Să mulțumim albinelor pentru cosmeticele naturale

Cleopatra a sedus cu frumuseţea ei doi bărbaţi puternici: Iulius Cezar şi Marc Antoniu. Ritualul ei zilnic de îngrijire se baza pe produse apicole. Nu se zgârcea, făcea chiar baie în lapte cu miere, iar tenul ei suporta măști concentrate cu propolis și lăptișor de matcă. Pe vremea aceea, resursele păreau nelimitate. În ziua de azi, ni se aduc periodic în atenție cuvintele lui Albert Einstein: „Dacă albinele ar dispărea de pe Terra, omenirea ar avea aceeași soartă în patru ani.

Polenizarea cu ajutorul vântului reprezintă 20%. Restul de 80% se realizează de către insecte, iar albinele au o pondere de 77% , restul sunt bondari, fluturi sau furnici. Munca și perseverența dezinteresată a acestor insecte merită respect și admirație. Pentru un gram de nectar, albinele trebuie colinde în jur de 1000 de flori. Ca să producă un borcan cu 1 kg de miere o albină cercetează între 2-5 milioane de flori și parcurge o distanță egală cu ocolul pământului.

Eu am multe produse de întreținere a feței și a corpului bazate pe produse apicole, de la Apidava. Câte drumuri au făcut albinuțele pentru borcănașele mele cu cremă? La asta mă gândeam, în timp ce fotografiam o albină, singură, într-o floare a soarelui imensă. Atât de mică, dar atât de puternică! Știe exact care este rostul ei pe pământ, nu are îndoieli!

IMG-20180719-WA0006

De ce să mulțumim albinelor

Înțelepciunea, răbdarea, puterea de muncă, modul de organizare cu precizie matematică, de comunicare al albinelor au fascinat dintotdeuna omul.

Viața într-un stup de albine, organizarea unui roi este un adevărat miracol. Cele aproximativ 60000 de albine care alcătuiesc o familie dau dovadă de o diviziune a muncii atât de riguroasă, a activităților din interiorul unui stup, încât depășesc cu mult randamentul organizării noastre sociale, în ciuda inteligenţei pe care ne-o atribuim. Această organizare atât de complexă  este greu de explicat, mai ales dacă avem în vedere că albina are un creier ce cântăreşte doar 2,5 mg.

Fiecare albină are un rol bine definit în cadrul familiei, unde găsim mai multe specializări. Matca are menirea de a asigura înmulțirea castei, albinele lucrătoare adună nectarul și polenul asigurând hrana familiei, albinele cercetașe caută sursele de nectar, albinele apărătoare de la urdinișul stupului păzesc rezerva de miere, albinele doici sunt cele care hrănesc larvele din stup, trântorii se împerechează cu matca perpetuând astfel specia.

De ce să mulțumim Apidava

Albinelor astea harnice li se adaugă oameni dedicați, cum sunt cei de la Apidava, care le transformă produsul muncii lor în cosmetice miraculoase. Un exemplu este domnul Victor Mateș, cel care a înfiinţat compania în 1992. A început ca o mică afacere de familie, cu doar 2 angajaţi şi cu cei 50 de stupi ai familiei. La început toată producţia de miere era extrasă, ambalată şi etichetată manual de membrii familiei, fiind livrată direct cu maşina proprie, la primele magazine private din Bucureşti şi din alte câteva oraşe mari din ţară. În ultimii 26 de ani,Apidava a crescut și a ajuns să vândă cea mai bună miere și cele mai bune cosmetice apicole de pe piață. De ce trebuie să-i mulțumim? Pentru că a păstrat prețuri accesibile, pentru buzunarul fiecărei românce. În străinătate, mierea și produsele derivate sunt un lux, credeți-mă, am prietene care la fiecare vizită în țară își refac stocul de cosmetice.

Ce măști de față de la Apidava folosesc vara aceasta

În perioada aceasta folosesc două măști: Crema Gommage cu miere si argila și extract sâmburi de măsline și masca Cleopatra , cu miere, argila, laptisor de matca, ulei din sâmburi de struguri. De ce am două? Vara face ravagii tenului. Celule moarte, impurități, transpirație, coșuri negre… pielea trebuie curățată în profunzime, iar laptele demachiant nu este suficient. Când ai 40 de ani, pielea produce mai puţin ulei în mod natural, ceea ce îi accentuează uscarea. De asemenea, celulele se regenerează mai greu, ceea ce face ca pielea să arate mai ternă. Apar ridurile, deci îmbătrânirea.

 

davCrema Gommage Apidava

Vă jur că am încercat multe măști gommage. Unele mi-au iritat fața, mi-au înroșit-o, chiar ars-o. Era rană vie! Altele nu mi-au făcut nimic, nu le-am simțit pe obraz, nu au avut niciun efect.

Crema gommage de la Apidava este și abrazivă, dar și calmantă, hrănitoare. O simt dură când frec fața, dar catifelată după spălare. Îmi adce aminte de măștile pe care mi le făceam în facultate, în camera de cămin. Nu aveam bani să cumpărăm, așa că puneam o linguriță de miere cu mălai, poate lămâie sau coaja unui fruct și ne frecam pielea feței până o curățam. Simt și acum mirosul în nări, e asemănător cu cel al cremelor Apidava. Eu am un borcănaș de 50 ml, dar cred că îmi va ajunge tot anul.

btrMasca nutritivă de față sau Masca Cleopatra

Prin nutritivă eu înțeleg hidratantă. După ce mă dau cu ea pe față, mă spăl deoarece știu că trebuie, dar altfel nu s-ar simți nevoia. Intră în piele și o hrănește. Este o mască ce lasa tenul “usor“. Îmi simt fata foarte curata dupa aceasta masca iar pielea foarte fină. Masca purifică intens și în profunzime pielea, calmează erupțiile cutanate și previne leziunile pielii, conferind tenului un aspect proaspăt și luminos. De asemenea, hrănește pielea cu  substanțe nutritive esențiale pentru un ten sănătos.

Sanatatea noastra depinde de sanatatea mediului inconjurator, iar albinele, aceste vietati cu totul unice, ne ofera indicii pretioase cu privire la starea mediului in care traim. Simpla lor prezenta intr-un anumit loc demonstreaza ca acel loc este nepoluat, curat si, prin urmare, propice vietii omului. Culege roadele plantelor nepoluate și ni le oferă sub formă de produse apicole.

Albinele știu, oamenii învață

Noi, oamenii, am avea mult de învățat de la albine. Pentru ele lumea este alcătuită din flori, culori vii și dulceață. Lumea lor e vie și parfumată. E bucurie, gust bun și miros fin.

Din zori și până în seară, hărnicuțe și zglobii, înaripatele cu trup vărgat nu dau semne de oboseală. Probabil parfumul florilor le dă putere sau conștiința datoriei, le ține în priză. Din munca lor rezultă mierea, cel mai hrănitor aliment care are în compoziție aproape o sută de substanțe organice binefăcătoare pentru organismul uman. Tot din stup rezultă și propolisul, polenul, păstură, lăptișorul de matcă și ceara.

Dacă am învăța de la albine, lumea noastră ar fi mai bună și traiul nostru ar fi mai dulce. Dulce și sănătoasă ca un fagure de miere.

 

 

One thought on “Să mulțumim albinelor pentru cosmeticele naturale

Add yours

  1. stiu gomajul de la apidava. curata excelent fata de puncte negre si impuritati si lasa o piele moale si foarte placuta la atingere. O folosesc de doua ori pe saptamana, seara, dupa ce ma spal pe cap. Si dupa peste 30 de minute de stat in aburi fierbinti, cand porii sunt bine deschisi, masca asta chiar face minuni!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: