Manifestarile fobiei

Pot aparea fenomene de derealizare (sentimentul ca lucrurile se desfasoara ca intr-un film, intr-un plan ireal), fenomene de depersonalizare (sentimentul ca esti un actor in propria situatie, ca nu esti cu totul acolo), precum si senzatia de pierdere a controlului, teama de a nu innebuni, teama de a nu muri.

Aceste manifestari descriu o criza de anxietate, sau un atac de panica, si desi agorafobia, fobiile specifice si fobia sociala apar in contexte diferite, trairile unei persoane in situatia fobica sunt similare. Exista o serie de manifestari fizice ce insotesc senzatia de frica:

  • accelerarea batailor inimii sau palpitatii;
  • cresterea frecventei respiratiilor sau senzatia de disconfort toracic;
  • transpiratii;
  • greata sau disconfort abdominal;
  • senzatia pierderii echilibrului, ameteli, vertij;
  • tensiune musculara;
  • parestezii (intepaturi) ale membrelor.

In toate aceste situatii, persoana percepe teama ca fiind exagerata si irationala, insa nu o poate controla altfel decat prin evitarea situatiei fobice. De altfel, de cele mai multe ori, aceste evitari devin problema in sine. De frica fricii, persoana ajunge sa-si restringa posibilele contacte cu obiectul fricii. si, cu cat spaima este mai importanta, cu atit comportamentele de evitare sunt mai complexe si mai extinse.

Nu sunt rare cazurile in care, o data ce seria evitarilor ia amploare, persoana ajunge sa fie tintuita la domiciliu, considerat singurul bastion “sigur” in lupta cu obiectul fobic. De-abia atunci cand situatia scapa de sub control, cand cei din jur se alarmeaza de amploarea comportamentelor de evitare, este posibil ca persoana sa faca apel la ajutor de specialitate.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: