Proprietățile mierii de tei

Pe vremuri, când se năștea un copil, părinții plantau un tei, pentru a-l proteja de boli pe întreaga durata a vieții. Iar atunci cand un copil se îmbolnăvea, acesta era asezat la umbra unui tei in floare. O credință populară, care are la bază un adevăr de necontestat: teiul are proprietăți tămăduitoare.

Până la 10 ani am trăit în Cornu, o comună din Prahova unde sunt sute de arbori de tei. Aici există și renumitul Festival al florilor de tei, organizat anual, în iuie. Asta să însemne că a fost o localitate cu copii bolnăvicioși, iar părinții lor au plantat mulți tei ca să-i facă bine? E posibil. Cert este că teiul a făcut mereu parte din viața mea.

Am băut ceai de tei și când am fost bolnavă și când am fost sănătoasă. Mama mi-l făcea când eram răcită, când nu aveam somn sau mă durea stomacul. Dar mi-l pregătea și când voiam, pur și simplu, să beau ceva bun, cel mai aromat ceai posibil. Nu-i de mirare că este preferatul albinelor, care îi transferă aroma în miere.

Florile de tei si albinele

Teiul este considerat un arbore sacru, tocmai pentru că era preferat de catre albine, fiind numit chiar copacul albinelor. Se știe că albinele sunt foarte pretențioase și nu ar duce în stup ceva periculos. Roua florilor de tei are cea mai bună aromă a naturii.

29027180_1974876475874165_4855574755449571507_n

Mierea de tei de la Apidava este foarte bogata in vitamine, mai ales cele din complexul B, in aminoacizi, polen si mana.  Are proprietati antiseptice si, de aceea, este utilizata pentru a trata racelile, starile gripale, tusea si bronsita. De asemenea, ea dizolva mucusul si curata gatul.

Aceasta miere este recomandata mai ales celor care sufera de stres si insomnie. O lingurita de miere de tei seara, inainte de culcare, este mai buna decat orice somnifer. O lingura cu macerat din flori de tei in miere de tei luata seara ajuta la echilibrarea starii nervoase, astfel ca in ziua urmatoare, persoana respectiva isi va doza mai bine efortul fizic si intelectual. Proprietatile antiinflamatorii și antiseptice ale mierii de tei o fac ideala si pentru a trata si crampele sau problemele renale.
Astazi se discuta cu ingrijorare despre sfarsitul erei antibioticelor de sinteza, care nu mai pot face fata rezistentei crescute a microbilor. Eu consider ca ar fi bine sa ne amintim de antibioticele naturale, a caror forta a fost dovedita si de stiinta moderna. Iar cele mai puternice antibiotice naturale sunt mierea de albine, propolisul si uleiurile volatile.

Plantele secreta substante care mentin germenii sub control – rasinile le protejeaza mugurii, bobocii si mladitele tinere, iar uleiurile volatile apara plantele si curata aerul din jur. De aceea, animalele, fie ele salbatice sau domestice, care primesc hrana naturala sunt sanatoase.

Albinele recolteaza de la plante nectarul sau seva pentru miere, iar rasinile pentru propolis le folosesc in cuibul lor pentru curatenie si dezinfectare. Oamenii isi pot redobandi sanatatea alegand produsele stupului, adevarate sublimate ale produselor vegetale.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: