Cu acoperișul ciuruit, dar virali pe rețelele sociale

19 spre 20 septembrie 2017. Momentul de vârf al activității mele pe Facebook. Postarea mea a avut 2.300 de share-uri, 45.000 de vizualizări și 4.800 de comentarii.

S-a întâmplat în noaptea în care grindina mi-a ciuruit tabla de pe acoperiș și mi-a spart parbrizul de la mașină. Am pus un album cu următoarele poze:

maxresdefaultdownloadimgnews_c954cb01-5081-4ef0-9cd2-da2d5fd1894ePozele mele cu gheața cât oul, nuca și mingea de tenis au fost preluate de ziarele centrale, am avut reporteri la poartă care mi-au filmat pietroaiele păstrate la congelator, iar notificările de pe rețelele sociale mi-au ocupat tot timpul. Două zile am fost ca într-un roller coaster din care nu puteam coborî.  Eram celebri! Abia a treia zi ne-am trezit și am conștientizat că aveam acoperișul îngăurit și că trebuie să lăsăm telefonul din mână.

Dacă ne-ar fi făcut cineva un certificat energetic al casei, în acel moment, ne-ar fi dat clasa G. Ploua în casă, era frig, pereții începeau să se umezească, centrala termică pornea foarte des. Ne-am adresat companiei de asigurări. Dar… surpriză! Asigurarea obligatorie a locuinței acoperă doar anumite fenomene naturale: cutremur de pământ, alunecări de teren sau inundații. Grindina, nu.

Ne-am mobilizat mai mulți, pe rețelele sociale, și ne-am dus la Primărie, să ne ajute din fondul de urgență. Acolo ni s-a spus că e o întreagă procedură, că va dura ceva timp și că șansele de a primi despăgubiri sunt mici. Am fost sfătuiți să dăm în judecată Autoritatea Națională pentru Administrarea Sistemului Antigrindină, care are o stație pe dealul Muscel, la 10 kilometri de noi. Nu au lansat rachete în ziua cu pricina, deși existau avertizări meteo. Motivul? Din cauza costurilor ridicate, stațiile sunt activate doar în lunile de vară, atunci când fenomenele meteo extreme sunt mai frecvente. Adică tocmai ce închiseseră stația, la sfârșitul lui august.

Eram noi vedete în lumea virtuală, primeam mii de like-uri când erau citite peripețiile noastre, dar în lumea reală eram tratați cu ignore. De la heirupismul inițial, că ne facem noi dreptate, că ne ducem peste ei, am revenit cu picioarele pe pământ și ne-am dat seama că suntem pe cont propriu. Am comandat un audit energetic, ca să aflăm cea mai bună soluție pentru căsuța noastră, pentru îmbunătățirea performanțelor ei energetice. Cum reparăm stricăciunile cauzate de grindină și ce acoperiș trebuie să punem, care să reziste la fenomene din astea rare, nedespăgubite de nimeni.

uAuditorul ne-a găsit multe lucruri care trag în jos eficiența energetică. Ne-a recomandat să înlocuim tot acoperișul și să izolăm tavanul, deoarece acolo se poate pierde și 30% din căldura casei. Ne-a spus că a noastră locuință ”nu respiră, se îneacă și se sufocă”. N-am pus pe Facebook, nu mai era funny. De fapt, nu era de râs nici când măsuram găurile din acoperiș, dar deh, eram virali, ce mai conta!

Am cugetat noi și am ajuns la concluzia că, dacă tot schimbăm acoperișul, să facem și izolarea aia, în pod. Mai câștigăm  o clasă. Doar una. La termografie a reieșit că avem și alte locuri sensibile, pe unde se pierde căldură: la terasă și la fundație. Pe rând, am hotărât noi. Am luat deja un credit la bancă pentru noul acoperiș. Restul, la vară. Asta dacă nu mai vine vreo calamitate din asta, să ne trântească cu totul.

Ne întrebați ce am mai postat pe Facebook, dacă mai suntem virali. Am stat potoliți câteva săptămâni, după ce ne-am dat seama că like-urile și răzvrătirile din online nu ajută pe nimeni, cu nimic. Suntem pățiți, iar acum dăm like la firme care fac certificat energetic ieftin, care ne învață cum să ne păstrăm casa în condiții bune, să reziste la calamități. Că dacă ne punem baza în firme de asigurări, primării și alte autorități, rămânem cu găurile. Găurile din acoperiș și din … buget.

Acest articol a fost scris pentru Spring Superblog.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: