Gata de selfie, fără coșmaruri

Cineva intră în casă, pornește laptopul și caută folderul cu poze. Se scurg trei minute apăsătoare, apoi se aude un râs dușmănos. E clar, sunt pierdut, de mâine aș face bine să mă mut într-o peșteră.

Acesta este un coșmar. Unul pe care îl trăiesc mulți adolescenți care au acnee. Cineva le fură pozele în care au fețele pline de coșuri și le postează pe rețelele sociale. Când se trezesc din acest coșmar, dimineața, se duc la laptop și se asigură că nu mai există nicio poză care ar putea să-i facă de rușine. De asta dispar pozele, dacă se mai întreabă vreun părinte. De asta nu-și mai fac selfie luni sau chiar ani de zile.

Pe vremea mea, îi storceam și îi astupam cu pastă de dinți. Am avut multe situații când coșurile m-au ținut în casă. Trebuie să recunosc: îmi plăcea să le storc, există o super satisfacție, un sentiment tare plăcut atunci când le storcești. Dacă reușești. Din experiența mea, sunt multe lucruri care ar putea merge prost:

 Să nu se spargă

Ce moment enervant! Îl înghiontești cu unghiile, îl înțepi cu scobitoarea, acul sau foarfeca și el nu vrea să se spargă. Se umflă, se înroșește, dar rezistă până e el pregătit. Am pățit-o în timpul unui examen scris. Nu a vrut să crape acasă, dimineața, dar a explodat în a doua oră de examen. Îmi amintesc că am întors un șervețel pe toate părțile, doar pe ăla îl aveam. Se făcuse mic și era îmbibat cu puroi, dar eu îl apăsam pe coș, să nu picure sânge pe foaie.

Să se spargă sub piele

Când storci un coș, iese puroi deasupra pielii. Alteori iese sub piele, ceea ce înseamnă că se va forma un chist, care se va vindeca mai greu. Am avut nenumărate coșuri din astea, țin minte că unul a stat vreo două săptămâni lângă buza mea, mă ocoleau toți, ziceau că am herpes.

Să se infecteze

După lupta cu coșul, cel mai mult are de suferit pielea, care se poate înroși și chiar învineți. Iar dacă îți bagi unghiile în piele, ai face bine să fie curate, iar locul curățat cu alcool. Altfel, riști ca bacteriile să se înmulțească și să creeze un coș mai mare sau chiar o familie. Am pățit-o în facultate, când am mers la un tratament facial, la o expertă din cămin. A folosit un extractor de comedoane, pe care probabil nu-l steriliza niciodată și mi s-a infectat toată fața!

Să lase urme

Cred că toată lumea știe pe cineva care are fața plină de cratere. Dacă ai zgândărit coșul, se va forma o coajă care trebuie lăsată să se vindece. Nu trebuie ruptă, deoarece va lăsa o gaură sau o porțiune decolorată. Deci, ține-ți mâinile departe de el, dacă l-ai stors deja.

Așa era pe vremea mea. Noi am avut ghinionul de a ne naște într-o perioadă când informația era precară în acest domeniu, nu eram pregătiți pentru schimbările adolescenței, rezolvam din mers ce apărea. Nu știam că există și alte soluții de a scăpa de coșuri, nu știam nici că se numește acnee și că se poate trata și preveni.

Copiii de azi au nenumărate surse de informare și produse din care pot alege tratamentul acneei. Merg la dermatolog sau medicul de familie, care le recomandă produse eficiente, create de specialiști.  Așa ceva era inimaginabil acum douăzeci de ani, să deranjezi medicul pentru un coș!


Predau la gimnaziu și la liceu, deci știu ce preocupări au adolescenții. Aproape toți au o trusă de cosmetice, începând din jurul vârstei de 12-13 ani. Vor o piele sănătoasă, nu una plină de acnee, așa că încep din timp ritualul de îngriijire. Sunt produse special create pentru ei, cum este kitul Gerovital  Stop Acnee marcă de încredere, care este accesibilă ca preț și eficientă. Kit-ul conține trei produse de îngrijire și un pliant cu rol informativ și educativ (informații despre acnee, cauze, tratament, scheme de tratament).

Specialiștii Farmec pun mare accent pe educarea și informarea tinerilor, cărora li se adresează într-un mod potrivit vârstei. Nu-i plictisesc cu termeni medicali complicați, ci îi atrag cu un slogan care le amintește că trebuie să fie oricând gata de selfie.

Niciun adolescent nu ar trebui să aibă coșmaruri cu poze care nu-i avantajează și care ajung pe rețelele sociale. Fotografia este cea mai democratică formă de artă din lume, la îndemâna oricui. Ca în orice domeniu, avem nevoie de fotografii nereușite, pentru a le întelege pe cele excepționale. Dacă ar fi un concurs. Dar nu este. Vorbim despre viața noastră, care cuprinde și acnee, și perioade mai bune, și mai puțin bune. Dar toate au farmecul lor.

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2017

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: