Când comisionul se măsoară în recunoștință

Știți câte campanii umanitare mici, prin diverse locșoare în țara asta, există? Multe nu sunt date pe TV, nu ajung la știri și nici nu sunt promovate de vedete. De alea vreau să vă vorbesc azi. Le-am găsit strânse laolaltă pe Bursa Binelui, un spațiu de fundraising, păstorit de BCR, unde se pot dona bani pentru fapte bune. Este locul unde poți dona bani pentru diferite cauze tot timpul anului, Bursa Binelui fiind singura platformă de donații fără comision.

Da, cuvântul cheie care rezolvă situații și deschide uși. Da, în țara noastră, unde avem bancuri despre mulţimea aparent infinită de comisioane asociate tranzacțiilor bancare, unde,dacă se cere eliminarea unui comision, pe motiv că nu e legal, apar imediat alte două noi.

Dacă spui cuiva că o bancă a dezvoltat și susține o platforma online de crowdfunding și că acoperă toate costurile legate de tranzacții, întreținere și comunicare, te întreabă imediat care este câștigul. Greu de crezut că nu iese nimic din afacerea asta, trebuie să fie niște comisioane ascunse pe undeva. De data asta, nu e așa. Am căutat, m-am informat (știți că sunt jurnalist de profesie) și pot să vă spun că Bursa Binelui nu ia niciun comision, nici de la investitori, acționari sau voluntari și nici de la ONG-uri. Cât dai, atâta ajunge la cei care au nevoie.

Nevoile sunt multe, iar instituțiile statului nu le înțeleg, au alte priorități. Oamenii vor apă, nu internet, vor școli, nu piscine, vor terapii moderne pentru copiii autiști, camere de refugiu, locuințe pentru copiii străzii, cămine pentru bătrâni, burse pentru copiii săraci, centre de hipoterapie, ”școală pentru părinți”, puncte de prim ajutor în sate mărginașe, campanii de prim ajutor si supraviețuire, ”club de integrare pentru refugiați, vor ca animalele să nu mai înghețe pe străzi iarna. Da, oamenii au nevoie de multe lucruri, ONG-urile fac proiecte, iar alți oameni, normali, ca mine și ca tine, donează ca ele să se concretizeze.

Pe Bursa Binelui, români buni, care gândesc un proiect pentru a veni în ajutorul unor ființe, oameni sau animale, pot apela la ajutorul altor români buni care vor să doneze, indiferent de băncile unde au cont . Suma poate fi de la 5 lei până la 1.000 de lei, iar BCR nu percepe comision.

FB-BB_20-11-2018-026Cum funcționează bursa binelui?

Organizațiile non-profit, neguvernamentale, apolitice își pot crea un profil pe platforma BursaBinelui.ro și pot înregistra proiecte prin care să își prezinte activitatea.

Persoanele fizice pot alege să devină voluntari pentru organizație sau să doneze pentru susținerea proiectelor.

Spiritul civic este în fiecare dintre noi, latent. Apare la suprafață când se întâmplă ceva în vecinătatea noastră: familiei, prietenilor, vecinilor, colegilor. Sau când vedem o situație cu care empatizăm, care atinge valorile noastre. Iar atunci poate atinge cote pe care nu le bănuim.

Da, civismul trebuie să aibă ceva declanșator. Fie că e o persoană, fie un incident, o întâmplare la care ai asistat, o experiență de viață, o aventură. Trăim într-o țară unde dramele sunt peste tot.

În aceeași țară sunt însă și mulți profitori, lipsiți de scrupule, care profită de drama altora și strâng donații care nu ajung niciodată la cei care au nevoie. Sau fac asta pentru capital de imagine, electoral deseori. Se întâmplă, iar lipsa încrederii îi determină pe mulți oameni de bine să se ocupe personal, să meargă ei înșiși la cei care au nevoie, să doneze personal, bani sau lucruri. Îi înțeleg, e greu să ai încredere în cineva, când zeciuiala e la ordinea zilei și mulți nu fac nimic dezinteresat.

Tocmai de aceea scriu despre Bursa Binelui. Să-i anunț pe cei sceptici că se pot face donatii online fără teama că banii vor fi furați/deturnați/înjumătățiți de comisioane.

Nu mai fiți atât de bănuitori. Nu toți oamenii sunt escroci sau farsori. Dacă cineva împărtășește faptul că a avut o experiență frumoasă cu o firmă sau un concept, dați-i o șansă. Chiar dacă pare prea frumos ca să fie adevărat. Căutați, informați-vă, cereți păreri. S-ar putea să aveți o surpriză plăcută, ca în loc de comision, banca să se îmbogățească cu mii de suflete recunoscătoare.

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog

One thought on “Când comisionul se măsoară în recunoștință

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: