Cinofobia – frica de câini

Cinofobia deriva din grecescul kion – ciine si fobos – frica. Reprezinta frica anormala de caini. Este clasificata drept o fobie specifica, la tipul fobiilor animale. Fobiile animale sunt printre cele mai comune si reprezinta 36% dintre fobiile pentru care pacientii cauta tratament. Desi fobiile fata de serpi si paianjeni sunt mai comune, cinofobia este in special debilitanta datorita prevalentei ridicate a ciinilor in lume.
Este firesc să vrem să ocolim un câine, mai ales unul fioros şi mai ales unul care nu este ţinut în lesă. Vorbim de fobie atunci când ne panicăm (ne blocăm, ne tremură corpul şi ne bate puternic inima) în prezenţa unui câine deşi el nu dă semne că vrea să atace, când ocolim la cinci metri chiar şi câinii ţinuţi în lesă ori când ni se par periculoşi inclusiv cei de talie mică.
Cei care au această fobie trebuie să înţeleagă că lor nu le este frică de câini, ci de muşcătura lor. Anxietatea apare în mod iraţional la vederea oricărui câine. Cu alte cuvinte, învăţăm să ne fie frică şi ne antrenăm corpul să reacţioneze ca şi cum am fi muşcaţi de un câine sau pe punctul de a fi muşcaţi de fiecare dată când vedem unul. Un pas foarte important în tratarea fobiei este să conştientizăm că pericolul nu este real de cele mai multe ori.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: