Cu 95 de lei îmi încarc freonul la mașină!

Și cu încă 49 de lei îmi curăț instalația de aer condiționat. Și apoi, un an de zile stau liniștită că nu-mi mai îmbolnăvesc copiii în mașină!

De ce sunt așa de entuziasmată? Doar nu e prima ofertă bună pe care o găsesc. Nu, dar scriu cu semnul exclamării (adică țip) ca să citească (să audă) și anumite doamne  care se plâng că nu au bani pentru a rezolva problema aerului condiționat din mașină!

Am mers anul trecut cu o asemenea doamnă, de la Ploiești la Cluj, la un concurs de karate, cu copiii noștri. Mare greșeală. La pornire, ne-a spus regula: fără aer condiționat.

-Facem pauze dese, hidratări și opriri la benzinării, stăm un pic la aer rece și ne întoarcem în mașină.

-De ce?

-Mai e puțin freon la aerul condiționat de la mașină, plus că miroase urât dacă-i dăm drumul. Îl păstrăm pentru situații speciale.

-Și asta nu e o situație specială?

-Nu.

Drumul a fost infernal. Interminabil. Un minut s-a simțit ca o oră. Trei adulți și doi copii într-o mașină fără aer condiționat și fără geam deschis, că răcim. Am făcut opriri, ne-am cumpărat sucuri, ne-am luat înghețată, am băut cafele lungi în benzinării, ne-am udat la păr, am stat cu prosoape ude la ceafă. Acum îmi dau seama că am cheltuit în opririle alea, pe șervețele umede, răcoritoare și înghețată, mai mult decât am fi dat ca să încărcăm freonul și să curățăm instalația de aer condiționat auto.

Înțeleg și apreciez că nu a dat drumul la aerul condiționat, știind că are o problemă. Întreținerea inadecvată a instalațiilor de aer condiționat afectează calitatea și mirosul aerului ventilat, iar mediul devine propice pentru înmulțirea multor tulpini de bacterii și ciuperci. De aia ne îmbolnăvim și spunem apoi că a fost de la aerul din mașină. Dar de ce nu a luat măsuri, mai ales că urma un drum lung, la 40 de grade?

”Nu toată lumea are bani” – mi-a zis și mi-a dat de înțeles că nu e cazul de o discuție. Nici nu aveam de gând să comentez, deoarece nu știam cât costă o încărcare cu freon și o igienizare a instalației. Mă gândeam că e ceva costisitor, de umblat pe drumuri, de lăsat în service vreo câteva zile.

Azi am căutat o ofertă pentru mașina noastră, pe care vrem s-o pregătim pentru week-end și am rămas fără grai. Inițial. După aceea m-am enervat teribil pe cei care mi-au stricat acea zi, care trebuia să fie deosebită. Igienizarea aparatului de aer conditionat se poate face la service cu 49 de lei, iar o incarcare freon costă 95 de lei. Ambele operațiuni durează câteva zeci de minute și sunt făcute de experți cu vechime și experiență în domeniu. Păi să nu te enervezi? Îi dădeam eu banii ăștia și mergeam civilizat până la Cluj! Există și varianta acestor servicii la domiciliu, unde prețul ajunge la 199 lei, pentru ambele servicii, adică revizia completă a instalației (încarcare freon + igienizare AC)- și tot nu mi se pare mult!

Sunt unii care nu mai încarcă aparatul cu freon și aleg să nu mai folosească deloc aerul condiționat, deoarece se îmbolnăvesc. Cei care zic asta nu înțeleg că nu instalația ne face rău, ci faptul că nu e igienizată și încărcată cu freon. Da, oamenii fac sinuzite, otite, bronșite, pneumonii de la aerul condiționat din mașină, apartament sau birou.  Dar foarte multă lume nu știe că filtrele pe care le conțin instalațiile de aer condiționat rețin și dezvoltă mulți microbi. De asemenea, nu trebuie să existe diferențe mari de temperatură între aerul din atmosferă și cel din încăperea sau mașina unde este deschis aerul condiționat. Această diferență nu trebuie să fie mai mare de 10 grade Celsius. Românul nu știe să folosească lucrurile cu măsură. Alege temeratura de 21 de grade, când afară sunt 40, e logic că în corp se va întâmpla ceva!

Să respirăm adânc și să ne calmăm. Vine Paștele, apoi vara, urmează vacanțe și excursii.

Oameni buni. Doamnelor. Mamelor din țara asta. Așa cum faceți curat în casă, la fel trebuie să procedați și cu mașina. Primiți o invitație undeva, pe neașteptate! Ce faceți? O refuzați, pentru că ați amânat să vă ocupați de aerul condiționat? Eu în niciun caz nu voi face asta, mai ales că dorința pe care mi-am pus-o la începutul anului a fost să nu mai zic NU. Să zic doar DA la toate ocaziile. Să nu mai refuz invitații pe munte, la concerte, la petreceri, la evenimente, nicăieri.

Pregătiți-vă aerul condiționat pentru un drum relaxant și fără grija îmbolnăvirilor. Sistemul de climatizare auto se curăță prin introducerea în instalație a unui agent special de tip aerosol, care călătorește de-a lungul sistemului de aer condiționat al mașinii, igienizează instalația și elimină mirosurile neplăcute. Procesul de recirculare a agentului aerosol va curăța toate componentele sistemului de climatizare, începând cu vaporizatorul și filtrele și terminând cu igienizarea conductelor și a gurilor de ventilație din interiorul habitaclului.

Încărcarea cu freon este o operațiune simplă, care nu durează mai mult de 30 de minute. Procedura completă presupune următoarele etape – umplerea instalației cu cantitatea de freon recomandată de producător pentru modelul mașinii, completarea cu cantitatea de ulei extrasă din instalație la pasul anterior și verificarea presiunii în instalație. Este un serviciu profesional, realizat cu aparatură specializată, iar eu îți recomand să apelezi la unitatea mobilă de încărcare freon auto, care va veni la domiciliul tău. Ești îngrijorat că s-ar putea să amâni călătoria sau să pleci cu un aparat de aer condiționat fără freon sau plin de mizerie? Nu e nevoie, specialiștii de la freonauto.com vin acasă, în regim de urgență și te rezolvă!

freon-auto-1 freon-auto-2

 

Eu o să plec în seara asta la munte, împreună cu familia fratelui meu, dar cu o întârziere mică, de o oră. De ce? Au venit să ne încarce la toți aerul condiționat, iar la mașina fratelui băieții au observat o mică problemă. El tocmai avusese o tamponare, a zis că nu are decât un pic tabla îndoită, dar s-a dovedit că a cauzat și o defecțiune la instalația de aer condiționat. Acest lucru a fost sesizat imediat și se remediază chiar în acest moment.

Da, eu scriu acest articol cu meșterii lângă mine, lângă unitatea mobiă de care vă spuneam, iar ceea ce ați citi mai sus sunt lucruri pe care tocmai le-am aflat. Prea vorbeam din cărți, nu? Era clar că-mi suflă cineva! Mai am zece minute pentru scris și vă reamintesc cât de ieftină este o încărcare cu freon a instalației de aer condiționat din mașină,  o igienizare și, iată, și o reparație a unor eventuale defecțiuni. Dacă tot sunt cu specialistul lângă mine, vă spun și ce are instalația: supapa de destindere este blocată și filtrul deshidratant este înfundat.

Meșterul îmi dă și o listă cu prețurile, pe care o copiez și o las aici, în caz că aveți nevoie.

freon-auto-11Pentru completarea sau înlocuirea agentului refrigerant R134A prețul perceput este același, indiferent de cantitatea de freon încărcată. Cantitatea poate varia în funcție de instalația de aer condiționat a diverselor mărci și modele (se pricep la toate mașinile) de la circa 300 de grame de freon până la peste 5-600 de grame de freon, însa prețul rămâne același:

  • 49 lei pentru serviciul de igienizare instalație AC în service.
  • 95 lei pentru serviciul de igienizare instalație AC la domiciliu (în București)
  • 95 lei pentru procedura de încărcare freon în service
  • 149 lei pentru procedura de încărcare freon la domiciliu (în București)
  • 149 lei pentru revizia completă a instalatiei (incarcare freon + igienizare AC) în service.
  • 199 lei pentru revizia completă a instalației (incarcare freon + igienizare AC) la domiciliu

Drum bun și răcoros vă urez!

Advertisements

One thought on “Cu 95 de lei îmi încarc freonul la mașină!

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: