Când ai un șef biciclist

Șeful nostru ne dă prime pentru că venim la muncă cu bicicleta. Nu, nu este o ştire dintr-o altă ţară, nu este o minciună, chiar se întâmplă.
Şi totuşi, cum de a ales şeful să ne motiveze să mergem cu bicicleta? Alţii dau abonamente la fitness, bilete la teatru, de ce ne-a făcut pe toţi biciclişti?

Pentru că a trăit zece ani în Europa, în mai multe ţări, şi a văzut care este mentalitatea de acolo. S-a întors în ţară cu mari aşteptări, că şi românii lui au descoperit bicicletele sau scuterele. Dar a găsit doar concetăţeni mânaţi de ambiţia de a avea “maşinile nemţilor”. Maşini pe care nemţii le vând, deoarece au ales să nu polueze, să pedaleze până la muncă şi să trăiască sănătos.

Românilor le pasă de ce zic ceilalţi, că ar putea fi consiferaţi săraci, dacă merg cu bicicleta. Unii zic că e periculos să te urci pe bicicletă pe drumurile noastre, cu şoferii noştri, şi s-ar putea să aibă dreptate. Alţii spun că străinii au piste speciale, au legi care sunt de partea lor, că au prioritate pe dumuri. Toate acestea se află într-un cerc, depind una de cealaltă, dar de undeva trebuie să începem să construim acest cerc benefic de consecinţe şi să fim din ce în ce mai mulţi, cei care acţionăm în sensul ăsta!
1Haideţi să aducem “moda” şi la noi! Se poartă LIBERTATEA. Românii sunt obişnuiţi cu constrângeri: a sta o oră în autobuz în drum spre şi dinspre casă, e o constrângere de care nu vor să se elibereze! Eliberaţi-vă, exprimaţi-vă, fiţi originali, fiţi voi înşivă, s-ar vedea mult, mult mai puţine feţe triste în oraş. Şi mult mai multe biciclete, mai putine masini, mai putine înjurături în oraş, mai puţini nervi, şi dintr-o dată – un trai mai simplu şi mai bun!
Iar eu apreciez mult oamenii care îndeamnă alţi oameni să meargă pe biciclete! De la cei care organizează competiţii, circuite, plimbări, cei care montează suporturi de biciclete în faţa magazinelor lor ori cei care fac grupuri pe Facebook şi se îndeamnă unii pe alţii să pedaleze, dar şi pe cei care promovează mersul pe bicicletă în condiţii optime.

Iar șeful meu este unul dintre ei. Ședințele nostre se termină cu câte un sfat privind siguranța la … ghidon. Un fel de medicina muncii, având în vedere că orice accident pe drumul spre serviciu este considerat accident de muncă. Iată câteva dintre sfaturile lui, multe din experiența proprie, afișate în fiecare birou:

1. Întotdeauna să cuprinzi ghidonul și cu degetul arătător. Cele mai multe accidente tind să se întâmple când există o relaxare a mâinii. Folosește degetul mare ca un cârlig, are mai multă forță decât crezi. Nu sta încruntat, relaxează-ți fața, iar corpul va face la fel.

2. Încearcă să porți mănuși când mergi cu bicicleta. Mănuși speciale, neapărat mărimea potrivită. Dacă nu faci asta, mâinile vor avea un aspect bătrânicios, din cauza frecării îndelungate. Genunchii trebuie și ei protejați, iar casca nu trebuie să lipsească niciodată, chiar dacă ieși doar pe drumuleț.

3. Dacă pedalezi în grup fii atent la ceilalți bicicliști. Ferește-i și nu-i lăsa în urmă. Și ei sunt oameni: obosesc, se rănesc, sângerează… Uneori au nevoie doar de o singură privire sau întrebarea: ”ești bine”.

4. Nu e nevoie să ai mai multe biciclete. Una și bună, potrivită înălțimii și greutății tale, pe care să o cunoști perfect.

5. Să nu bei multă apă și să nu mănânci înainte de plimbarea cu bicicleta. Să faci stretching înainte și întotdeauna, dar întotdeauna, să spui cuiva unde pleci! Adică șefului, care nu va rata ocazia să vină cu tine!

One thought on “Când ai un șef biciclist

Add yours

  1. Mai rar asa sef si asa prime. Este sef si cand mergeti sa dati o tura sau numai la munca?
    Tatal meu a facut naveta cu bicicleta la rafinarie mai bine de 20 de ani. In orice caz, Campina nu se compara cu Bucurestiul la aglomeratie, dar nu prea aveti piste de biciclete.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: