Ce condiții aș pune pentru a salva pacea din viitor

Filmele SF sunt rareori simplă ficțiune. Scenariștii se documentează și  culeg ponturi din interior, din laboratoarele marilor companii hi-tech, pentru a afla ce urmează.

Cea mai celebră serie este Back to the future,  pe care am revăzut-o la TNT anul trecut, adică exact în anul în care călătoresc în viitor Marty și Doc. Făcut în 1985, autorii filmului au prevăzut că în 2015 vom avea multe gadgeturi. Poate prea multe, totuși. Nu avem încă mașini zburătoare, nici hooverboard-uri, nici șireturi care se leagă singure, iar combustibilul nu se face din gunoi. Dar avem tablete, tehnologie 3D, drone, touchscreen și televizoare cu ecran plat.

Chiar dacă nu se adeveresc, filmele care ne vorbesc de viitor îi inspiră pe oamenii de știință să găsească soluții pentru a ajunge acolo. Unele vorbesc de inovații medicale, altele de tehnologie extrem de avansată, iar în ”Demolition Man” (Demolatorul) găsim o lume în care violența a fost eradicată. Vorbim de anul 2032, adică peste 16 ani.

În Demolatorul” utopia unui viitor învăluit în pace e amenințată de un criminal care vine din trecut și își reia activitățile pline de intenții rele, după ce a fost înghețat timp de 36 de ani. Noi încă nu criogenăm oameni, dar mai avem 16 ani la dispoziție. Timp destul și pentru pacea mondială prezisă în film, care va fi restabilită de John Spartan, personajul bun, interpretat de Sylvester Stallone, unul dintre cei mai cunoscuți polițiști din LA, poreclit “Demolatorul”.
Jucat de Stallone, personajul are umor și replici acide. Se integrează și în lumea de la suprafață, unde va fi ”pacea”, dar și în cea underground, unde trăiesc nostalgicii. Nu pot să nu mă gândesc că mi-aș dori să fiu acest personaj, să salvez pacea din viitor, dar sunt unele lucruri pe care le-aș schimba în film.

Nu aș tricota

În film, în perioada criogenării, oamenii sunt programați să aibă un hobby plăcut, pașnic. Polițistul Spartan învață să tricoteze și face un pulover într-o noapte. Eu mi-aș alege un hobby mai exotic: poate să pictez, să sculptez în fructe?

Nu aș mânca hamburgeri cu carne de șobolan.

Trezit  în viitor, după 36 de ani în gheață, John poftește la un hamburger făcut în subteran, de oamenii care nu s-au conformat sistemului. Când este anunțat că nu mai există vaci și porci în viitor și că este carne de șobolan, demolatorul nu se oprește din mâncat hamburgerul. Dacă m-aș trezi după 36 de ani, eu aș vrea să mănânc pâine prăjită cu unt sau o pară coaptă.

Nu aș sărbători la Taco Bell

Războiul francizelor a avut un rezultat neașteptat: toate restaurantele din viitor sunt Taco Bell. Dacă aș merge în viitor și aș salva lumea, aș alege să sărbătoresc la  un restaurant chinezesc sau o gelaterie.

Aș alege alte arme

În viitor, singurele arme ale polițiștilor sunt pistoalele cu electroșocuri. Cele două persoane criogenate se duc la muzeu și iau mitralierele de pe vremea lor. Eu nu aș începe o luptă fără un laser în mână, doar suntem în 2032!

Aș impune alte gusturi în materie de filme polițiste

La sediul poliției, pe pereți, exista un poster cu filmul ”Armă mortală”, un clasic cu Mel Gibson și Danny Glover. Eu l-aș fi pus pe ”Bad Boys”, care este, de departe, cel mai bun film polițist al tuturor vremurilor, cu Will Smith și Martin Lawrence.

Aș prefera un alt președinte

În viitor, Arnold Schwarzenegger tocmai este ales președinte al Americii. Mi-ar plăcea să-l găsesc pe George Clooney în această poziție…

Probabil că mai sunt și alte lucruri pe care eu le-aș face diferit, dacă aș fi personajul principal din acest film. Le voi descoperi când îl voi urmări din nou, în perioada următoare la TNT. Asta e plăcerea din filmele clasice: la fiecare vizionare mai descoperi câte ceva.

Iar peste 16 ani (în 2032 când se petrece acțiunea filmului) sper să revăd filmul cu aceeași plăcere, tot pe TNT (care, apropo, a lansat o nouă grilă de programe)  și să mai scriu un articol pe blog în care să punctez ce s-a adeverit și ce nu. 

 

Advertisements

8 thoughts on “Ce condiții aș pune pentru a salva pacea din viitor

Add yours

 1. In finalul filmului “Demolition man” Simon Phoenix isi (cam) pierde capul,iar John Spartan ramane cu Lenina Huxley si-ntrebarea “cum se folosesc cele trei scoici?”…Inchisoarea criogenica,infantilizarea cetatenilor,tentativa de a controla totul,amendarea imediata a derapajelor de limbaj etc. prezinta-n film o lume dezumanizata. Scenariul e vadit inspirat din “Minunata lume noua” a lui Aldous Huxley,din “1984” al lui Orrwell si “451 Fahrenheit”,de Ray Bradbury.

  Like

 2. Este un film S.F. şi după cum se ştie autorii de scenarii ai genului au viziuni corecte şi reale în timp . Scenariul a fost scris înainte de anul 1993 , an când a fost lansat filmul .

  Like

 3. Un film reusit pentru ”viitorul” prezentat in filmul anilor ’90, actiune la greu si utopia de a se abtine oamenii sa nu injure in public sau de a face sex fara sa se atinga.

  Like

 4. un film nesperat de bun , cu o poveste destul de originala si un ritm excelent . mi-era si greu sa cred ca un film in care joaca Sylvester Stallone, Wesley Snipes si Sandra Bullock poate fi slab . si am apreciat mult actiunea petrecuta in asa-zisul viitor , unde oamenii erau atat de civilizati ( foarte visator regizorul , ce e drept ) . oare cine poate opri o “masinarie” precum Demolatorul Sylvester Stallone in stoparea unui raufacator ? bineinteles , nimeni . nu cred ca filmul poate dezamagi pe cineva , intrucat este prea bine realizat pentru acel an , chiar si pentru prezent ramane un film de referinta

  Like

 5. Doua scene preferate, mentionarea lui Schwarzenegger pe post de fost presedinte:
  Lenina Huxley: Yes. The Schwarzenegger Presidential Library. Wasn’t he an actor when you…?
  JohnSpartan: Stop! He was President?
  Si modul in care se facea sex in anul 2032.
  Reda buna dispozitie, il recomand!

  Like

 6. acum privesc altfel acest film, stiind ca ne apropiem de acel viitor prezentat….inainte mi se parea penibil Stallone, acum e chiar simpatic…. #casavezi

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: