De unde îmi cumpăr miere de salcâm fără reziduuri de antibiotice

De la evenimente gen ”Târgul Mierii”, de la standurile Apidava. Sunt peste tot în țară și se organizează de obicei la început de an, când apicultorii sunt mai liberi, nu sunt plecați în pastoral.

Eu îmi refac stocul de miere și cosmetice în luna februarie a fiecărui an, când în orașul meu natal se organizează  Târgul Mierii. La astfel de târguri găsești tot felul de minunății: miere în diverse combinații, dulciuri, cosmetice, lumânări, utilaje, inovații tehnologice, lucruri handmade.

27540562_929115317241184_4264317100746850619_nAnul acesta, Târgul Mierii din Câmpina va avea loc în perioada 16-18 februarie. Vor veni sute de apicultori din toată țara, care își vor prezenta produsele, vor socializa și vor afla despre noile tehnici și utilaje din domeniu.

Până acum șapte ani, veneam aici la standul tatălui meu, care era și el apicultor. După ce a murit, am vândut stupii și a trebuit să ne găsim o nouă sursă de miere naturală. Am gustat zeci de sortimente de miere, de la diverși apicultori, ne-am informat, am comparat și am ales. De fapt, copilul a ales mierea de salcâm Roua florilor de la Apidava. Sunt aproape sigură că i-a plăcut recipientul în care este pusă, ușor de folosit de copii. Când nu bea direct din el, poate turna foarte ușor mierea pe pâine.

27657514_1940845505943929_3971303580528320553_n

Copilului îi place ambalajul, dar noi avem alte motive pentru a alege mierea de la Apidava. Am vrut o miere naturală, fără alte produse adăugate, fără urme de antibiotice.  Știu că stuparii sunt nevoiți să dea medicamente albinelor, pentru a rezista bolilor.

Apidava este în prezent singura firmă de ambalare de miere din România care dispune de propriul laborator pentru analizarea și detectarea reziduurilor de antibiotice din miere, precum streptomicina sau tetraciclina, reziduuri care pot persista în miere din cauza tratamentelor aplicate la albine.

Când suntem avertizați din toate părțile că antibioticele din alimente ne vor lăsa fără sistem imunitar, investiția Apidava într-un asemenea laborator mi se pare o dovadă de respect față de clienții săi. Prezenţa antibioticelor în mierea de albine, chiar şi la un nivel foarte mic – face ca o persoană ce consumă frecvent mierea de albine să înregistreze o imuntate la antibiotic. Vă dați seama ce ar însemna asta pentru un copil?

Mierea de salcâm este aur, mândria fiecărui apicultor. Este o miere care nu se cristalizează și care este bine tolerată de copii. Mie, personal, îmi aduce aminte de zilele în care tata scotea mierea de pe rame, cu centrifuga. Îmi pare rău că marea majoritate a oamenilor nu au simțit niciodată aroma unei mieri proaspăt scoasă din stup. Vă spun eu că mulți dintre voi, dacă ați gusta o miere proaspăt scoasă din stup, ar fi ca și cum ați gusta pentru prima dată miere. Dacă ar fi să compar cu ceva acel gust ar fi cu mierea de salcâm Roua florilor. Nu prea țipător, discret, cu o textură inconfundabilă, ușor de recunoscut. (în poză și un stup în miniatură, cumpărat de la Târgul Mierii)

De ce mă duc direct la standul Apidava?

Sinceră să fiu, eu m-aș duce în fiecare an la Târgul Mierii de la Blaj, organizat în 24-25 martie, de Apidava. Este cel mai mare târg din țară, unde ajung cei mai buni apicultori din Transilvania și nu numai. Din cauza distanței, mă mulțumesc și cu târgul de la Câmpina, iar câteodată ajung și la cele din București. Cumpăr miere pentru familie, dar mai ales mă bucur de atmosferă, am trăit mult timp în lumea apicultorilor și le cunosc interesele. Îmi place să-i aud cum vorbesc cu pasiune despre ceea ce fac, să descopăr produsele noi, mai ales cosmeticele Apidava, care sunt naturale, nu au coloranți sintetici și se bazează exclusiv pe principiile active ale ingredientelor apicole pure. Așa cum alte femei merg la Viena să-și refacă stocul de cosmetice, așa mă duc eu la târgul mierii pentru a-mi cumpăra cosmetice din produse apicole.

IMG_5642

Vă invit, așadar,  la Târgul Mierii, pentru a sta câteva ore în preajma apicultorilor. Gustați-le produsele! Vorbiți cu ei! Vă asigur că veți ajunge să faceți ca mine: nu veți mai cumpăra niciodată miere din supermarketuri, ci doar de la târguri, direct din mâinile celor care au cules mierea din stupi. Mai multe detalii despre produsele Apidava găsiți pe pagina lor de Facebook.

Voi reveni cu un articol, cu impresii despre standul de anul acesta al Apidava, după târg.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: