Călătorind pentru pictură. Umbria, Iordania și Japonia

Turismul cultural-artistic nu este un concept nou, dar eu abia acum îl descopăr. Se referă la reperele culturale şi istorice ale unei destinaţii, valorile şi stilul de viaţă, artele și meşteşugurile locale.

Nu mai călătoresc pentru un pic de bronz, o baie în ocean sau un fel de mâncare exotic. Le-am făcut și pe astea. De când am descoperit că pot să îmblânzesc culorile pe pânze, vreau să ” înghit” cât mai multe picturi. Îmi impun răgazul ăsta. În cazul meu, turismul cultural este exclusiv pentru pictură: merg în diverse locuri pentru a vedea cum s-a pictat și se pictează acolo, tablouri ale artiștilor locali, ce-i inspiră.

Aleg Umbria, Iordania și Japonia. Trei destinații diferite, care ai zice că nu au nimic în comun. Sunt diferite și tocmai de asta am eu nevoie acum, de contraste. Am doar cinci ore să-mi fac bagajul. De ce pripa asta? Simt că dacă nu fac asta acum, renunț la pensulă.

Cei care n-au momente când îşi doresc să se lase de pictură, nu sunt pictori. Azi îţi place tabloul, mâine îţi vine să- i dai foc. Poţi picta un tablou foarte bine, apoi următoarele zece sunt proaste. Niciodată un pictor nu poate fi mulţumit de ceea ce face, ar însemna că a spus totul într-o singură pictură. Cu o nouă pânză, goală, o iei de la capăt, iar asta te stoarce.  Când simţi că nu mai poţi controla tabloul, este mai bine să faci o pauză. Cum fac eu acum.

Nu poți să pleci așa, pe fugă, mi-au spus prietenii. Evadarea asta trebuie pregătită, sunt trei destinații noi, cum te descurci? Sunt genul ăla de oameni care, în momentul în care le spui că ți-ai descoperit pasiunea pentru artă și pleci în lume să-ți cauți inspirația, se uită cu blândețe la tine, îngrijorați, încercând să sesizeze și alte simptome.

Există o agenție de turism care le-a văzut pe toate și care a plimbat milioane de români. S-a adaptat pieței, a înțeles că fiecare turist caută ceva anume și a creat sejururi personalizate. Christian Tour este cel mai mare tour operator de vacanțe charter din România iar în ultimii 20 de ani a oferit ”câte un drum spre fiecare vis Romantici, pragmatici, gurmanzi, amatori de senzații tari, credincioși, seniori. Pe toți i-a dus unde au visat.

UMBRIA

Visul meu se potrivește cu circuitul descris de ei, Farmecul Umbriei, care îmi propune șapte zile de vizitat în provincia Umbria: Roma, Vatican, Tivoli, Assisi, Terni, Perugia, Citta di Castelo, Gubbio, Todi, Orvieto.

Mă aștept ca în muzeele Vaticanului să văd destule exponate cât să îmi ajungă toată viaţa.  Colectia Pinacotecii  a crescut de-a lungul anilor, prin donaţii şi achiziţii, până când a ajuns la 460 de picturi, expuse în 18 camere, în funcție de  cronologie şi şcoală. Sunt capodopere ale celor mai mari artiști din istoria picturii italiene: Giotto, Beato Angelico, Melozzo da Forlì, Perugino, Raphael, Leonardo, Tiziano, Veronese, Caravaggio sau Crespi.

summer 239

Muzeele Vaticanului (foto Wikipedia)

Nu știu cum voi reacționa când  voi vedea Stanzele lui Rafael,  Apartamentele Borgia sau Capela Sixtină. Mi-e un pic de teamă. Eu sunt o mare consumatoare de pictură modernă, unde este permis orice, iar câteva linii și un pic de culoare pot încropi o lucrare. Cum voi înțelege eu toate detaliile precise, din cele mai mari capodopere ale lumii? Un prieten mi-a spus că există un singur cuvânt pentru a descrie tot ce a văzut acolo: imensitate. La final, se simțea de parcă nu ar mai fi avut nevoie să viziteze vreun muzeu toată viața, atât de multe informații erau.

Când te uiţi la o pictură, nu te uiţi doar la rezultat, ci mai degrabă citeşti pictura. Cum a fost aplicată vopseaua? În mod haotic sau structurat? Este o compoziţie atentă sau dezordonată? Toate aceste lucruri îţi spun multe despre un artist. Era trist, era frământat? Fiecare semn făcut pe o pânză este produsul caracterului său, al trecutului sau al împrejurărilor în care se află. Suferința și chinul lui Michelangelo, le voi putea înțelege? Este un risc pe care trebuie să mi-l asum, acela de a fi copleșită. Dar nu cumva de asta călătorim? Să ne încărcăm cu viețile altor oameni, din alte timpuri și alte locuri?

Circuitul va continua în Umbria, în orășele cu peisaje idilice și case tradiționale, muzee, galerii de artă, palate, fresce și ruine medievale, cu foarte multă verdeată, luminozitate, culori. Voi zăbovi mai mult în Perugia și Gubbio, orășele pline de străduțe șerpuitoare, trepte și piațete mărginite de clădiri vechi și impunătoare. Genul de locuri unde te aștepți să vezi, pe stradă, pictori în focul creației.

perugia-1-crop

Perugia (foto Flickr)Gubbio-Italia-Farmecul-Umbriei

Gubbio (foto Christian Tour)

800px-Pietro_Perugino_cat52a-1În Perugia am un scop: să pricep de ce Pietro Vannucci, un pictor renascentist italian, reprezentant al „Școlii din Umbria” și-a schimbat numele în Pietro Perugino, după orașul Perugia, unde a locuit și a luat primele lecții de desen. (foto Wikipedia: Pietro Perugino – Autoportret). 

De obicei se întâmplă invers: un oraș este numit după un locuitor de seamă! O astfel de chemare mi-ar plăcea să simt și eu: să mă inspire atât de mult un loc  încât să-i preiau numele! Operele sale pot fi văzute în Galeria Națională Umbria, în interiorul Palazzo dei Priori, unde se află o imensă expoziţie de pictură, care a adunat tot ce e mai frumos în arta umbriană de-a lungul secolelor.

Foto Wikipedia

Tot în circuitul agenției este inclusă și o vizită la Assisi,  locul de nastere al Sf. Francisc, ocrotitorul Italiei, aici aflându-se superba sa bazilica, ce conține 28 de picturi excepționale. Urmează Spoleto, unde se află catedrala veche de opt secole, decorată cu fresce realizate de Fra Lippo Lippi și picturi de Pinturicchio.

Assisi-Italia-Farmecul-Umbriei

Assisi (foto Christian Tour)

 Mă văd stând în fața tablourilor zeci de minute, poate pe o băncuță.  Le preiau cu toată încărcătura lor iniţială, dar și cu reflecţiile mele din momentul zero al privirii. Transfer clipa. Împietresc secunda, o îmbogăţesc cu toate sentimentele şi apoi o retrăiesc de câte ori vreau eu. Opera de artă există prin extaz. Noi suntem cei care îi dăm valoare prin observarea ei atentă, prin scrutare. Fără popas, fără şedere, fără tihnă şi fără pauză, nu se poate „citi” o operă de artă.

IORDANIA

Al doilea circuit ales din oferta Christian Tour este Iordania Experience, raiul pasionaților de istorie și religie. Probabil vă întrebați ce legătură are acest loc biblic cu pictura, din moment ce aici sunt doar vestigii, morminte de sfinți, deșert și orașe sculptate în piatră.

De fapt, întreaga Iordanie pare a fi opera unui pictor de mare talent: are nuanțele de roşu ale deşertului Wadi Rum și ale stâncilor în care a fost ferecată Petra, albul oraşului Amman (supranumit orașul alb din cauza materialelor folosite în construcție)  albastrul Mării Roşii și verdele oazelor.

Wadi-Rum-Valea-Lunii-Iordania

Wadi Rum, Valea Lunii (foto Christian Tour)

Am întrebat un prieten cum e deșertul, ce să mă aștept de la Iordania, iar el mi-a răspuns: ”Nu pot să descriu deşertul. Aş vrea să am o pensulă şi talent pentru a-l picta. Pământul acela roşcat, vălurit, frământat parcă de o mână imensă, îți ocupă creierul. Deșertul e cel mai bun loc pentru a te odihni şi pentru a te gândi, fără bruiaj, la ceea ce contează. E ca un reset al minții”.

Multe localităţi din Iordania se regăsesc în Biblie. Circuitul propus de Christian Tour cuprinde capitala Amman, apoi Jerash, cu cel mai bine conservat oraș roman, Decapolis, Ajloun, Muntele Nebo, unde se crede că este îngropat Moise, Orașul Mozaicului – Madaba, Petra,Wadi Rum, Aqaba și stațiunile de la Marea Moartă.

Nu voi rata deșertul sau marea, dar eu vreau în Iordania pentru galeriile de artă din Amman,  de care se ocupă Societatea Regală de Arte Frumoase.  Vreau să văd expozițiile temporare, cu artiști moderni din întreaga lume arabă, dar și permanente, cu picturi clasice. Nu știu la ce să mă aștept, pe aici au trecut multe civilizații, s-a construit mult, iar influențele au fost nenumărate și dictate de greutățile traiului în deșert. 

De la cetatea Petra știu, însă, la ce să mă aștept și ce vreau să văd. Sculptată într-un canion, Petra este unul dintre cele mai celebre situri arheologice din lume, asociat cu imaginea biblică a lui Moise, care ar fi făcut apa să țâșnească din stâncă.

(w620) Mănăstir

Oraşul Petra este o veritabilă comoară a umanităţii, inclusă din 1985 în lista UNESCO a locurilor din patrimoniul mondial şi votată drept una dintre cele 7 noi minuni ale lumii. Aici se descoperă tot timpul noi mărturii ale trecerii mai multor civilizații.

Recent, într-o peșteră, au fost descoperite picturi rupestre vechi de peste 2.000 de ani. Erau acoperite de funingine și murdărie, dar au fost restaurate și a fost făcută publică o primă imagine, cea a unui copil cu flaut, alături de flori, păsări și insecte.

(foto The Guardian).winged-child-006

Cum s-or fi simțit cei care au descoperit aceste picturi și apoi le-au restaurat? Aș fi vrut să fiu în locul lor, să asist la scoaterea la suprafață a unor comori. Dacă aș avea un serviciu ca acesta, nu ar mai fi nevoie să călătoresc mii de kilometri pentru a-mi găsi inspirația și scopul în viață!

 

JAPONIA

Am fost avertizată că pictura japoneza este greu de înțeles. Diferitele școli și stiluri de pictură, influențele puternice Zen și folosirea termenilor specifici în japoneză fac această artă dificil de cuprins de cineva din afara culturii Țării Soarelui Răsare.

p1În copilărie, pe peretele din sufragerie aveam o stampă japoneză, cu o gheișă. O văd și acum în fața ochilor, era un print pe hârtie, cu o ramă ieftină. Am găsit o poză cu acel tablou pe Artmark și o atașez aici, s-o vedeți și voi.

Stampele japoneze sunt gravuri în care sunt înfățișate femei frumoase, peisaje, actori, scene inspirate din literatura, istoria şi legendele Japoniei. Unele sunt erotice, interzise minorilor, dar căutate de colecționari, mai ales cele imprimate pe mătase.

Vreau să văd dacă stampele mai sunt la modă în Japonia, iar pentru asta voi vizita Centrul National al Artei din Tokyo, cel mai mare muzeu din Japonia. Acesta nu are expoziții permanente, ci doar temporare, cu artă modernă. Nu știu ce picturi voi vedea, dar știu sigur că japonezii au principii, motivatie,  valori, disciplină, frumusețe, resurse și voința de a fi înaintea tuturor. Orice fac japonezii, tind să ridice la nivelul de artă.

Văd Japonia ca pe un tărâm al contrastelor.  Sunt sigură că la ultimul etaj al unui zgârie nori voi descoperi o uşă din lemn care deschide o cameră plină cu tatami, ikebana, pergamente cu caligrafie tradiţională, bonsai sau boluri folosite în ceremonia ceaiului. Mi-aș dori să particip la atelierele lor de creație Ikebana, Oshibana (arta japoneză a florilor presate), sau să învăț Tehnica Kamishibai (teatrul japonez de hârtie).

Pictorilor le plac culorile și cred că o să-mi placă Templul Sensoji, o atracție a acestui circuit gândit de Christian Tour. Este cel mai vechi templu budist al Japoniei, situat in districtul Asakusa (Tokyo), renumit pentru coloritul sau unic. O să am parte de multă culoare roșie, deoarece voi prinde și un pic din Sakura, o sărbătoare care celebrează frumusetea florii de cireș.

foto Tokyo-Experience.com

Hanami este obiceiul tradițional japonez de a privi florile. Poate însemna simplul privit al florilor sau un picnic sub cireșii înfloriți. Perioada ideală este, depinzând de regiune, de la sfârșitul lunii martie până la începutul lunii mai. Miile de copaci înfloriți sunt un motiv suficient ca lumea să sărbătorească. Sakura simbolizează natura efemeră a vieții, bucuria de a trăi fiecare clipă știind că peste puțin timp s-ar putea să nu mai fii.

1Am văzut multe picturi cu Muntele Nantai San din Nikko (foto), cunoscut drept Vulcanul Sacru. Îl voi vedea cum pe viu, în acest circuit.  Muntele are 2486 de metri și este unul dintre locurile preferate pentru meditație. Se spune că aici există o forță interioară, ascunsă în crestele muntelui, care stimulează si amplifică creativitatea umană. Niște rezerve de creativitate, de asta am eu nevoie acum.

Pe Kyoto mi-l imaginez un fel de Balcic al japonezilor, deoarece aici se pare că există multe căsuțe ascunse ale poeților și artiștilor. Orașul Kyoto, căruia îi sunt rezervate două zile din acest circuit prin Japonia, este capitala culturii tradiționale și scena a numeroase evenimente importante care au avut loc în istoria Japoniei. Aici pot fi admirate 17 situri înscrise pe Lista Patrimoniului UNESCO, peste 1600 de temple buddhiste si peste 400 de sanctuare Shintō. Este comparat cu Parisul sau Roma în ceea ce privește încărcătura culturală și istorică. Este un lucru știut în lumea pictorilor: dacă vrei să pictezi un templu, te duci la Kyoto.

Vă spuneam că am cinci ore la dispoziție să-mi fac bagajul pentru cele trei circuite. Ce iau cu mine? Câteva haine, încălțări comode, un aparat foto, un caiet de schițe și creioane bine ascuțite.

Dacă vă gândiți și voi să vă căutați inspirația ”peste mări și țări”, vă recomand să aruncați o privire pe  circuite Christian Tour, unde găsiți oferte pentru cele mai exotice locuri: Africa, Peru, Mongolia, Vietnam, Uzbekistan, Mongolia, Mexic și multe altele. Acum e momentul să găsiți cele mai bune oferte.

Acest articol a fost scris pentru Spring Superblog 2018

Featured image Flickr

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: