționa în orice condiții și de a rezolva problemele apărute, calități care țin de inteligența emoțională și care îi vor fi de mare folos în viață.
 • Învață să folosească harta, busola, să filtreze apa și să facă focul, să supraviețuiască cu puțin
 • Că trebuie să lase totul așa cum au găsit. Ba mai mult, dacă găsesc gunoaie lăsate de alții, să le strângă
 • Micuții au ocazia să cunoască locuri, oameni și obiceiuri noi, să fie toleranți și să aibă răbdare cu celelalte viețuitoare, fiecare are ceva de oferit.

Oameni care te duc să îți arate ultima floare de colț de pe coastă: ghizii montani. Care deschid drumul, la propriu și la figurat, spre cele mai nealterate locuri. Cu zece copii după ei, pe care îi învață să-și care rucsacul cu responsabilități în spate.

Am redus cantitatea de deșeuri

Nu pot să zic că am ajuns să produs zero waste, dar cel puțin la jumătate am redus cantitatea de deșeuri. Pandemia ne-a adus noi provocări și a trebuit să ne adaptăm. Pentru a ne proteja sănătatea dezinfectăm, sterilizăm, facem provizii, ambalăm individual. Muncim de acasă, nu mai ieșim la restaurant, trăim din livrări, iar noile obiceiuri din pandemie genereaza altfel de deșeuri: măști, mănuși sau tacâmuri de unică folosință care nu mai pot fi reciclate, deoarece au risc de contaminare. Iată cum am redus eu cantitatea de deșeuri înainte de pandemie și ce am adăugat acum.

Am eliminat plasticul

 • Ne-am pus un sistem de filtrare a apei și nu mai cumpărăm apă îmbuteliată. Sucul il facem noi, din cătină combinată cu miere în recipiente de sticlă.
maasca tricotata
masca tricotata
 • Ne facem propriile măști, din material textil. Pentru sezonul rece avem măști tricotate
 • La supermarket aproape tot este ambalat individual, chiar și un măr poate fi țiplat. De aceea, îmi cumpăr legumele și fructele din piețe, vrac. La fel și carnea, o iau din măcelării și pescării, proaspătă, doar cât consum pe loc
 • Nu cumpărăm paie sau tacâmuri de plastic, iar la cumpărături mergem cu pungi de cârpă, refolosibile
 • Nu congelez nimic (stiti cât consumă un congelator?). Prefer să conserv orice tip de carne în untură, la garniță.

Mi-am dezvoltat pasiuni sustenabile

 • Am căpătat câteva obiceiuri benefice pentru sănătatea mea mintală, dar și a planetei, în această pandemie. Mi-am făcut o mică seră de plante în casă, unde am pus verdețuri, ceapă și roșii. Am montat alimentatoare de păsări în grădină și un coș de compost interior. Am oferit o viață nouă hainelor, pe care le-am modificat, iar astfel am scutit ceva cheltuieli.
 • Am găsit o modalitate simplă de a reduce consumul de energie din casă: am înlocuit becurile cu incandescență cu LED-uri eficiente din punct de vedere energetic. Mi-am izolat casa, pentru eficiență energetică, televizorul nu mai merge non stop, ci îl deschid doar la serialul preferat și o emisiune de știri. Nu uit încărcătoarele în priză. În casa noastră, becurile nu stau aprinse decât foarte puțin timp, și eu și soțul meu ne sculăm devreme, ca să profităm de lumina zilei. Facem parte din ”grupul celor care se trezesc la 5”- o comunitate pe o rețea socială, unde ne încurajăm unii pe alții să fim matinali și productivi.
 • Cumpăr produse doar de la firmele care au inițiative sustenabile, care ne dovedesc că refolosesc materii prime, că reciclează, că nu fac rău mediului înconjurător în procesul de producție.
 • Comand online, dar nu câte un produs, nu vreau să cresc nejustificat emisiile de carbom ale mașinilor curierilor. Îmi fac o listă cu ce doresc și fac o comandă mai mare, iar acest lucru permite ca achizițiile să fie ambalate și expediate împreună. Reduc nu numai costurile de expediere, ci și ambalajele și deșeurile de plastic generate.

Am făcut tablouri cu cafea și cu … ață

pictura cu cafea
casa cafea

În pandemia asta, am stat acasă și am pictat. Dar nu cu acrilice, ulei sau guașe. Ci cu cafea. Am reciclat zațul de la cafea și am făcut o căsuță țărănească, în mai mute nunațe de maro.

Am deșirat niște ață din câteva bluzițe și am făcut o bufniță din ață, pe cuie bătute într-un lemn. Se numește string art și este un hobby cu multe satisfacții și investiții minime. Am reciclat pentru a face artă (cam mult spus artă, dar de la depărtare arată mai bine bufnița mea).

Împreună învățăm despre economia circulară

Sustenabilitatea nu înseamnă sacrificii, cum foarte multă
lume crede, ci conștientizare. Că lucrurile se pot face și altfel decât așa cum am fost obișnuiți și că pe termen lung deciziile noastre pot avea rezultate pozitive asupra mediului. Cineva ar trebui să-i învețe pe români asta. Iar dacă nu o fac autoritățile, o fac companiile mari, cum este E.ON.

Oameni care au putere de decizie, capacitate și forță financiară să vină cu soluții de sustenabilitate. Care știu că schimbarea nu se va produce dacă aşteptăm alte persoane sau alte vremuri. Noi suntem cei pe care îi aşteptăm. Noi suntem schimbarea pe care o căutăm.

Despre economia circulară vom mai auzi multe în următorii ani. Este un model de consum care implică reducerea la minimum a deșeurilor. Când un produs ajunge la sfârșitul duratei sale de viață, materialele din care este făcut sunt păstrate în cadrul economiei de câte ori este posibil, fiind folosite din nou și din nou.

Noi am cunoscut până acum doar modelul economic tradițional, păgubos, care se bazează pe ideea: ia, consumă și aruncă. Modelul viitorului este: refolosește, repară, renovează și reciclează.

Acum e rândul tău. Spune-ne în comentarii ce sfaturi și idei ai pentru un viitor nelimitat de verde și sustenabil. Cum reciclezi, refolosești sau repari. Așa vom reuși, învățând unii de la alții.

sursa informatii e.on.ro/ey.com/

sursa foto. e.on.ro/arhiva personala

5 thoughts on “”Noi” nu are limite. Împreună rămânem verde și în pandemie

Add yours

 1. salvam animale, mergem cu bicicleta sau trotineta in loc de masina, stam afara si nu la televizor, nu cumparam lucuri care nu ne trebuie, mancam tot ce gatim, investim in educata ecologica a copiilor

  Liked by 1 person

 2. Pandemia ne-a adus aproape de plaiurile romanesti. Nu mai mergem in dubai si maldive, facem o drumetie in bocanci. Apreciez munca ghizilor montani si ii felicit, ei fac educatie in noroi, nu online!!!

  Liked by 1 person

  1. Ghizii montani sunt niste oameni exceptionali. Si sunt atat de puțini.
   Stiti câte scoli de ghizi montani de la noi? Putine.
   Sau cum se poate obtine atestatul de ghid montan? (care este foarte diferit de cel de turism). Greu
   Oamenii acestia fac totul din pasiune , toti sunt ecologisti, ghidul nostru are zero deseuri, are compost, recicleaza orice, este un exemplu pentru mine și pentru copilul meu.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: