Acţiunea este principalul ingredient al succesului.

Da, pentru nişte oameni deştepţi, sunt destul de proşti. Oamenii deştepţi nu înţeleg că Universul funcţionează după un principiu relativ simplu: acţiune şi reacţiune. Dacă arunci cu o piatră în geam, geamul se sparge. Dacă te gândeşti cum să spargi geamul, geamul nu se sparge. Simplu?, nu? Ei bine, e uimitor cât de mulţi oameni nu se prind de faza asta. Acţiunea este principalul ingredient al succesului. Dacă nu faci nimic, nu se întâmplă nimic.

Proştii acţionează. Dacă un prost vrea să meargă din punctul A în punctul B, o ia tot înainte pe arătură şi vede el după-aia. Dacă un om deştept vrea să ajungă din punctul A în punctul B, întâi face o analiză a traseelor posibile şi a situaţiilor neprevăzute ce pot apărea în cale şi îşi face planul A, planul B şi planul C, de backup. Dacă îi apare un zid în cale?
– O ia prin stânga sau prin dreapta, sau face o gaură?
– Trece pe deasupra sau sapă un tunel pe dedesupt?
Dacă va fi nevoie de săpat un tunel, cred că ar trebui să-şi ia la drum o unealtă potrivită. Dar care e cea mai bună unealtă? De fier sau de lemn? Să fie uşoară şi de dimensiuni mici ca să nu-l încurce la drum sau ceva serios, de performanţă? Dilemele pot continua la nesfârşit În final se plictiseşte şi renunţă.
.

.
Un prost are o idee odată la 20 de ani, de exemplu să dea cartofi prăjiţi gratis în fiecare miercuri la shaormeria lui, şi se ţine de ea încă 20 de ani. Paradoxal sau nu, exact aşa se construieşte un brand, prin consecvenţă.
Oamenii deştepţi nu sunt consecvenţi, nu sunt perseverenţi, au foarte multe idei şi vor să le încerce pe toate, trec de la una la alta în timp scurt, fără să le dea timp să se dezvolte. Din cauză că au atât de multe idei, nu au răbdare să meargă cu una până la capăt, la prima poticnire îşi zic, asta e, am eşuat cu asta, mai am alte 400 de idei, una o să meargă. Şi renunţă la ideea actuală, şi încearcă alta. Oamenii deştepţi se întreabă ce ar mai putea face, ce idee ar fi mai bună, ce să mai încerce?
.
OAMENII DEŞTEPŢI VOR SĂ SCHIMBE LUMEA
.
Cea mai mare prostie de idee pe care o poţi avea. Universul are 15 miliarde de ani (EDIT: 13,7 conform comentariilor). Tu câţi ani ai? 18, 23, 27? Good luck with that! Ce te face să crezi că tu poţi schimba felul în care funcţionează Universul? Ce te face să crezi că tu poţi schimba natura umană? Pe bune, crezi că n-au mai încercat şi alte zeci de milioane de oameni de-a lungul multor generaţii înaintea ta, crezi că tu eşti cel mai deştept, singurul care şi-a dat seama că e o problemă în Univers şi trebuie rezolvată? Şi cum crezi tu că poţi realiza schimbarea asta?
Ştiu, hai să stăm la o terasă, la o bere, şi să comandăm, să discutăm aprins, să ne avântăm în polemici şi dezbateri. Sigur Universul o să vadă şi o să se schimbe singur când aude argumentaţia noastră extrem de logică.
.
OAMENII DEŞTEPŢI LUPTĂ CU SISTEMUL
.
O, da! Din aceeaşi categorie cu schimbatul lumii e şi lupta cu sistemul. Sistemul e rău, sistemul e aşa şi pe dincolo, bla-bla-bla. Ce e sistemul? Păi, nu ştiu, e o conspiraţie, sunt corporaţiile care ne bagă consumerismul pe gât şi vor să ne controleze, e Matrix-ul care ne îndobitoceşte. Zici?
Păi nu te obligă nimeni să ai ultimul smartphone, acces la internet, să faci cumpărături la supermarket. Ţi se pare uşor să faci un arc şi să vânezi un mistreţ, apoi să-l beleşti cu un cuţit făcut tot de tine dintr-o piatră ascuţită? Este pădure în România câcălău. La naiba, poţi să vopseşti şi copacii în albastru şi să zici că eşti în Avatar.
Dacă vrei Matrix? Scopul nu este să IEŞI din Matrix. Afară din Matrix e ca în pădure, mănânci noroi şi te îmbraci în zdrenţe. Scopul este să înţelegi cum funcţionează Matrix-ul şi să foloseşti asta în interesul tău. Să fii regele Matrix-ului.
.
OAMENII DEŞTEPŢI SUNT SOCIALIŞTI
.
Asta nu e o surpriză, ci mai degrabă un efect firesc. Oamenii deştepţi fac multă şcoală, iar şcoala îţi implantează idei socialiste în cap. Idei precum taxarea averilor prea mari, luatul de la bogaţi şi datul la săraci. În esenţă, oamenii deştepţi vor să-i ajute/să-i salveze pe cei năpăstuiţi de soartă, însă, cu toată inteligenţa lor nu-şi dau seama că fac exact contrariul. Dacă pedepseşti oameni eficienţi şi productivi, luându-le banii munciţi, şi încurajezi oamenii lipsiţi de iniţiativă, dându-le bani degeaba, pur şi simplu îi condamni pe toţi în mod egal la sărăcie. E ca şi cum ai împărţi o singură pizza în felii cât mai mici, ca să ajungă la toată lumea, în loc să stimulezi oamenii capabili să producă mai multă pizza.
Dacă vrei succes, bani şi bunăstare, trebuie să încetezi să mai fii împotriva oamenilor bogaţi şi să nu-i mai consideri duşmani. E ca şi cum visul tău ar fi să fii fotbalist, dar nu poţi să suporţi fotbalul.
.
OAMENII DEŞTEPŢI REFUZĂ REALITATEA
.
Asta e legată tot de ideile precedente, de lupta împotriva sistemului, de încercarea de a schimba lumea. Oamenii nu acceptă ce ar trebui să fie, ci dor ce ESTE. Fiecare argumentaţie pe care am auzit-o de la oameni deştepţi conţine câte un verb din cele de mai sus: n-ar trebui să aibă profituri atât de mari, nu merită să aibă salariu aşa mare..
Realitatea e în felul următor: cerul e albastru, iarba e verde. Cerului nu-i pasă că tu crezi că ar trebui să fie roz, pentru că aşa ţi-ar conveni ţie, un cer roz, sau pentru că aşa crezi tu că ar fi mai bine. Iarba nu dă doi bani pe părerea ta, că tu ai chef că firul de iarbă să stea înclinat pe dreapta, că aşa e mai bine pentru oameni. Poţi să ai cea mai solidă argumentaţie logică pe care o poate scoate mintea ta de om inteligent.
NU CONTEAZĂ. Realitatea este alta, şi realitatea nu se schimbă doar pentru că ţie nu-ţi convine. Acceptă realitatea şi adaptează-te în loc să lupţi ideologic împotriva ei!
.
EFECTUL DUNNING-KRUGER
.
Unii oameni suferă de o iluzorie superioritate şi se consideră mai abili decât alţii. Asta în timp ce oamenii deştepţi fac exact invers: se autoevaluează mai jos decât sunt, se vând pe bani puţini şi nu ai încredere în propriile capacităţi, sunt ezitanţi şi în final renunţă de-a dreptul. În aceeaşi notă cu Dunning- Kruger.
.
OAMENILOR DEŞTEPŢI LE E FRICĂ DE JUDECATA CELORLALŢI
.
Imaginează-ţi că stai pe budă şi îţi faci liniştit nevoile. Închizi ochii o fracţiune de secundă şi clipeşti. Când îi deschizi eşti pe o scenă, cu toate reflectoarele îndreptate spre tine şi lumea te arată cu degetul şi râde. Cam asta îşi închipuie oamenii deştepţi că se întâmplă atunci când trebuie să îşi afişeze sau să-şi promoveze munca sau ideile.
Ştiu designeri care evită de ani de zile să-şi facă un site pe care să-şi expună lucrările, crezând că nu sunt destul de bune pentru a le arăta lumii. Sau oameni care refuză nişte oportunităţi de a face bani pentru că au impresia eronată că serviciile lor s-ar putea să-i dezamăgească pe clienţi, că poate nu sunt chiar atât de bune pentru a cere bani pentru ele.
.
OAMENII DEŞTEPŢI SUNT ROMANTICI
.
Li se inoculează din şcoală ideea că sărăcia e plină de romantism şi boem: pictori săraci, poeţi săraci, artiştii adevăraţi sunt săraci. Adică oamenii inteligenţi şi capabili să gândească şi să creeze sunt deasupra ideilor de bani şi avere, sunt superiori moral. Astfel, şi ei, la rândul lor, resping ideea de bani pentru a se alătura grupului, pentru a simţi că aparţin acestei elite intelectuale care e deasupra noţiunilor pământeşti de avere.
.
* OAMENII DEŞTEPŢI N-AU TUPEU
.
Dacă ingredientul principal al succesului e acţiunea, tupeul vine imediat pe locul 2. Cele mai multe confruntări se câştigă cu tupeu, nu cu dreptate sau logică argumentativă. Din nou, asta e o realitate pe care trebuie să o accepţi. Aşa funcţionează lumea în care trăim. Încearcă un test: du-te la magazinul din colţ şi cumpără un pachet de biscuiţi. Ieşi afară, deschide pachetul, mănâncă 3 biscuiţi, apoi întoarce-te în magazin nervos şi cere banii înapoi. Îţi garantez că în 95% din cazuri tupeul, tonul ridicat, nervozitatea şi ameninţările cu Protecţia Consumatorului o să îţi aducă înapoi banii în buzunar. Oamenii deştepţi sunt prea corecţi, prea modeşti, prea timizi, prea cu bun simţ, prea la locul lor, fără curaj, fără tupeu, fără iniţiativă, căutând mereu un loc de muncă la stat, acolo unde nu trebuie să dovedeşti nimic, ci trebuie doar să scrie pe hârtie că eşti, că exişti. Sau se plafonează în tot felul de joburi low-lovel, fără stres, fără responsabilitate, până la pensie. Şi trăiesc cu impresia că merită mai mult, chiar şi doar pentru faptul că sunt deştepţi.
.
* OAMENII DEŞTEPŢI NU VOR SĂ AIBĂ SUCCES ŞI NICI BANI
.
Sigur, e alegerea lor. Pe mine nu mă deranjează. Însă ar trebui în cazul ăsta să nu se mai plângă că alţii au prea mulţi bani şi că nu merită să-i aibă pentru că sunt mai proşti decât ei. Repet, nu poţi să visezi să fii fotbalist, dar în acelaşi timp să urăşti fotbalul şi pe ceilalţi fotbalişti. Trebuie să te hotărăşti ce vrei de la viaţă şi să acţionezi în direcţia respectivă cu încredere şi curaj.
.
O EXPLICAŢIE PENTRU INTELECTUALII OFENSAŢI
.
În primul rând, mulţumesc tuturor celor care au citit acest articol, l-au share-uit şi au comentat. Unii au înţeles mai mult, alţii mai puţin, unii s-au apucat să-mi demonstreze contrariul şi să despice firul în 4, unii s-au simţit jigniţi şi m-au jignit şi ei la rândul lor.
.
Bun, care e ideea articolului? E o invitaţie la acţiune şi atât. E o invitaţie spusă cu duritate şi fără diplomaţie, dar în esenţă asta e. Conceptele de prost /deştept sunt doar percepţii, la fel şi ideea de succes şi inteligenţă: e o percepţie a unui om despre alt om. Nu poţi măsura cu exactitate inteligenţa, sunt prea multe tipuri de inteligenţă, fiecare om are talentul lui într-un anumit domeniu, nu poţi spune cu exactitate: ăla e deştept şi ăla e prost. Din cauza asta singurul lucru care face diferenţa este acţiunea.
Ne etichetăm singuri, îi etichetăm şi pe alţii şi ne împărţim în tabere: noi vs. ei. Să nu-mi spuneţi că nu o percepeţi pe Daniela Crudu ca fiind cel puţin mai proastă decât voi. Sau că nu aţi fost niciodată ofticaţi sau frustraţi de castingurile care le aleg pe unele ca ea. Însă nu vrea nimeni să recunoască adevărul: ea, ca şi alte prostituate, şi-a stabilit un obiectiv, s-au focusat pe asta şi au intreprins o acţiune sau mai multe în scopul de a-şi atinge obiectivul lor. Iar asta le-a adus succesul Succes definit tot de ei, de noi.
Pentru noi poate nu e succes faptul că au BMW, dar pentru ele este.
Succesul e la fel de subiectiv ca definiţiile de inteligent şi prost. Pentru cine n-a înţeles o să dau un exemplu mai mult decât clar. Dacă 5 oameni se gândesc să inventeze o sabie laser, cel care va fi creditat ca fiind inventatorul sabiei laser va fi cel care construieşte primul una funcţională, nu cel care are cea mai bună idee, nu cel care are cel mai inteligent plan conceptual, nu cea mai bună analiză teoretică a modului fractali în rezonatoli instabili. Doar cel care o construieşte!
Asta e esenţa articolului: ACŢIUNE & REACŢIUNE. Îmi pare rău că nu pot să explic mai clar.
E principiul după care funcţionează lumea, fie că vă convine sau nu. Simplul potenţial (inteligenţa) fără acţiune nu aduce absolut nimic, ci dimpotrivă produce blocaje (motivul pentru care apare frustrarea). Iar eu am enumerar câteva astfel de blocaje mentale în speranţa că dacă le identificăm le şi puteţi depăşi şi veţi obţine succes. Succes care nu trebuie să însemne BMW, ci orice altceva ce vă doriţi voi. E succesul vostru, nu al altora. Nu trăiţi după standardele altora.
.
articol preluat pentru valoarea lui

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: