Cum să economisești bani, când pictezi

Când m-am apucat de pictat, am zis că gata, voi fi bogată. O să fac tablouri, o să vând și o să mă umplu de bani. M-am pus pe cumpărat: vopseluri, pânză, rame. Mi-am luat multe, fără să-mi dau seama că vopselurile se vor usca, că după ce voi încerca pânzele le voi prefera  pe cele cu grund, că mă voi sătura de ulei și voi trece la acrilice. Am schimbat și șevaletul, primul era prea mare.

Ideea este că mi-am făcut provizii, iar apoi am aruncat jumătate din ele. Am vândut doar două tablouri, iar dacă trag linie sunt mult pe pierdere. Era mai bine dacă aveam un pic de educație financiară înainte de a intra în asta.

Se zice că de finanțe ar trebuie să se ocupe doar contabilii și bancherii. Că noi, ăștia de formație umanistă ar trebui să ne vedem de artele noastre. Cam asta și fac, dar asta nu mă împiedică să nu-i admir pe cei care se descurcă cu cifrele și te pot învăța cum să faci bani.

Când merg la BCR, iau loc pe fotoliu, poftită de un angajat, și mă uit în jur. Văd oameni tineri, foarte tineri chiar, care tastează, caculează, vorbesc cu tine, îți dau informații. Sunt frumoși și deștepti, îmbrăcați curat, fără a ieși în evidență, dar captivanți pentru mine. Sunt atâtea servicii bancare, operațiuni, sume, calcule! Și ei se descurcă!

Și aflu că tinerii aceștia de la BCR găsesc timp și pentru a-i învăța pe alții cum să economisească, la Scoala de Bani de la BCR, un program de educație financiară, care vorbește despre nevoi și aspirații, despre cum putem să obținem bunăstarea. Sunt o mie de angajați BCR care au devenit profesori de independență financiară și organizează ateliere gratuite, la nivel național, cu diferite categorii de vârste.

SDB1Îmi place ideea ca niște oameni, profesioniști într-un domeniu, să dea sfaturi celorlalți oameni. Le voi urma exemplul și dau câteva sfaturi celor care vor se apuce acum de pictat. Câteva metode de a economisi, din experiența personală.

Optați pentru calitate

Calitatea produselor folosite este foarte importantă,  deoarece se reflectă în pictura finală, ca aspect, rezistență în timp, dar și în plăcerea de a le utiliza. Cumpărați, pentru început, un set minim de materiale: pensule, cuțite, vopsele, șevalete, palete de lucru, uleiuri, solvenți, diluanți și alte accesorii.

 Utilizati cantități rezonabile de vopsea

În majoritatea picturilor pe care le veți executa la început, veti folosi mai mult alb, galben, albastru și verde și mult mai puțin roz, bej sau argintiu. Cumpărați culori primare și efectuați amestecuri de vopsea în cantități mici.

Organizați  vopselele pe culori, în caserole mici, în funcție de temă: pentru un portret  puneți doar amestecuri pentru tonurile pielii, pentru peisaje aduceți împreună vopsele cu nuanțe de verde, galben, maro sau pentru mare și cer puneți separat nuanțele de albastru.

38451441_1652218308240349_2851216655084683264_nAveți grijă de pensule! 

Curățați pensulele imediat ce ati finalizat procesul de lucru, chiar dacă urmează să continuați a doua zi. O pensulă din păr natural este destul de scumpă, nu puteți folosi câte una pentru fiecare culoare, la fiecare pictură. Se pot curăța cu diluant sau sub jet puternic de apă.

Inovați cu ce aveți la îndemână!

Înlocuiți paleta de lemn, pe care trebuie s-o schimbați  des, cu hârtie de copt lipită de un scaun de bucătărie. Uleiul nu trece prin ea, nici nu se rupe la apăsarea cu cuțitul pentru amestecarea culorilor, iar la final o arunc rapid la cos. Îmi permit, e ieftină. Îmi protejez cu hârtie de copt și șevaletul.

Nu aruncați! Reciclați

Când stricați o pânză și nu vă place ce a ieșit, nu o aruncați. Spălați-o imediat sub jet de apă, puneți-o la uscat. Dați-o  cu grund și refolosiți-o, veți obține noi texturi, interesante.

Cand ai un vis, o pasiune, nu lăsa neajunsurile materiale să-ți stea în cale, soluții mai usoare există, trebuie doar să cauți sau să inventezi, să ai curaj și perseverență și să fii deschis să înveți de la cei care au făcut asta înaintea ta.

Cu acest articol, îmi ajut comunitatea de pictori amatori, la fel cum face BCR: ne ajută să economisim și să devenim independenți din punct de vedere financiar.

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2018

foto arhiva personala/Școala de bani.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: