Casă de pictor sociabil

Prietenii mi-au pus întrebări de genul: da apă în casă ai? Din ce e făcută casa, ai carii de lemn, sunt alergic!? Dar ai unde să ne culci, nu mai bine venim cu corturi? Toaleta e în casă? Dar sunt animale sălbatice în zonă, ai gratii la geam?

Întrebările astea sunt și ele bune la ceva. Îți dai seama cum vede bucureșteanul un cămin pe pământ. În ultimul an, am simțit casa mea neîncăpătoare. Nu mai e ce trebuie. Copiii au crescut, noi avem tot felul de preocupări, prietenii s-au înzecit. Unii ar spune că am evoluat.

Pictez, după cum știți, acest blog este plin de ”operele” mele și ale altora care mă inspiră. La nivel de începător. Urmăresc munca a sute de artiști din toată lumea și îi văd în acțiune, în atelierele lor boeme.  Îmi doresc și eu un studio de artist, cum sunt descrise în cărțile de artă.

V-am povestit cum m-am apucat de pictat? Am scris un articol despre un pictor și i-am făcut multe poze cu aparatul digital, atunci existau doar pe la reviste. Într-o zi m-a sunat că are o știre pentru mine, să merg până la magazinul plastic. A ales vopseluri de diferite culori şi un top cu nişte cartoane speciale, pânzate. A cerut să-i fie împachetate şi la ieşire m-a îmbrăţişat şi mi-a oferit pachetul. Eram atât de emoţionată că nici nu ştiam pe unde calc. Zile întregi m-am gândit că e o greșeală. Am zece ani de când pictez, iar viața mea e alta. Nu zici c-o trăiesc eu, e dintr-un film.

Așa că am decis să vindem casa de la Breaza și să ne facem alta, mai aproape de București. Eu aș fi vrut la Balcic, dar mă mulțumesc și cu Mogoșoaia. Neapărat lângă lac. Ne interesează un spațiu în care să nu ne călcăm unii pe alții pe bătături, să ne simțim bine, pentru că asta contează: să avem prieteni cu care să ne trăim viața frumos.

De data asta o vom construi pe baza unui proiect de casă, pentru a face ceva durabil și cu sens. Eu vreau al doilea etaj pentru pictat, copilul vrea  parterul pentru echipa lui de fotbal, soțul vrea garaj și magazie. Șapte dormitoare ar ajunge, living pe fiecare etaj, o bucătărie mică la parter. Nu prea gătim noi, decât pentru distracție, e pierdere mare de timp! Pentru prieteni, vom avea mult spațiu afară, acoperit sau amenajat.

După ce ne-am consultat cu toți cei implicați am făcut o listă cu ce ar trebui să aibă noua noastră locuință.

Multe prize

Probabil nu vor fi niciodată suficiente prize într-o casă, mereu se va găsi un dispozitiv care are cablul prea scurt sau o priză care e poziționată prea departe. Vreau să renunț la prelungitoare, să nu mai văd cabluri încurcate, iar dacă se introduce obligativitatea să existe încărcătorul universal pentru telefon, atunci scap și de firele de tot felul, de prin  sertare!

Voi renunța la televizoare, vor fi doar radiouri. Îmi plac vocile de radio, ele spun știrea pentru urechi, nu pentru ochi. Fiecare cu talentul său, pe care trebuie să-l ofere oamenilor.

Încălzirea va fi prin pardoseală

Urăsc calorifelele și aspectul lor total inestetic. Voi avea multe perdele și draperii și va trebui să le tai sau să le ridic, ca să nu acopere sursa de căldură, așa zic specialiștii că se face economie. Nu-mi plac rufele puse la uscat pe calorifer sau castronul cu apă, ca să nu se usuce aerul, pe care îl dărâmă mereu pisica.

Casa mea nouă va avea încălzire prin pardoseală. De ce nu prin pereți, cum e noul trend? Pentru că pe pereți vor sta tablourile, evident.

În curte voi avea trasee betonate

Când faci o potecă, toată lumea merge pe ea, deși nu duce nicăieri. Ai putea s-o iei pe arătură, în altă direcție, dar te gândești că omul dinaintea ta știa ceva ce tu nu știai.

Eu voi avea alei betonate în curte, pentru plimbări. Trasee, cu indicatoare, popasuri. Vor fi bănci, grupuri de flori, decorațiuni, ca la o grădină botanică. Să nu mă întrebe toți ce pom e unul sau altul, ci să citească. Vreau să am mango, kiwi, un măslin și un mandarin. Da, am pus odată, la un chef, cinci măsline într-un ghiveci cu mușcate. Au ieșit trei măslini! În casă vreau bonsai. Mulți, să-i chinui eu.

 

sigla-AIA-2016-300x153În momentul ăsta ne interesăm de firme care fac proiecte case și de constructori care să ne accepte  ideile. Și cum toate se aranjează în viață, unul dintre prieteni ne-a zis că vrea să ne cumpere casa de la Breaza și să-i păstreze destinația, de pensiune pentru prieteni. Vom angaja un evaluator ANEVAR care ne va spune valoarea casei și o vom vinde cu o clauză dintr-alea: să fim primiți în vizită o dată pe lună.

 

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2017.

poze arhiva personală și Aia proiect;

 

Advertisements

One thought on “Casă de pictor sociabil

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: