Pui și tu de-o cafea?

Credeam că va fi încă un banal curs de pictură. Un profesor avea să ne învețe cum să tăcem, ca să ne auzim gândurile, să ne folosim emisfera dreaptă și să pictăm. Niște exerciții de yoga și ajungeam în starea aceea, care ne scoate simțul artistic din carapace. Știam cum va fi.

Nu știam însă că exercițiile de meditație mă vor face vulnerabilă.  A fost primul curs, momentul în are am observat că îți bei cafeaua cu voluptate… Ții cănuța cu amândouă mâinile, ca pe un glob de brad, pe fotoliul acela vintage, cu picioarele strivite sub tine.

Știi că nu mai pot bea cafea dacă nu sunt în atelier, dacă nu simt miros de pânză vopsită? Că nicăieri și niciodată nu am mai regăsit gustul cafelelor băute cu tine?

23167859_1365043713624478_606106800660680213_n

Poate cafeaua era specială… sau poate doar zâmbetul ăla care îți lumina fața, la vederea cursanților. Ne-ai așteptat cu monodoze de cafea, iar când ne-am strâns mi-ai spus: pui și tu de-o cafea? A fost prima replică, deschizătoare de conversație, mi-a dezlipit buzele.

Cu fiecare cub de zahăr pe care îl pun în cafea la birou îmi amintesc că tu o bei amară. Aproape că văd ceștile elegante, din ceramică pictată chiar de tine, în care nu încăpea mai mult de un degetar de cafea. Până s-o potrivești tu de zahăr, o termini de înghițit.

A trebuit ca tu să forțezi lucrurile. Să ne arăți că destinul cafelei poate fi mai mult. Nu numai să fie gustată și mirosită. Trebuie s-o simțim și în piele, pe degete și în vârful pensulei.  Da, ne-ai pus să desenăm cu cafea boabe. Să ne-o măcinăm noi, s-o îmblânzim cum vrem.

Petele maronii, naturale,  dau un farmec aromat hârtiei. Sunt multe nuanțe posibile, tu le știi,  mie mi-au ieșit doar două. Ai râs când mi-ai văzut Peștii, semnul zodiei mele. Eu sunt Scorpion și ăsta e subiect pentru o întâlnire în alt context! – mi-ai spus.

23131865_153786601899421_109933600048932854_n

De atunci am împărțit cafeaua. Cremoasă, amară, robustă. Am avut conversații sincere, clipe de tăcere, dimineți, lacrimi, zâmbete, vise. Îți plăcea să râzi de mine. Tu, pictor care știa exact cine e și ce poate să facă. Eu, punând atâtea întrebări. Îți văd și acum ochii privindu-mă amuzați pe deasupra ceștii de cafea, prin abur. Îmi amintesc diminețile de vreme rece, cu mine ghemuită în brațele tale, în timp ce ne făceam amintiri care se depun cumva în suflet, ca zațul pe fundul unei cești de cafea.

Dacă nu aș fi fost atât de grăbită… tot timpul atât de grăbită. Aveam, pe atunci, multe alte lucruri care păreau mai importante. Iar eu nu credeam, așa fusesem învățată, că lucrurile frumoase durează. Îmi spuneam că parfumul cafelei tale, care mă însoțea peste tot, mă va părăsi cumva, că nu are cum să reziste. Am plecat înainte să mă părăsești tu.

cafeaÎnsă nu am putut să te scot din corpul meu. Erai peste tot și nu înțelegeam de ce. Nu știam că nervii olfactivi sunt legați de partea creierului responsabilă de emoții. Am aflat apoi, de la prietena mea psiholog, că o aromă poate scoate la iveală o amintire, așa funcţionează circuitele din creierul nostru. Iar mirosind cafeaua, îţi stimulezi celulele nervoase olfactive. Dacă ai amintiri emoţionale păstrate în creier şi acestea sunt legate într-un fel sau altul de cafea, ele revin cu fiecare ceașcă.

Dar atunci am fost grăbită. Dacă mi-aș fi făcut timp, poate aș fi înțeles tristețea cu care mă priveai, în timp ce lacrimile îți picurau domole în cafea, în dimineața în care am plecat ca o bleagă. Aș fi stat să termin cafeaua, aș fi citit pe fundul ceștii că îmi ești sortit. N-aș mai fi căutat acum, în cana asta goală, soluții la nefericirea mea.

Aș vrea să mai văd două cești de cafea pe măsuță, una lângă alta. Fiindcă diminețile astea sunt foarte lungi și serbede fără tine, te rog, iubitule… pui și tu de-o cafea?

 

Articol scris pentru SuperBlog 2017

poze din arhiva personală și Magazin La Fantana

 

Advertisements

3 thoughts on “Pui și tu de-o cafea?

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: