Reducerea consumului de energie mi-a schimbat viața

Niciodată nu este prea târziu pentru a începe să economisești energie. Nu există oameni prea bătrâni, prea tineri, prea săraci, prea bogați sau prea înguști la mine să înțeleagă asta. Trebuie doar să-i faci să creadă că ideea le aparține. Și … un factor motivațional, care, în cazul meu, a fost soacra.

”Iar speli rufe?  Ai spălat și acum două zile!”

Când o auzeam că urcă scările, mă cuprindea panica, involuntar. Voiam să mă ascund undeva, dar nu aveam unde.

Stau într-o curte cu trei locuințe. Socrii la parter, noi la etaj, iar cumnații în casa lipită . Le-am construit în timp, baza fiind casa veche, iar până anul trecut nu făcusem separarea la curent. Aveam contor comun, iar soacră-mea umbla prin toate casele și stingea lumini, ne certa că spălăm prea des sau că ținem congelatorul în priză pentru un pui.

De plătit, plăteam în funcție de numărul de persoane. De asta era supărată soacra. Că ea nu are trei laptopuri, că la noi merg încontinuu două televizoare, că stăm la 23 de grade, iar ea la 19. Noi ca noi, dar cumnații își puseseră  becuri în fața casei și le țineau aprinse toată noaptea, ba mai aveau și un atelier de tâmplărie unde foloseau tot felul de mașinării, consumul trecând, bineînțeles, prin contorul comun.

Până anul trecut, când noi ne-am hotărât să ne separăm. Evident, ne gândeam la asta de mult, dar soacra a fost cea care ne-a turnat ideea în ureche, zilnic, cu picătura. Am cheltuit niște bani cu acest proiect, dar am scăpat de balamuc: nu mai aveam de împărțit nimic cu nimeni. În plus, ne-am schimbat stilul de viață.

”Vedeți voi cât vă vine factura, cât consumați de fapt voi”, ne amenința soacra. Vorba asta m-a ambiționat tare să-i demonstrez că nu-i așa. Și mi-am propus să fac din casa mea un cămin care ar putea să obțină un certificat energetic bun. Certificatul energetic este un document eliberat  de o firmă specializată, care evaluează performanţa energetică a unei clădiri şi o încadrează de la clasa A – imobilele cu cel mai scăzut consum de energie, până la clasa G , reprezentând cel mai mare consum.

bloc-reabilitat-termografieNoi aveam deja termopane și casa era anvelopată, dar am chemat totuși un specialist in termografie in constructii pentru o scanare termică a casei și a determina  distribuția temperaturilor. Imaginea a fost albastră, cu puțin roșu pe la ferestre, dar oricum foarte bună. Singura recomandare a fost că instalațiile din subsol trebuie înlocuite cu conducte noi și izolate. Ne-am conformat și apoi ne-am concentrat pe ce se află în interiorul casei.

descărcarePrimul lucru a fost să renunțăm la mașina de spălat primită la nuntă și am luat una clasa energetica A+++. Ne-am gândit că o fi știut soacra ceva, probabil că stătea lângă contor două ore cât merge mașina și observa cât consumă. Nu mai folosim programele lungi, ci varianta ”spălare rapidă”, de 20 de minute , pentru orice tip de țesătură.

Apoi am mutat frigiderul departe de cuptor și de lumina soarelui, pentru a rămâne rece. Am consumat tot din congelator și l-am scos din priză, îl vom folosi doar când tăiem porcul. Nu mai facem băi lungi, ci dușuri scurte, iar temperatura în casă nu mai e de 23 de grade, ci de 21. Nu oprim căldura când plecăm de acasă, deoarece se răcesc pereții și se consumă mai mult pentru reîncălzire.

2Dacă folosesc laptopul, închid televizorul, oricum nu pot fi atentă în ambele locuri. Am terminat cu lumina de veghe din camera copilului, iar toate becurile din casă au fost înlocuite cu unele economice. În baie și pe hol ne-am pus lămpi cu senzori de mișcare, pentru a nu le mai uita aprinse. Ne-am cumpărat prelungitoare cu buton de oprire, în care pot intra mai multe cabluri de alimentare. Prin întreruperea prelungitorului ne asigurăm că sunt oprite toate celelalte aparate (televizor, cuptor cu microunde, prăjitor, uscător), care consumă și în stand-by. Ne încărcăm telefoanele, laptourile și tabletele doar pe timp de zi, le scoatem imediat ce s-au încărcat, nu le mai lăsăm toată noaptea, așa cum făceam înainte.

Și în bucătărie am făcut schimbări. Nu mai folosesc robotul, ci mașina de tocat clasică, de la bunica. Toc cu cuțitul, amestec maioneza cu lingura și parcă și mâncarea e mai gustoasă, pe lângă faptul că brațele îmi sunt tonifiate.

Ne-am adus un electrician care a măsurat toate prizele și a descoperit că aveam tensiune fluctuantă, așa că am cumpărat un  dispozitiv pentru a stabiliza tensiunea , ceea ce a contribuit la scăderea consumului.

Am cheltuit ceva bani cu ambiția mea, dar a meritat, pentru a-i vedea reacția soacrei. Practic, a rămas mută la vederea facturilor pentru prima lună după separare. Noi am plătit jumătate din cât plăteam de obicei, iar ea a plătit mult mai mult, deoarece a rămas pe același contor cu cumnații. Ce se împărțea și cu noi, acum se împarte doar cu ea. E clar că revine mai mult fiecăruia.

Nu trebuie să aveți o soacră cicălitoare ca să vă apucați de economisit. Reducerea consumului de energie înseamnă reducerea unui alt tip de poluare, câmpul electromagnetic artificial – CEM, generat de dispozitivele electrice: televizoare, computere, telefoane și aparate radio. Suntem mereu înconjuraţi de aparate care iradiază într-un spectru foarte larg de frecvenţe. Acest lucru produce un stres electromagnetic foarte puternic, care  influenţează energia şi sănătatea într-un mod extrem de negativ, mai ales  în cazul copiilor.

pret-certificat-energetic-avizez-proba-superblogAcesta este viitorul. Certificatul energetic este obligatoriu odată cu intrarea României în Uniunea Europeană, în anul 2007, fiind un angajament în acest sens. Scopul acestui act este de a încerca să avem clădiri cât mai eficiente din punct de vedere energetic și a reduce poluarea înconjurătoare. Dacă închiriezi sau vinzi, certificatul energetic este obligatoriu, iar el poate adăuga valoarea casei sau dimpotrivă, o poate scădea.

Noi nu vrem să vindem, chiar dacă am o soacră care ne sâcâie. O iubim așa cum este și uneori are dreptate. Dacă nu era ea, nu aprofundam problema și nu deveneam conștienți de greșelile pe care le făceam.

logo_avizez-300x251Și cu cei doi cumnați muncim să-i convingem să mai reducă din consum. Le-am dat ca sursă de informare site-ul Avizez.ro al firmei Enermed Impex SRL, care are specialiști dotați cu tot felul de aparate, care îți spun în ce clasă energetică se încadrează locuința ta dar și ce măsuri poți lua pentru a remedia problemele. Sunt atestați ca auditori energetici gradul I, ceea ce le permite, spre deosebire de auditorii energetici de gradul II, să elaboreze un certificat energetic pentru orice construcție pentru care, prin lege, se prevede acest lucru: blocuri, apartamente, case, hoteluri, hale industriale, scoli, spații comerciale, săli de sport, farmacii și spitale.

Voi vorbi despre certificatul energetic și șefilor (lucrez la un clinică medicală privată), pentru a le spune de o obligație nouă, introdusă de la 1 februarie 2016. Până acum, conform legii nr. 372/2005 privind performanța energetică a clădirilor, certificatul energetic era obligatoriu doar pentru clădirile de interes și utilitate publică. Conform modificării și completării aduse legii nr. 372/2005 din Monitorul Oficial, Partea I, nr. 68 din 29 ianuarie 2016, de la 1 februarie 2016 afișarea certificatului de performanță energetică devine obligatorie pentru toate tipurile de clădiri consumatoare de energie vizitate frecvent de public. E și cazul nostru.

După tragedia din Colectiv, autoritățile române au devenit mai atente la modul în care sunt realizate construcțiile. E ca și cum ne-am fi trezit din starea nepăsătoare în care eram și în care nimeni nu se gândea la siguranța oamenilor și la reducerea consumului de energie. Se fac controale peste controale, iar cei de la Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) cer proprietarilor și certificatele de performanţă energetică, rapoartele de audit energetic şi cele de inspecţie a sistemului de încălzire sau climatizare. Și de ce să primești amendă, când poți fi la zi cu toate documentele?

Nu este o mare bătaie de cap, iar prețurile au scăzut în ultimii ani. De exemplu, Enermed Impex SRL Bucuresti  are cel mai avantajos preț de pe piață pentru certificat energetic si cea mai rapidă eliberare. Iată prețurile în capitală:

 • apartament 1 cameră (garsonieră): 130 lei;
 • apartament 2 camere: 150 lei;
 • apartament 3 camere: 160 lei;
 • apartament 4 camere: 170 lei;
 • apartament 5 camere: 180 lei;
 • casă/vilă, spații comerciale sau alte destinații: negociabil în funcție de suprafață si complexitate.

 

Eu nu mă opresc aici. Cu cât citesc mai mult despre acest subiect cu atât înțeleg mai multe. Scopul meu pe 5 ani este să utilizez cât mai multă ”energie verde”, adică ce ne oferă natura. Îmi voi pune ferestre mai mari, pentru a mă bucura de lumina naturală, voi încălzi apa la soare sau afară pe cuptorul cu lemne, nu voi mai folosi așa des centrala. S-ar putea să renunț de tot la televizor… și să stau mai mult afară, în natură. Incredibil, cât mi-a schimbat viziunea despre viață tot acest proiect de reducere a consumului de energie!

 

Advertisements

10 thoughts on “Reducerea consumului de energie mi-a schimbat viața

Add yours

 1. e greu pana trece prima lună, după aceea cand vezi diferenta pe factură nu mai poti să scapi de obiceiul de a economisi, nu ai cum

  Like

 2. Sunt lucruri de bun simt ce citesc aici, nu e foarte greu sa le pun in practică
  nu stiam ca un congelator consuma așa de mult, eu am și cuptor electric, cred ca ar trebui sa renunt la el

  Like

 3. Cel mai bine este să te separi de toti, să nu stai cu nimeni in casă, decât cu familia ta, să nu împarti nimic cu rudele că atunci apar discutiile
  foarte bine ca v-ati separat!

  Like

 4. pentru cei interesati:

  Acum, toți proprietarii de imobile sunt obligaţi să aibă certificatul de performanţă energetică a clădirilor atunci când vor vinde sau închiria un apartament sau o casă, contractele încheiate în lipsa acestuia nefiind acceptate la Finanțe.

  Documentul este necesar pentru locuinţe unifamiliale, blocuri de locuinţe, birouri, clădiri ale instituţiilor de învăţământ, spitale, hoteluri şi restaurante, săli de sport, clădiri pentru servicii de comerţ sau alte tipuri de clădiri consumatoare de energie, clădirile aflate în proprietatea sau administrarea autorităţilor publice sau a instituţiilor care prestează servicii publice.

  Sunt ferite de această obligație lăcaşurile de cult sau locațiile pentru alte activităţi cu caracter religios, pentru clădiri provizorii prevăzute a fi utilizate pe perioade de până la doi ani, din zone industriale, ateliere şi clădiri nerezidenţiale din domeniul agricol care necesită un consum redus de energie, pentru clădiri rezidenţiale care sunt destinate a fi utilizate mai puţin de patru luni pe an, pentru clădiri independente, cu o suprafaţă utilă mai mică de 50 de metri pătraţi.

  Like

 5. E o taxa in plus si atit.Cine cumpara un apartament are ochi sa vada daca e izolat sau nu.La fel se poate vedea daca are ferestre termopan.Mi se incă o cărămidă la birocratia din țara asta

  Like

 6. Certificatul de performanta energetica ajuta la formarea unui pret corect al locuintei, aducand elemente calitative alaturi de cele estetice („ce eu nu vad ca are polistiren si ferestre cu geam termopan, cata gresie , cata faianta, suprafetele camerelor, etc?”). Dar nu „vezi” consumurile energetice, daca nu faci calcule de transfer de caldura si masa si bilant enegetic si nu stii solutii tehnice de reducere a acestor consumuri energetice pentru incalzire, apa calda de consum, ventilare- climatizare si iluminat.
  Nu stii solutii de ventilare si de asigurare a debitului minim de aer proaspat in incaperi. Nu stii solutii de utilizare a energiilor regenerabile…. Este o cerinta a UE, justificata !!!

  Like

 7. toate aparatele electronice si electrocasnice ar trebui colectate de la populatie,
  periodic primariile si CCR Logistic System organizeaza campanii de colectare a deseurilor de echipamente electrice si eletronice.
  Cine preda aceste deseuri are posbilitatea, prin tragere la sorti, sa castige un aparat electrocasnic nou.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: