Călătorind pentru pictură. Umbria, Iordania și Japonia

Aleg Umbria, Iordania și Japonia. Trei destinații diferite, care ai zice că nu au nimic în comun. Sunt diferite și tocmai de asta am eu nevoie acum, de contraste. Am doar cinci ore să-mi fac bagajul. De ce pripa asta? Simt că dacă nu fac asta acum, renunț la pensulă.  Nu poți să pleci așa, pe fugă, mi-au spus prietenii. Evadarea asta trebuie pregătită, sunt trei destinații noi, cum te descurci? Sunt genul ăla de oameni care, în momentul în care le spui că ți-ai descoperit pasiunea pentru artă și pleci în lume să-ți cauți inspirația, se uită cu blândețe la tine, îngrijorați, încercând să sesizeze și alte simptome.

Există o agenție de turism care le-a văzut pe toate și care a plimbat milioane de români. S-a adaptat pieței, a înțeles că fiecare turist caută ceva anume și a creat sejururi personalizate. Christian Tour este cel mai mare tour operator de vacanțe charter din România iar în ultimii 20 de ani a oferit ”câte un drum spre fiecare vis Romantici, pragmatici, gurmanzi, amatori de senzații tari, credincioși, seniori. Pe toți i-a dus unde au visat.

UMBRIA

Visul meu se potrivește cu circuitul descris de ei, Farmecul Umbriei, care îmi propune șapte zile de vizitat în provincia Umbria: Roma, Vatican, Tivoli, Assisi, Terni, Perugia, Citta di Castelo, Gubbio, Todi, Orvieto.

Mă aștept ca în muzeele Vaticanului să văd destule exponate cât să îmi ajungă toată viaţa.  Colectia Pinacotecii  a crescut de-a lungul anilor, prin donaţii şi achiziţii, până când a ajuns la 460 de picturi, expuse în 18 camere, în funcție de  cronologie şi şcoală. Sunt capodopere ale celor mai mari artiști din istoria picturii italiene: Giotto, Beato Angelico, Melozzo da Forlì, Perugino, Raphael, Leonardo, Tiziano, Veronese, Caravaggio sau Crespi.

summer 239

Muzeele Vaticanului (foto Wikipedia)

Nu știu cum voi reacționa când  voi vedea Stanzele lui Rafael,  Apartamentele Borgia sau Capela Sixtină. Mi-e un pic de teamă. Eu sunt o mare consumatoare de pictură modernă, unde este permis orice, iar câteva linii și un pic de culoare pot încropi o lucrare. Cum voi înțelege eu toate detaliile precise, din cele mai mari capodopere ale lumii? Un prieten mi-a spus că există un singur cuvânt pentru a descrie tot ce a văzut acolo: imensitate. La final, se simțea de parcă nu ar mai fi avut nevoie să viziteze vreun muzeu toată viața, atât de multe informații erau.

Când te uiţi la o pictură, nu te uiţi doar la rezultat, ci mai degrabă citeşti pictura. Cum a fost aplicată vopseaua? În mod haotic sau structurat? Este o compoziţie atentă sau dezordonată? Toate aceste lucruri îţi spun multe despre un artist. Era trist, era frământat? Fiecare semn făcut pe o pânză este produsul caracterului său, al trecutului sau al împrejurărilor în care se află. Suferința și chinul lui Michelangelo, le voi putea înțelege? Este un risc pe care trebuie să mi-l asum, acela de a fi copleșită. Dar nu cumva de asta călătorim? Să ne încărcăm cu viețile altor oameni, din alte timpuri și alte locuri?

Circuitul va continua în Umbria, în orășele cu peisaje idilice și case tradiționale, muzee, galerii de artă, palate, fresce și ruine medievale, cu foarte multă verdeată, luminozitate, culori. Voi zăbovi mai mult în Perugia și Gubbio, orășele pline de străduțe șerpuitoare, trepte și piațete mărginite de clădiri vechi și impunătoare. Genul de locuri unde te aștepți să vezi, pe stradă, pictori în focul creației.

perugia-1-crop

Perugia (foto Flickr)Gubbio-Italia-Farmecul-Umbriei

Gubbio (foto Christian Tour)

800px-Pietro_Perugino_cat52a-1În Perugia am un scop: să pricep de ce Pietro Vannucci, un pictor renascentist italian, reprezentant al „Școlii din Umbria” și-a schimbat numele în Pietro Perugino, după orașul Perugia, unde a locuit și a luat primele lecții de desen. (foto Wikipedia: Pietro Perugino – Autoportret). 

De obicei se întâmplă invers: un oraș este numit după un locuitor de seamă! O astfel de chemare mi-ar plăcea să simt și eu: să mă inspire atât de mult un loc  încât să-i preiau numele! Operele sale pot fi văzute în Galeria Națională Umbria, în interiorul Palazzo dei Priori, unde se află o imensă expoziţie de pictură, care a adunat tot ce e mai frumos în arta umbriană de-a lungul secolelor.

Foto Wikipedia

Tot în circuitul agenției este inclusă și o vizită la Assisi,  locul de nastere al Sf. Francisc, ocrotitorul Italiei, aici aflându-se superba sa bazilica, ce conține 28 de picturi excepționale. Urmează Spoleto, unde se află catedrala veche de opt secole, decorată cu fresce realizate de Fra Lippo Lippi și picturi de Pinturicchio.

Assisi-Italia-Farmecul-Umbriei

Assisi (foto Christian Tour)

IORDANIA

Al doilea circuit ales din oferta Christian Tour este Iordania Experience, raiul pasionaților de istorie și religie. Probabil vă întrebați ce legătură are acest loc biblic cu pictura, din moment ce aici sunt doar vestigii, morminte de sfinți, deșert și orașe sculptate în piatră.

De fapt, întreaga Iordanie pare a fi opera unui pictor de mare talent: are nuanțele de roşu ale deşertului Wadi Rum și ale stâncilor în care a fost ferecată Petra, albul oraşului Amman (supranumit orașul alb din cauza materialelor folosite în construcție)  albastrul Mării Roşii și verdele oazelor.

Wadi-Rum-Valea-Lunii-Iordania

Wadi Rum, Valea Lunii (foto Christian Tour)

Am întrebat un prieten cum e deșertul, ce să mă aștept de la Iordania, iar el mi-a răspuns: ”Nu pot să descriu deşertul. Aş vrea să am o pensulă şi talent pentru a-l picta. Pământul acela roşcat, vălurit, frământat parcă de o mână imensă, îți ocupă creierul. Deșertul e cel mai bun loc pentru a te odihni şi pentru a te gândi, fără bruiaj, la ceea ce contează. E ca un reset al minții”.

Multe localităţi din Iordania se regăsesc în Biblie. Circuitul propus de Christian Tour cuprinde capitala Amman, apoi Jerash, cu cel mai bine conservat oraș roman, Decapolis, Ajloun, Muntele Nebo, unde se crede că este îngropat Moise, Orașul Mozaicului – Madaba, Petra,Wadi Rum, Aqaba și stațiunile de la Marea Moartă.

Nu voi rata deșertul sau marea, dar eu vreau în Iordania pentru galeriile de artă din Amman,  de care se ocupă Societatea Regală de Arte Frumoase.  Vreau să văd expozițiile temporare, cu artiști moderni din întreaga lume arabă, dar și permanente, cu picturi clasice. Nu știu la ce să mă aștept, pe aici au trecut multe civilizații, s-a construit mult, iar influențele au fost nenumărate și dictate de greutățile traiului în deșert. 

De la cetatea Petra știu, însă, la ce să mă aștept și ce vreau să văd. Sculptată într-un canion, Petra este unul dintre cele mai celebre situri arheologice din lume, asociat cu imaginea biblică a lui Moise, care ar fi făcut apa să țâșnească din stâncă.

(w620) Mănăstir

Oraşul Petra este o veritabilă comoară a umanităţii, inclusă din 1985 în lista UNESCO a locurilor din patrimoniul mondial şi votată drept una dintre cele 7 noi minuni ale lumii. Aici se descoperă tot timpul noi mărturii ale trecerii mai multor civilizații.

Recent, într-o peșteră, au fost descoperite picturi rupestre vechi de peste 2.000 de ani. Erau acoperite de funingine și murdărie, dar au fost restaurate și a fost făcută publică o primă imagine, cea a unui copil cu flaut, alături de flori, păsări și insecte.

(foto The Guardian).winged-child-006

Cum s-or fi simțit cei care au descoperit aceste picturi și apoi le-au restaurat? Aș fi vrut să fiu în locul lor, să asist la scoaterea la suprafață a unor comori. Dacă aș avea un serviciu ca acesta, nu ar mai fi nevoie să călătoresc mii de kilometri pentru a-mi găsi inspirația și scopul în viață!

 

Acest articol a fost scris pentru Spring Superblog 2018

Featured image Flickr

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: