Să le povestim copiilor despre ONG-uri și spirit civic

Spiritul civic este în fiecare dintre noi, latent. Apare la suprafață când se întâmplă ceva în vecinătatea noastră: familiei, prietenilor, vecinilor, colegilor. Iar atunci poate atinge cote pe care nu le bănuim.

Joci rolul bulgărelui de zăpadă. Ești un fulg undeva, într-o mare albă, te agăți de alt fulg, amândoi vă prindeți de cei din dreapta, stânga și, de mână, vă rostogoliți. Unii se pierd pe drum, alții rezistă până se închide cercul, iar unii, puțini, își fac propriul bulgăre.

Da, civismul trebuie să aibă ceva declanșator. Fie că e o persoană, fie un incident, o întâmplare la care ai asistat, o experiență de viață, o aventură. Trăim într-o țară unde dramele sunt peste tot, ai de unde să alegi cauza pe care o susții.

 

Spiritul civic se învață cel mai bine când ești copil, când încă mai ai încredere. O repet și îi îndemn pe oameni să-și ducă micuții la acest festival, să vadă cum arată un ONG-ist. De ce zâmbește el, de ce se încăpățânează să meargă mai departe, de ce are nevoie. Publicul nu este familiar cu activităţile desfăşurate de ONG-uri şi de aceea, majoritatea cetăţenilor nu este implicată în activităţi de voluntariat şi nu distribuie 2% din impozitul lor către organizaţii.

 

Advertisements

10 thoughts on “Să le povestim copiilor despre ONG-uri și spirit civic

Add yours

 1. Imaginează-ţi un copil care îşi doreşte enorm să atingă un obiect de pe un raft al bibliotecii. Priveşte secunde sau minute în şir într-acolo pentru că nu bănuieşte că ar putea solicita ajutorul celor din jur deşi ştie mai multe cuvinte decât copiii de seama lui. Să fii părintele unui copil cu autism înseamnă să fii alături de el la tot pasul, pentru tot restul vieţii lui poate, să îl înveţi lucruri pe care ceilalţi le învaţă de la sine.

  care sunt ong=urile participante care se ocupa de autism, imi puteti spune?

  Like

 2. poate scapam si noi de prejudecati
  că ONG-iștii sunt exaltați, că sunt prea insistenți, că-s nerealiști și, că, pe deasupra, nu știu ce fac, nu sunt profesioniști. E un clișeu care mă face să râd, atunci când nu mă frustreaza peste măsură.

  Like

 3. Ar trebui facut mult mai mult pentru copiii bolnavi. Totul se face la noi în particular, pe banii parinţilor. Nu există centre specializate pentru recuperare, unde să poată face intensiv terapie. Din păcate, pentru copii cu dizabilităţi, indiferent de afecţiune, statul român nu are o politică publică orientată pe recuperarea şi integrarea copiilor în învăţământul de masă, valorificarea potenţialului lor şi pregătirea pentru o piaţă a muncii incluzivă. Datorită acestei abordări, majoritatea ajung la vârsta adultă în postura de asistaţi social.

  De aceea, activitatea ONG-urilor este orientată în acest sens: recuperarea copiilor şi a vocaţiei lor.
  Sunt frumoase si baloanele si jocurile din parcuri, dar trebuie umblat la spitale, institutii….

  succes cu ONGfestul

  Like

 4. eu vad des copii care lovesc animalel, cu o mare cruzime….
  Nu lovim animalele! sub nicio forma. acest comportament este frecvent intalnit mai ales in gastile de copii, aflati in spatele caselor, a blocurilor, prin diverse coltisoare ascunse, copiii pot sa fie foarte cruzi cu animalele. Animati de prezenta celorlati copii, fiecare poate sa contribuie la suferinta animalelor.
  Părintii trebuie sa se asigure ca nu poate fi vorba de asa ceva mai ales daca e vorba de copilul tau. Cultiva-i inca de la cea mai mica varsta dragostea pentru animale, citeste-i povesti in care ele sunt personajele principale si invata-l sa le protejeze.

  Like

 5. ”Cand esti copil inca mai ai incredere”
  Acesta este un mare ADEVAR, in copilarie se modeleaza caracterele, iar noi trebuie sa le spunem copiilor sa fie buni unii cu altii……

  Like

 6. foarte frumos fest-ul în prima zi
  păcat ca s-a amanat concertul We singing colors
  excelenta ideea cu trenul ONGFest
  haideti in Herastrau!

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: