Ce faci daca bateria auto pierde din putere?

Daca v-ati confruntat deja cu o poveste asemanatoare, probabil veti sti despre ce vorbesc. Daca insa sunteti un sofer la inceput de drum, patania mea v-ar putea servi drept lectie pentru viitor!

Mai exact, este vorba despre o situatie neplacuta, in care m-am vazut nevoit sa ma confrunt cu problema bateriei auto. Ma aflam la cateva zeci de km de cel mai apropiat oras si, cand am constatat ca nu am sanse sa ma deplasez cu masina, am sunat in zadar la o firma, in speranta ca vor aduce o platforma. Noroc de alti conducatori auto, ce isi parcasera autovehiculele in apropriere.

Un sofer mi-a oferit o solutie de moment, permitandu-mi sa conectez bateria autoturismului meu la bateria SUV-ului sau, intrucat detinea echipamentul de care aveam nevoie pentru o astfel de operatiune. Aceasta activitate a durat o buna perioada de timp, iar noi ne-am lansat in discutii despre masini, motoare si aspecte legate de baterii auto ieftine. Astfel, am aflat cateva lucruri interesante, demne de retinut:

  • O baterie este incarcata 100% cand tensiunea atinge 12,65 V. O valoare de 11,9 V indica descarcarea bateriei.
  • Lunar, trebuie verificata tensiunea bateriei. Aceasta masura trebuie efectuata mai ales in timpul sezonului rece, cand temperaturile joase pot determina îngheţarea acesteia. Tensiunea trebuie sa atinga macar o valoare situata in jurul a 12,5 volti. Practic, atunci când nivelul de temperatura se apropie de punctul de îngheț, impreuna cu o vechime a bateriei de 3 ani sau mai mare, capacitatea de a funcţiona in mod optim se poate diminua și cu 50 la suta.
  • Desi tu poti reusi sa pornesti mașina într-o dimineață geroasa, nu vei avea garantia ca bateria auto se va incarca indeajuns in vreme ce te afli la volan.

Cum poti preveni sa ramai blocat din cauza unei baterii defectuoase?

  • Ai grija ca bateria şi bornele ei sa fie pe cat posibil curate, fara a prezenta urme de mizerie, grasime si alte reziduuri
  • Nu abandona vehiculul sau il lasa neexploatat pentru intervale lungi de timp
  • Inainte de a porni motorul, obisnuieste-te sa inchizi intai orice consumatori, ca de pilda: stergatoarele de parbriz, radioul, farurile etc.

Toate aceste sfaturi mi-au folosit pentru a nu mai fi niciodata expus riscurilor de a ramane cu o baterie “moarta” in plin camp. Sper sa va ajute sa preveniti situatiile neplacute, bucurandu-va de o experienta de condus cat mai placuta!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: