Trebuie să vezi America, fiule

Acum zece ani, pe când lucram la ziar  și scriam despre un ONG local care duce elevi de liceu în schimburi de experiență în străinătate, mă rugam să mai reziste fundația până crește și copilul meu. El s-a făcut mare, a ajuns la vârsta necesară, fundația există, iar acum fiul meu merge destul de des în țări europene, pentru a cunoaște tinerii de acolo și modul cum văd ei lumea.

Acum mă rog ca peste patru ani să mai existe programul Work and Travel, prin care studenții pot să călătorească și să muncească în America  pe perioada vacanței de vară. Am avut emoții anul trecut, când Donald Trump a vrut să desființeze programul, dar Senatul american a votat ca el să rămână în vigoare. Dacă în următorii ani nu se schimbă nimic, fiul meu are toate șansele să trăiască trei luni de vis american.

Așa gândesc eu. Poate fiul nu va dori asta și îmi va spune că nu e normal să-mi trăiesc eu visele prin el.  Dar eu îmi strâng argumente și le scriu aici, ca să le am la îndemână când va fi cazul.

1.Vei călători și vei strânge bani pentru alte călătorii

Dacă vei câștiga bani în timp ce ești în străinătate, atunci vei avea mai mulți bani pe care să-i cheltui și, astfel, vei călători mai mult. Programul are drept scop să-i facă pe tineri independenţi financiar, dar şi să le permită să trăiască cea mai frumoasă vârstă aşa cum îşi doresc. Vei vedea America la vârsta cea mai potrivită pentru a face asta, vei putea s-o compari apoi cu celelalte continente.

2. Vei deprinde diferite abilități

Programul “Work and Travel” pune la dispoziţia tinerilor locuri de muncă predominant în domeniul turismului. În momentul în care te înscrii, primeşti o listă mare de joburi. În funcţie de engleza ta, poţi alege să munceşti la mare, la munte sau în rezervaţii naturale. Poţi lucra la hotel, în parcuri de distracţii, ca salvamar, în magazine, la restaurante, oferte sunt multe. Te vei întoarce acasă cu idei noi, cu o filozofie de viață concretă și cu obiective mai ambițioase.

3. Îți testezi zona de confort

3. Al treilea motiv excelent pentru care ar trebui să lucrezi și să călătorești este că aproape sigur vei fi împins la limita zonei de confort. Ok, probabil că nu sună prea atrăgător, dar crede-mă, vei beneficia pe termen lung. Senzația pe care o ai când vezi primii zgârie-nori, bucuria de a-ți face prieteni noi, nenumăratele petreceri, contactul cu cultura americană, sentimentul apartenenței la un nou loc, rufele duse săptămânal la spălătorie, focurile de artificii de 4 Iulie, decorațiunile de Halloween, gogoșile de la Dunkin Donuts și schimbul zilnic de replici Hi! How are you? Fine, thank you. What about you? …Toate secvențele astea îți vor schimba viața.

4. Îți dă mai multă încredere

Dacă te vei descurca într-o societate unde democrația este reală, foarte diferită de cea din țara natală, atunci le vei putea face pe toate în viață. Nimic nu va mai fi la fel de greu. Îți vei depăși limitele și vei face lucruri de care nu credeai că ești în stare. Vei trăi.

Încrederea, experiența și munca grea produc succesul. Munca și călătoriile îți vor dezvolta stima de sine și îți vor deschide ochii cu privire la cât de mult poți obține în viață dacă dorești.

5.Îți faci mulți prieteni

Acum ești vesel și deschis, dar nu știu cum vei fi peste patru ani. Chiar dacă vei fi cea mai introvertită persoană din lume, la finalul experienței te vei trezi cu o mulțime de prieteni noi. Desigur, cel mai ușor te vei împrieteni cu alți tineri români. Dar sfatul meu este să încerci să îți faci și prieteni din alte țări. Nu te limita la cercul de prieteni din România, pe ei îi vei găsi și acasă. Dar oameni din țări precum Mexic, Lituania și chiar Tibet nu sunt chiar în fiecare zi în stația de metrou de la Grozăvești.

6. Cunoști comunitatea locală

Pe lângă faptul că vei lucra cu tineri din alte țări, îi vei cunoaște și pe americani, cu obiceiurile lor. Vei afla cum e hamburgerul în țara lui de baștină, cum sună engleza americană, vei traversa granițele culturale și vei afla mai multe despre viețile oamenilor de zi cu zi.

7. Vei cunoaște dorul de țară

Este o mare diferenţă între a vorbi despre dorul de ţară şi a-l simți în viaţa personală. Cei care au trecut printr-o astfel de experienţă au fost marcaţi sufleteşte şi copleşiţi de dorul de ţară, de locurile natale, de atmosfera de sărbătoare prilejuită de marile praznice creştine, dar mai ales de persoane dragi: părinţi, copii, bunici, fraţi, surori, prieteni. Îți va fi dor de noi? De țara ta?

Vei avea o vară să răspunzi la întrebările astea dacă alegi să-ți petreci vacanța cu Work and Travel prin CND Turism. Este o oportunitate pe care nu te voi lăsa să o ratezi.

las-vegas-2

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2018

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: