Cum e să mori

Conform publicaţiei New Scientist, cauza morţii e cam aceeaşi la toată lumea: se opreşte circulaţia sângelui către creier, care astfel nu mai este oxigenat. În aproximativ 10 secunde îţi pierzi cunoştinţa, dar mai durează câteva minute până la moarte, iar experienta în sine depinde de împrejurări.

De exemplu, cei care se îneacă au câteva secunde în care încearcă să se menţină la suprafaţa apei şi să respire. După ce se scufundă cu totul încearcă să-şi ţină respiraţia, dar asta nu poate dura decât cel mult 90 de secunde. Dacă ajutorul nu vine, victima inhalează apă, încearcă să scuipe, tuşeşte şi iar inhalează apă. Simte o arsură în piept, apoi urmează o senzaţie de linişte şi calm, primul semn că urmează să-şi piardă cunoştinţa.

Cu dureri în piept începe şi infarctul însoţit de respiraţie greoaie şi alte simptome uneori foarte vagi. Dacă victima nu ajunge la spital, inima se opreşte de tot şi în maxim 10 secunde îşi pierde cunostinţa, iar în câteva minute este moartă.

În cazul unei hemoragii puternice poţi să mori în câteva secunde dacă sângerarea vine din artera aortă sau în câteva ore dacă sângele curge dintr-un vas mai mic. La început victima se simte slăbită, respiră rapid şi are o stare de anxietate însoţită de sete puternică. Când a pierdut doi litri de sânge din cei cinci, începe ameţeala, starea de confuzie, apoi îşi pierde cunoştinţa. Dacă doare sau nu depinde de ce anume a provocat sângerarea.

În cazul unui incendiu, victimele mor în special din cauza fumului inhalat care conţine monoxid de carbon. Se simt ameţite, au dureri de cap, apoi îşi pierd cunoştinţa. Moartea prin arsuri este mult mai dureroasă. Arsurile stimulează nervii de la nivelul pielii şi provoacă inflamaţii care măresc şi mai tare sensibilitatea la durere.

În schimb, decapitarea, oricât de urât ar suna, produce o moarte rapidă şi fără dureri, atâta timp cât lama respectivă e ascuţită. Mai înspăimântător e faptul că, potrivit experimentelor pe animale, victima îşi păstrează starea de conştienţă timp de câteva minute după ce capul s-a despărţit de trunchi.

Când cazi de la înălţime, instinctul te îndeamnă să faci efortul de a ateriza în picioare. Este şi cea mai sigură aterizare, chiar dacă poate duce la fracturi ale coloanei şi pelvisului. O căderea în cap înseamnă moarte aproape instantanee, dar tot asta se întâmplă şi când cazi culcat. Cei care au supravieţuit unei căderi de la înălţime spun că timpul parcă s-a oprit în loc şi s-au simţit concentraţi la maxim, foarte atenţi să cadă în picioare.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: