Halatul care empatizează

Empatia este unul dintre cele mai frumoase daruri morale pe care le poti oferi copilului tau. Poți face asta, ca părinte? Se poate dobândi sau este o însușire înăscută?

Copilul poate fi învățat să empatizeze, punându-l în fața unor situații și persoane potrivite. Iar dacă este vorba de trei pui de pisică abia născuți, atunci lecția pe care o învață copilul este despre linia subțire dintre viață și moarte.

13876130_1097681940312922_9031293323482364669_n

L-am numit Picaciu. Pe el și pe cei doi frați ai lui i-am luat de la containerul de gunoi de lângă sediul unde lucrez. I-am văzut dimineața, iar toată ziua, la serviciu, m-am gândit la ei. Dacă mai sunt acolo când plec, îi iau. Și mai erau, doi. I-am luat, iar peste trei ore, mi l-a adus o fetiță și pe al treilea. Îl voia ea, dar nu i-au permis părinții să-l țină, era prea mic.

Aveau două zile, mi s-a spus de la veterinar. Toți trei, băieți. I-am hrănit cu biberonul, cu lapte praf ”pentru pisoi orfani”, așa scria pe etichetă, și i-am făcut mari. Ne-am bucurat pentru fiecare zi câștigată, îi hrăneam la patru ore și îi păzeam să vedem dacă mai respiră.

Lui David i-a fost drag să meargă la cabinetul veterinar, unde am întâlnit medici și asistente în bluze medicale cu imprimeuri. S-a dus iute la o doamnă cu o bluză cu pisicuțe și i-a spus povestea. Fără trac de cadre medicale, fără frică sau rușine, cu încredere că pisoiașii lui vor fi bine îngrijiți de cineva care avea zeci de pisicuțe vesele pe halat.

20161215_185602Neavând mămică, cei trei pisoi au vorbit mult cu oamenii. Mai ales cu David, pe care-l acopereau cu blănițele lor și îi încălzeau inima. David, foarte afectat de rolul de stăpân, a povestit la școală ce se întâmplă în casa lui, i-a ținut la curent pe colegi cu evoluția pisoiașilor. A fost acolo când au deschis ochii, când au început să se spele, când au distrus prima perdea. Un coleg de clasă a luat un pisoi, pe celălalt l-a adoptat învățătoarea. Noi l-am păstrat pe Picaciu, cel mai vorbăreț dintre ei. Este cel din poza alăturată, acum are aproape un an.

Sunt întâmplări care îți schimbă viața. Totul s-a potrivit de minune: pisoii au fost destul de rezistenți ca să trăiască, vârsta copilului- adecvată pentru a înțelege că salvează trei vieți, medicii  sociabili, colegii de clasă cooperanți. Contează cum se prezintă medicii veterinari în fața stăpânilor de animale. Faptul că au avut o ținută prietenoasă,  halate medicale colorate, ne-a făcut să credem că nu sunt genul care trimit la plimbare un copil care înghesuie în palmă trei pisoiași.

David este un copil așezat, N-aș zice că e ca un om mare, pentru că mă enervează expresia, dar e o ființă inteligentă, mică și rațională care, întâmplător, simte cam mult. Nu vrea să crească mare, pentru că adulții mor și îmi șoptește că de ziua mea să îmi pun dorința de a fi din nou mică. Am putea fi frați atunci, îmi spune, dar cu condiția să avem o mamă exact ca mine care să ne lase să facem tot ce ne trece prin cap, una care să aibă haine cu pisici, să-l accepte și pe Picaciu – completează el.

Regret că a trecut timpul atât de repede. Nu-i grăbiți să crească, gustați-i așa, cu râsete dulci sau cu lacrimi sărate. O zi nu m-aș grăbi cu copilul ăsta, chiar de nimeresc unele mai cenușii. Aș merge cu el în viață doar cu pedala de frână apăsată.

Fiecare copil se naște cu un anume potential pentru empatie și generozitate. Dacă-l ducem în spații fără suflet, dacă-l ferim de emoții și de interacțiunea cu oameni, nu va ști ce este empatia. E nevoie de comunicare, culoare și încredere, iar asta putem transmite cu toții de la o primă întâlnire, prin modul în care ne îmbrăcăm sau privim omul de lângă noi. Râdem și arătăm că ne pasă sau îl tratăm cu răceală?

După ce am cunoscut cadrele medicale în halate colorate, am căutat detalii pe Internet, convinși că erau importate din altă țară, nu aveau cum să fie fabricate la noi. Când lucrezi  într-o unitate medicală trebuie să fii sobru, să denoți profesionalism, nicidecum empatie, asta e mentalitatea românească, cel puțin așa credeam eu. Ei bine, m-am înșelat. Am descoperit imprimeurile cu pisici și căței pe pagina de Facebook ehalate.ro, care are aproape 44.000 de followeri! Deci sunt o groază de oameni care știu despre acest magazin online de costume medicale si echipamente de lucru, semn că halatele vesele nu apar doar în filmele americane, ci și în multe dintre clinicile și unitățile HORECA din țara noastrăȘi este o pagină unde se discută mult, se râde, se răspunde la mesaje, adică este multă empatie.

sursa foto: arhiva personală/ehalate.ro

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2018

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: