Spiderman să se ocupe și de prieteni

Dvd-urile sunt pe raftul de jos, pe primul rând. Alege unul și derulează rapid până ajunge la o anumită secvență. Credeam că sunt faze pe care nu le-a înțeles și a dorit să le revadă, poate i-a scăpat ceva.

Când l-am întrebat de ce se uită doar la anumite secvențe din filmele cu Spiderman, mă așteptam să-mi zică de vreo mișcare nouă, un salt spectaculos, ceva legat de bătăile cu final așteptat, în care binele învinge răul și Spiderman îi salvează pe toți. Nu de asta sunt iubiți supereroii?

-Mie îmi plac prietenii lui Peter Parker, mami.

Tânărul fotograf, care trăiește în sărăcie, tocilar, dar cu doi prieteni buni, Mary Jane și Harry Osborn. De el este fascinat fiul meu. Faptul că se cațără pe clădiri e bonus.

Le urmărește dialogurile, privirile, intensitatea emoțiilor. Vrea să înțeleagă de ce se ceartă, cum se împacă.

-Aș vrea să nu se certe atât.

David al meu are mulți prieteni. I-am explicat că trecerea timpului îi va îndepărta pe unii, alții îl vor dezamăgi. Nu mă crede. Mă întreabă de ai mei.

Greu moment. Nu pot să-i spun că nu mai am prietenii din copilărie. Că i-am găsit pe rețelele de socializare și m-am uitat la poze, să văd cum mai arată. Îi explic doar că mă simt încă legați de ei, prin fire pe care timpul le subțiază, dar nu le rupe. Nu știu ce vise mai au, dar îmi amintesc clar de ce râdeau și ce-i făcea să plângă. Aș putea să-i caut, să-i îmbrățișez. De ce nu o fac? Poate că mă tem pentru răspunsuri.

Nu pot să-i spun lui David că jocurile din copilărie nu au nimic în comun cu acest joc cinic numit viață. Că ne vom bate cu prietenii pentru iubire, bani, putere. Că ne vom depărta, invocând motive de timp și disponibilitate, dar în adâncul sufletului știm că nu e așa. Dacă am vrea, am ierta.

Spiderman își pierde prietenii, deoarece le ascunde cine este cu adevărat. Procedăm corect atunci când încercăm să protejăm un om nespunându-i adevărul? Îi regăsește apoi, dar e prea târziu, minciuna a ucis deja.

Atunci când mințim, nu din răutate, ci din dragoste, încercând să apărăm un prieten, îi facem rău, pentru că întotdeauna demonii imaginari sunt mai negri decât cei reali. Orice om care e atent la un alt om poate vedea, fără să fie nevoie de cuvinte, ce simte. Se numește empatie. Iar cu demonii imaginari nu te poți lupta, câștigă ei din start. Cu cei reali, întotdeauna da.

De exemplu, eu încerc să-i spun adevărul lui David. Despre barză, Moș Crăciun, moarte, prieteni și dușmani. Unde mă duc, de ce am zis asta, de ce am făcut aia.

Dacă aș minți, cum aș putea să aștept de la el să îmi spună adevărul, atunci când el va trebui să aibă încredere în mine? Întâi dau, apoi cer.

Dacă aș fi Spiderman, aș învăța din greșelile mele și, între două salvări miraculoase, le-aș spune oamenilor să fie corecți cu prietenii lor. Să nu aibă secrete, prietenia are nevoie de respect reciproc constant. Aș pune laolaltă prieteni vechi, i-aș pune față în față. Îi leg cu pânza, îi oblig să comunice!

Aud că în noul film, de animație, care va fi lansat în România pe 28 decembrie 2018, personajul  principal, Miles Morales, este altfel. Că apar și alți supereroi, din alte dimensiuni, cu alte concepții. Sunt curioasă cum se comportă noile personaje cu prietenii lor.

Va fi impresionat băiețelul meu de noul “Spider-Man: Into The Spider-Verse”? Trailerul i-a plăcut, urmează să vedem tot filmul la sfârșitul lunii.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: