Frumuseţea lemnului

Da, e ciudat. Nu ştiu de ce ar face cineva asta. Să aleagă plăcile ceramice care imită lemnul, când poate să aleagă chiar LEMNUL.
Şi nu mă refer la plăci cu aceaşi model, care se repetă obsesiv. Ci la plăci ceramice care imită textura, nodurile, absolut totul. E incredibil. Nici la atingere nu-ți mai dai seama, iar la un moment dat, nu mai faci distincție între ceea ce e real și ceea ce este imitatie. S-a ajuns prea departe.

De ce ai alege așa ceva în loc de lemn veritabil? Poate pentru că, pur și simplu, ar fi mai comod și mai ieftin. Este o aberaţie, un snobism.

Nu spun mai multe, părerea mea nu contează. Dar apelez la o poveste de viaţă şi vă vorbesc despre Ionuţ.
Pasiunea sa pentru lemn e legată de copilăria lui. Bunicul său era tâmplar. La numai trei anișori, el a primit de la bunicul său cadouri prețioase: un șort, un metru și o brișcă. Îi pare tare rău că a pierdut metrul, însă celelalte două obiecte le păstrează cu sfințenie. A fost încurajat de mic să bricoleze în atelierul bătrânului și când s-a făcut mai mare, abia aștepta vacanțele de vară ca să meargă la ţară și să se joace cu lemnele. Bogdan își aduce aminte că ai lui au cheltuit prea puțini bani pe jucăriile de sub brad, pentru că nu-l interesau. Îi era suficient să fie lăsat să scobească o bucată de lemn, cum vedea el la bunicul său, și era tare fericit.

Dar ce face Ionuţ acum? Păi cam tot ce se poate face în lemn. De la paturi, scaune, comode, dulapuri, cuiere, până la decorațiuni și ornamente pentru interioare, figurine din lemn, jucării și cuferașe pictate. Face şi case lemn, dar numai la oameni serioşi, care ştiu să-i preţuiască munca.

eeeConstruieşte şi case. A început cu un chioșc de grădină, iar acum face şi cabane din bușteni. Ai senzația că întreaga construcție e susținută de copaci, că balustradele par a fi luat direct din pădure, nu că le-ar fi făcut cineva.
lemn cas
Este foarte pregnant sentimentul de natural. Într-o lume obsedată de perfecțiune, aici imperfecțiunile vin să te liniștească, să-ți confere o stare de bine, de acceptare. Mai mult, chiar să găsești că imperfecțiunile sunt frumoase.
O casă cu adevărat uimitoare, ce dovedește că tradiția și meșteritul pot fi duse la un nivel superior și astfel arată cum unul dintre elementele primordiale – lemnul poate fi folosit pentru o locuință actuală, cu arhitectură de secol XXI. Deci se poate să ai o casă din bârne de lemn, dar să nu fie doar o cabană. Spectacol total!

apartament-lemn

A lucrat chiar şi la blocuri. La nişte prieteni care doreau să simtă căldura lemnului în apartamentul lor de beton. Le-a dat o sugestie: tâmplăria ușilor interioare şi a ferestrelor să fie din lemn masiv. Nu din termopan alb şi inexpresiv. Ci din lemn solid, nu din orice altceva care imită lemnul. Parchetul este unul actual, dar apropiat ca nuanța cu cea a ușilor și asta dă foarte bine. E ca și cum se face o legătură între planul orizontal al pardoselii și cel vertical al pereților, în golurile cărora sunt montate ușile. Liniile mobilierului sunt simple, curate. Oricând vor dori proprietarii să schimbe stilul, aceste piese de mobilă se vor potrivi în continuare. Proprietarii spun că ambianța în casă este mult mai plăcută, că nu se simte umezeală sau curent. Este un tip de casă care respiră și de aceea este și sănătoasă.

Care e secretul? Dacă ai niște suprafețe mari îmbrăcate din lemn natur, cum sunt ușile, mai departe nu e musai să ai tot lemn. Completezi cu biblioteci simple, canapea, fotolii și scaunele cu huse deschise la culoare și piese de mobilă curate, fără ornamente sau picturi. lemn
Corpurile de iluminat cât mai oneste și să aibă o formă contemporană, iar textilele plăcute. Și dacă vrei mai multă lumină în locuință, nu te complica cu draperii și perdele. Jaluzele frumoase din lemn există și arată chiar elegant.
I-a păcut să lucreze la apartamentul acesta. A făcut imposibilul posibil.

Cea mai surprinzătoare cerere a primit-o de la nişte afacerişti bogaţi care doreau o casă mică. Da, sună ciudat, nu? Căsuța unor constructori de case…
Știu, te aștepți ca ei să aibă ditamai vila. Nu, dau au avut alte pretenţii. Totul să fie o combinaţie de clasic, rustic şi modern, tușe elegante, dar, în același timp, o casă funcțională.
Zău dacă nu mi-aș face o casă permanentă ca asta. De ce? Pentru că e foarte simplă, sănătoasă și eficientă.
lemmm
Când văd astfel de construcții chiar nu înțeleg de ce noi, oamenii, ne complicăm atât de mult cu tot soiul de case și de materiale cică moderne. Nu înțeleg de ce la țară nu se fac case din lemn, dar se ridică unele cu etaj și balustrade de inox.
Pentru mine este un exemplu de locuință trainică. E atât de frumos totul în ea, bârnele acestea sănătoase din lemn, încât nici nu e de mirare că și cei cu plăcile ceramice încearcă să imite textura fibrei

A lucrat şi la restaurări.
Chiar de mult timp îmi doream să dau peste o restaurare reușită a unei case țărănești de la noi. Iar ionuţ mi-a povestit de una din Sinaia.
Casa-restaurata Transformarea ei este senzațională. Numai că aici a trebuit să respecte planurile și proiectele arhitecților și restauratorilor care se ghidează după reglementările și standardele trasate de Ministerul Culturii în privința recondiționărilor caselor vechi. Eu n-am știut, dar, spre exemplu, la restaurarea unei case țărănești, de patrimoniu, nu poți folosi orice tip de materiale, ci numai cele care sunt avizate de Ministerul Culturii. Asta o poți afla de la producătorii de materiale de construcții, pe care trebuie să-i întrebi despre aceste produse și dacă ele au avizul ministerului menționat.

De unde îşi procură Ionuţ materialele şi informaţiile? Este utilizator al portalului AfaceriLemn.ro. Acesta este liderul pentru informatii legate de industria lemnului, fiind una dintre cele mai putenice burse la nivel european cu mii de cereri si oferte pentru: cherestea, mobilier, panouri masive, placaj, furnir, panel, PAL, PFL, busteni, parchet, podele, case din lemn, jucarii lemn, paleţi.

siglaAfaceriLemn.ro promoveaza firmele serioase şi responsabile din industria prelucrarii lemnului, a mobilei precum şi produsele specifice. AfaceriLemn.ro doreste să promoveze industria responsabilă departe de acţiunile reprobabile ale diverşilor intermediari care au defrişat padurile şi care au creat o impresie falsa asupra unei industrii fanion.
Ceea ce vreu eu să dovedesc prin povestea lui Ionuţ este că, cu dragostea pentru lemn din partea lui şi cu responsabilitatea faţă de exploatarea lemnului, din partea portalului AfaceriLemn, pot ieşi lucruri frumoase. Aşa cum este LEMNUL.

Advertisements

3 thoughts on “Frumuseţea lemnului

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: