Copilul îți spune ce e o baterie termostatată, iar tu îți aduci aminte de Nea Caisă

Acesta este un articol de familie, despre cum un puști de 11 ani o învață pe mama lui despre bateriile termostatate. Ca să nu se mai răcească apa în cadă. Să nu fie nici fierbinte. Să fie constantă. Nu se poate, însă, fără o poveste, un personaj al generației mele și câteva sfaturi de parenting.

Autocunoașterea vine după ce dai viață

Pe timpuri, îi tratam cu desconsiderare pe cei pe care mărturiseau că îi chinuie plictiseala şi îi striveşte singurătatea. „Câtă sărăcie existențială!”, îmi spuneam eu, cu superioritate. Citeam mult și sorbeam din gândurile pe care le furam de la chipuri imprecise pe care le făceam ale mele.

Metabolismul meu funcţiona perfect: hrana de suflet îmi erau poveștile altora. N-aveam nevoie de altceva decât de linişte: de uşa închisă la cameră şi de izolarea cât se poate de temeinică.

Vă gândiți că urmează să vă zic că trec bine prin izolarea asta, impusă de pandemie. Că putem să păcălim mintea, oferindu-i experiențe citite. Tocmai, nu voi face asta, nu mai gândesc așa. De când am familie și copil, hrana mea nu mai vine din cărți, ci din viață. Literele au fost înlocuite cu voci umane, râsete, zgomote. Ce poate fi mai fain decât să râzi la aceeași glumă împreună cu copilul tău? Să mângăiați același animal? Să îl lași să-ți tundă bretonul?

Am luat decizia de-a scăpa printre oamenii mei. Nu mai deschid cărți, mi-e teamă de ce nu aş mai găsi în ele. Acum scriu amintiri și ilustrez cu fotografii.

Încă stă să-i arăt fotografii de când era mic

Îi arăt poză cu prima băiță a copilului. Într-un lighean rotund, pe o mușama, pe un pat. În dormitorul unde era cel mai cald, cu apă călâie, cât să nu îmi ardă cotul. Îi povestesc cât a durat: o jumătate de oră să pregătim decorul, două minute să-l spălăm. Era acum 11 ani, când abia ne luasem casă și ne încălzeam cu un calorifer electric. Apa era fiartă pe aragaz, pentru sterilizare și apoi răcită. Astea erau condițiile atunci.

Trecem repede peste prima băiță, nu vrea să vadă poza, ”arăt ca o prună”, zice el,  cu pielea încrețită și ochii umflați. Mergem mai departe în album, și dăm de un instantaneu după băiță, când îi plăcea să stea despuiat în pat, între perne. Era vesel, știa că o să-l alergăm ca să-l îmbrăcăm.

Dăm și peste poza când a descoperit baia la picioare, tot în lighean. Are o patră ponce în mână, pentru călcâie pufoase. Era perioada când imita ce făceam noi. Își aduce aminte că apa se răcea repede și trebuia să ridice picioarele sus, să stea cu ele în aer, până aduceam altă apă caldă.

Nu știi când afli ceva nou de la copilul tău

”Acum ar fi altfel, îmi spune el, au apărut gadgeturile alea care țin apa la temperatura pe care o vrei. Mi-a zis tati de asta”.  

Primul impuls a fost să ignor ce zice el acolo, așa sunt părinții, au impresia că știu tot, că nu au ce învăța de la copiii lor. Dar m-am gândit că ar putea avea sens. Tati montează centrale, le depanează și le face verificări, ăsta e jobul lui. Uneori îl ia pe David cu el, să-i dea uneltele la mână.

Îl întreb pe soț dacă există dispozitive din astea, trebuie să validez spusele copilului, să-i dovedesc că tot ce înveți poate fi folositor cumva. Iar tati ne spune că există bateria termostatată, caută pe google și ne deschide site-ul neakaisa.ro, unde se găsesc baterii termostatate pentru orice baie, dar și o mulțime de alte obiecte sanitare pentru amenajarea casei.

Mă uit la baterie, mă uit la copil și îl aud cum se întreabă: ”de ce nu s-a gândit nimeni la asta, când eram eu mic?”

E bine si acum să știm că există baterii de duș cu termostat. Nu e prea târziu pentru mine, ca mămică, deși copilul are acum 11 ani. Beneficiile rămân. Bateria asta este un dispozitiv inteligent, care menține temperatura apei la un nivel constant: Nu te frigi, nu îngheți. Având termostat, temperatura apei este setată automat. Nu aștepți să se încălzească, nu se răcește când deschide altcineva robinetul la bucătărie, de exemplu, și scade presiunea. Pe lângă îmbunătățirile legate de confort, se fac și economii la facturile pentru utilități. Confort sporit și bani economisiți.

Îl învăț pe copil despre Nea Caisă

Da, știu că vă gândiți cum să memorați site-ul ăsta, neakaisa.ro, pare un nume ciudat, străin. Vine chiar de la Nea Caisă, meșter vechi.

”A fi un nea-caisă” este o expresie des întâlnită și la noi aici, în zona Munteniei. Nu-i știți numele tipului, dar știți  că e un tip lăudăros, care nu a confirmat. Nu e chiar așa priceput, doar gura e de el. Totuși, e un personaj simpatic, sociabil, căruia îi lipsește îndrumarea.

Bănuiesc că, atunci când a fost ales numele pentru acest site, autorii s-au gândit că în fiecare dintre noi există un Nea Caisă, care nu are cum să se priceapă chiar la toate. Pentru el sunt căutate cele mai noi produse în materie de dotare a casei, tot lui i se oferă consultanță gratuită, i se vorbește rar și pe înțeles, cu amabilitate și respect.

Copilul pare încântat de descriere: ”Nea Caisă este un personaj, nu?”

”Este un brand acum”, îi spun eu.

”Mami, ce e un brand?”

Cum a ajuns Nea Caisă magazin online și brand

NeaKaisa este un brand construit din pasiunea pentru combinația dintre frumos si util. Este despre design interior practic – totul trebuie să fie funcțional, în timp ce arată impecabil. Aici se vând de toate: de la vase de toaletă, lavoare, căzi și baterii, soluții complete de amenajare a casei, până la generatoare, freze de zăpadă și compresoare.

Brandul este bunul cel mai de preţ al unei companii, mai ales dacă l-a construit de la zero. Are nume, culoare, formă, dar mai ales reputație. Oamenii care au făcut neakaisa.ro au cercetat piața, au văzut că e deficitară pe anumite produse care să te ajute să ai un confort sporit în casă, au realizat un proiect, au făcut rost de bani, au conceput o strategie de marketing și au avut răbdare. Clienții au venit treptat și s-au fidelizat datorită modului de comunicare și a perseverenței vânzătorilor.

Brandul neakaisa.ro este despre oameni. Așa îl văd eu și așa îl explic copilului. Site-ul este bine structurat, ușor de navigat. Dialogul se poartă pe toată căile, clientul este ascultat și îndrumat, livrarea este promptă și toate sesizările rezolvate, după cum reiese din testimonialele.

Neakaisa.ro are ceva pentru fiecare membru al familiei

Navigăm un pic pe site, în familie, și găsim multe lucruri care ar arăta bine în căsuța noastră. Propun să alegem câte unul.

Nea Caisă de tati a găsit pe acest magazin online un generator echipat cu motor fiabil, cu nivel de zgomot si vibrații reduse, cadru de protectie, panou prevăzut cu voltmetru, siguranță automată, lampă control tensiune, conector împământare, plus kit compus din 2 roti, 2 chei tubulare, cheie de bujii si cabluri de încarcare 12V. Ne-ar fi foarte util când se ia curentul, foarte des în zona noastră.

Nea Caisă de mami ar vrea mai mult spațiu în baie pentru produsele ei. Nu poate sparge pereții, așa că i-ar plăcea mult un dulap înalt, unul mijlociu și unul mic, sub chiuvetă. Arată bine, e funcțional. Nu m-aș mai plânge niciodată că nu am loc pentru cosmetice, prosoape, ba chiar și câteva decorațiuni.

Nea Caisă de David ar vrea cea mai mare cadă existentă pe lumea asta. Și-a găsit una rectangulară, de 190×90 cm, perfectă pentru bălăcit. Neapărat trebuie să aibă baterie termostatată, să stea cât vrea, fără să răcească.

În final, trei sfaturi:

  • vorbiți cu copilul despre orice, chiar și despre bideuri, rigole sau flotoare
  • căutați inovații care vă fac viața mai bună, mereu apar produse noi, revoluționare
  • problemele au soluții, dacă le cauți, poți să fii un nea Caisă modern, care cere ajutor când nu se pricepe.

sursa foto: arhiva personala/facebook NeaKaisa.ro

2 thoughts on “Copilul îți spune ce e o baterie termostatată, iar tu îți aduci aminte de Nea Caisă

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: