Tipuri de inteligenţă

Inteligenţa lingvistică  –  abilitatea de a citi,  de a scrie şi de a înţelege şi asimila gramatica şi sintaxa. Se poate potenţa prin învăţarea unori limbi străine la un nivel comparabil cu al vorbitorilor nativi.

Colegii noştri programatori posedă şi fructifică inteligenţa logică-matematică, aceea care le permite să opereze cu concepte abstracte, să facă deducţii şi inducţii. Pentru a stimula acest tip de inteligenţă, poţi să înveţi programare, dar şi să te uiţi la filme şi să … tricotezi. Pentru cine nu a pus mâna pe andrele până acum, tricotatul implică progresii şi calcule continue, cât şi gândire proiectivă.

Cei care compun şi interpretează cu multă uşurinţă muzică manifestă inteligenţa muzicală.  Aceasta este mai greu de dezvoltat la o persoană matură, însă copiii pot fi expuşi de mici la sunetele naturii şi la muzică din toate genurile şi testaţi la vârsta de 4 ani pentru reperarea abilităţilor muzicale.

Inteligenţa vizual-spaţială ne permite unora dintre noi să ne imaginăm cum intră o garnitură de mobliă într-o cameră fără să facem măsurători, să asortăm perfect o piesă vestimentară din magazin cu una pe care o avem acasă sau să devenim campioni la sporturi care cer  un grad înalt de coordonare şi repoziţionare în mişcare – parkour, cădere liberă, arte marţiale. Pentru a-ţi dezvolta acest tip de inteligenţă, jocurile pe calculator, lego şi puzzle-urile 3D sunt cele mai potrivite.

Inteligenţa corporal-kinestezică presupune controlul propriului corp şi folosirea lui în  artă, aşa cum fac actorii, acrobaţii, dansatorii. Yoga este un exerciţiu simplu care, practicat constant, îţi va dezvolta şi ţie acest set de abilităţi.

Inteligenţa interpersonală le permite unora dintre semenii noştri să recunoască stările sufleteşti şi motivaţiile celorlalţi şi să îi organizeze. Oamenii care manifestă acest tip de inteligenţă se orientează spre cariere în marketing şi resurse umane. Poţi să îţi îmbunătăţeşti abilităţile de lucru cu oamenii începând să practici ascultarea activă (repetarea celor auzite de la interlocutor pentru a stimula comunicarea).

Inteligenţa intrapersonală
 este greu de cuantificat şi detectat, pentru că ea constă în abilitatea unui individ de a-şi recunoaşte şi analiza corect trăirile, scopurile şi motivaţiile interne. Acest tip de inteligenţă este folosit de teologi, psihologi şi scriitori pentru a descrie şi analiza personalitatea umană. Blogging-ul şi jurnalul personal clasic te vor ajuta să îţi sporeşti inteligenţa intrapersonală.

Persoanele care par a avea un dar aparte de a comunica cu animalele şi plantele sunt posesorii inteligenţei naturale. Pe ei îi vom găsi antrenând câini utilitari sau lucrând ca botanişti, cosmetologi sau veterinari. Şi acest tip de inteligenţă poate fi cultivat, dacă înveţi să ai grijă de un animăluţ sau măcar o plantă.

Inteligenţa  emoţională sau existenţială nu este atât o abilitate de a produce ceva măsurabil sau observabil, neputând fi asociată unei zone specializate a creierului. Ea este mai degrabă o funcţie a creierului  care  permite indivizilor înzestraţi  să inoveze şi să se adapteze în orice situaţie, să îşi controleze emoţiile şi reacţiile fireşti şi să le pună în slujba scopurilor lor… pe scurt, inteligenţa emoţională este apanajul oamenilor de succes, al personalităţilor neconvenţionale care devin guru în domeniile lor de activitate.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: