Cum să nu întrerupi ”lanțul frigului”. Ne ajută calorimetrul termic

”Lanţul frigului semnifică menţinerea alimentelor la temperaturi scăzute, fapt ce permite conservarea calităţilor nutriţionale şi organoleptice şi păstrarea lor optimă de la producător până în bucătarie”. Iar calorimetrul termic este o etichetă inovatoare, cu cadran termosensibil, pe care o găsești pe salamul Semenic de la Caroli și care își schimbă culoarea în functie de temperatura produsului.

Lanțul frigului” și ”calorimetrul termic” sunt două chestii noi pe care le-am învățat ieri, de Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor, sărbătorită anual, pe 15 martie. Despre lanț am aflat la un seminar ținut de un inspector OPC, iar despre eticheta inteligentă de la Caroli de pe blogul al unei prietene. Împreună, cei doi termeni sunt un bun subiect de articol pe blog despre #mâncarecunotificare .

Personal, mă bucur că văd teoria pusă în practică, adică nu e doar o temă de seminar sau o directivă europeană. Un producător de mezeluri chiar se preocupă ca acest lanț al frigului să nu fie întrerupt. Bineînțeles, un personaj important în acest lanţ este consumatorul. El trebuie să fie vigilent pentru a urmări şi menţine, până în farfurie, eforturile celor de la Caroli Foods.

Lanţul frigului este extrem de fragil. El se întrerupe prin expunerea produselor alimentare la alte temperaturi decât cele indicate de producător. O temperatura mai ridicată duce la creşterea microbiană, iar alimentele pot provoca intoxicații alimentare. De aceea, toți cei care produc, manipulează, depozitează sau consumă un produs trebuie să aibă grijă la acest aspect. Iar pentru noi consumatorii, acest lucru a devenit acum mai facil, datorită calorimetrului termic.

Această imagine spune totul. Șervețelul Caroli ne prezintă noul său prieten, calorimetrul termic, care indică temperatura de păstrare a produsului. Dacă temperatura este sub 8 grade, cea recomandată pentru păstrarea salamului Semenic, atunci calorimetrul este verde. Dacă temperatura e mai mare, atunci devine galben, ceea ce nu e bine. Înseamnă că lanțul frigului s-a rupt și că salamul trebuie pus repede la rece.

De ce era nevoie de această etichetă sofisticată?

Galbenul ăsta poate apărea oriunde și trebuie urmărit să nu-și facă de cap. Caroli Foods se ocupă de el până la intrarea magazin, deoarece monitorizează întregul lanț frigorific al produselor – producția și ambalarea în fabrică, depozitarea și transportul cu mașinile frigorifice proprii. În plus, se mai duce și prin magazinele partenere, unde verifică condițiile de păstrare în vitrinele frigorifice. Dar nu tot timpul, este imposibil. De asta era nevoie de eticheta cu verde și galben. Să se vadă de la distanță: verde e bine, galben nu e bine.

Eticheta termosensibilă a fost gândită ca un instrument de notificare că alimentele trebuie să fie păstrate în condiții optime, cele menționate pe eticheta fiecărui produs alimentar. În cazul salamului Semenic Extra, cadranul termosensibil are rolul de a evidenția într-un mod foarte vizibil când este păstrat la temperatură optimă (sub 8°C) și de a atenționa când produsul se află la o temperatură peste 8°C și trebuie reamplasat la rece. Acest cadran termosensibil este amplasat pe fața etichetei, la toate salamurile Semenic Caroli atât cele de 350g cât și cel de la vitrină asistată, într-un mod cât mai vizibil pe fața etichetei, ușor de remarcat atât în vitrinele magazinelor cât și acasă la fiecare consummator. (caroli.ro)

E clar: în magazin cumpărăm doar salamul cu calorimetrul verde. De aici începe aventura consumatorului cu lanțul frigului. Rămâne verde pe drum? Doar dacă e ger afară sau ai o sacoșă  termoizolantă cu pastile de răcire, rucsaci termoizolanţi sau minifrigider cu alimentare la brichetă auto. Mergi direct acasă, nu ține cumpărăturile în mașină mai multe ore, nu zăbovi în piață sau parc!

Nici acasă, în frigider, nu e ușor. Consumatorul trebuie să aibă un termometru care să permită reperarea zonei reci. Într -un frigider temperatura este rar uniformă. Zona cea mai rece este situată în partea de sus a frigiderului, însă depinde de model. Aici trebuie să plasăm, de exemplu carnea, mezelurile, cremele, deserturile, brânzeturile și laptele. Nu ar fi rău să avem un sistem pentru a repera mai repede produsele în funcție de data de expirare. Cu cât e mai sus, cu atât mai repede trebuie consumat. Așa ne-au învățat la seminarul OPC, oricare este produsul, din momentul în care ambalajul a fost deschis, data limită de consum este scurtată.

Salamul nu trebuie să stea pe masa de bucătărie mai mult decât este necesar. Îl tăiem și îl mâncăm. Copilului îi dăm o gentuță frigorifică sau un ghiozdan cu buzunar termoizolant.

Nu stăm cu ușa la frigider deschisă 10 minute până ne hotărâm noi ce să mâncăm. Când dezghețăm și spălăm frigiderul, scoatem alimentele și le punem în alt frigider, nu pe masa de bucătărie. După terminarea curățeniei, se va alimenta mai întâi frigiderul cu energie electrică, iar abia apoi când acesta a ajuns la temperatura potrivită, vom introduce și alimentele.

Timpul în care cadranul termosensibil se schimbă din verde în galben depinde foarte mult de temperatura la care a fost depozitat produsul la rece și apoi la cât de cald este ambientul în care se amplasează. De exemplu: Dacă produsul a fost depozitat într-un frigider la 6°C și apoi se amplasează pe masa din bucătărie în care avem 26°C, cadranul termosensibil devine galben în aproximativ 40 de minute (atunci când produsul ajunge la o temperatură mai mare de 8°C)

După cât timp de când e repus la rece, Carolimetrul termic redevine verde?

Caroli ne spune că timpul în care cadranul termosensibil se schimbă din galben în verde depinde de mai multe variabile. De exemplu: în cazul unui un produs care a stat pe masă din bucătărie (cu o temperatură ambientală de 26°C), care se reamplasat în frigider (la 6°C) i se va recolora cadranul termosensibil în verde în aproximativ 60 minute.

Cam asta am reținut eu din tema ”lanțul frigului”. Sunt lucruri de un simț, pe care le știm cu toții, dar probabil nu ne dăm seama cât sunt de importante. Mi-am propus ca, acum, când am aceste informații proaspete în minte, să vorbesc despre ele și elevilor mei, la ora de dirigenție. Și ei uită salamul pe masă, și ei stau minute întregi în fața frigiderului! Poate nu mai cumpără sandvișuri de la orice gheretă de pe stradă, poate sunt mai atenți cu alimentelor care le ajung în gură.

Vă invit să țineți minte toate acestea și să le exersați zilnic. E necesar, mai ales că se apropie vara. O puteți face cu ajutorul calorimetrului verde, până vă intră în obicei. Eu sunt acum mai conștientă și îmi dau seama că sistemul meu de cumpărare, transport și depozitare a alimentelor nu era tocmai bun. Sunt foarte sigură că lanțul frigului a fost întrerupt de multe ori.

Considerați-l defect profesional, dar las aici un rezumat al sfaturilor mele:

 • citiți cu atenție eticheta produsului, urmăriți termenul de valabilitate și verificați termometrul din vitrina frigorifică
 • dacă un produs are o etichetă termosensibilă, este o dovadă că toți cei implicați în comercializarea lui sunt preocupați de respectarea condițiilor de depozitare. Încercați produsul, încercați și eticheta!
 • nu țineți alimentele la căldură, nu le uitați pe masă, nu le plimbați în mașină
 • învățați copiii să cumpere doar din locuri sigure și cumpărați-le ghiozdane cu termoizolație
 • verificați constant temperatura din frigider și țineți o evidență a alimentelor din el, în funcție de termenul de valabilitate https://youtu.be/B_FHMYY7aCM

3 thoughts on “Cum să nu întrerupi ”lanțul frigului”. Ne ajută calorimetrul termic

Add yours

 1. definitia toxiinfectiilor alimentare se refera la imbolnavirea acuta (intre 2 si 72 ore) de la ingerarea alimentului contaminat.
  Pentru ca un germene sa devina patogen si sa genereze toxiinfectiile alimentare are nevoie de dezvoltare la temperatura de 8-15 grade Celsius, timp de 4-12 ore.

  Like

 2. Alimentele se pot contamina cu bacterii, fungi, ciuperci microscopice, paraziti. Sub influenta frigului, acesti contaminanti biologici nu se mai dezvolta. Unii chiar sunt distrusi, asa cum este cazul parazitului Trichinella spiralis. In conditii de congelare, la temperaturi sub minus 18 grade Celsius, acest parazit este distrus in cateva luni. deci lantul frigului si al gerului, as completa eu…. cand vad ca un produs se apropie de expirare il bag la cngelator si îi inghet termenul….

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: