Top 10 cei mai destepti oameni din lume

La nivel mondial, 50% dintre oameni au IQ-uri cuprinse între 90 şi 110, 2,5% dintre oameni suferă de retard mintal (IQ sub 70%), 2,5% au o inteligenţă de nivel superior (IQ peste 130), iar numai 0,5% dintre oameni sunt geniali (IQ de peste 140). Iată topul celor mai mari genii aflate în viaţă:

1. La vârsta de 14 ani, Christopher Hirata (în prezent în vârstă de 30 de ani)  studia deja la Institutul de Tehnologie din California, iar numai doi ani mai târziu s-a angajat la NASA, lucrând la un proiect de colonizare a planetei Marte. A obţinut doctoratul în astrofizică la vârsta la care majoritatea oamenilor termină facultatea. Are un IQ estimat de 225.

2. Terrence Tao (37). La 24 de ani, Tao a devenit cel mai tânăr profesor din istorie al Universităţii California din Los Angeles. Are un IQ de 230.

3. Sir Andrew Wiles (59 de ani). În 1995, matematicianul britanic Sir Andrew Wiles a dus la bun sfârşit o provocare ce le-a provocat nopţi nedormite multor matematicieni pe parcursul a 357 de ani: a demonstrat marea teoremă a lui Fermat, considerată drept cea mai dificilă problemă de matematică din lume. Sir Andew Wiles are un IQ estimat de 170.

4. Kim Ung-Yong (50 de ani). La vârsta de doi ani, sud-coreeanul Kim Ung-Yong vorbea patru limbi, iar la vârsta de patru ani citea deja cursuri care se predau la universitate. Remarcându-i extraordinarul talent,  NASA l-a invitat la vârsta de 8 ani în Statele Unite pentru a-l ajuta să se dezvolte la capacitatea sa maximă. S-a întors ulterior în Coreea de Sud, unde îşi desfăşoară o prodigioasă activitate ştiinţifică. Kim Ung-Yong are un IQ de 210.

5. Judit Polgar (36 de ani, IQ de 170). La vârsta de 15 ani, Polgar a devenit cel mai tânăr mare campion de şah din lume, detronându-l pe Bobby Fisher.

6. Fizicianul Stephen Hawking (70 de ani), care are un IQ de 160.

7. Rick Rosner (52 de ani, IQ de 192). Scenaristul de televiziune Rick Rosner nu corespunde percepţiei pe care publicul o are despre genii. A lucrat ca stripper, ospătar şi bodyguard înainte de a-şi începe cariera în media.

8. James Woods (65 de ani, IQ de 180). Cunoscutul actor a fost de mic extrem de talentat la matematică, însă a renunţat la studiile la MIT în favoarea celor de actorie.

9. Garry Kasparov (49 de ani, IQ de 190). Chiar dacă a luat bătaie la un moment dat de la un calculator, Kasparov este unul dintre cei mai mari şahişti din lume. A renunţat la sport în 2005 şi a candidat ulterior la preşedinţia Rusiei. Şi-ar putea petrece următorii cinci ani de închisoare, fiind acuzat că a lovit un poliţist în timpul unui protest de susţinere pentru membrele trupei punk Pussy Riot.

10. Co-fondatorul Microsoft Paul Allen (59 de ani, IQ de 170) ocupă ultimul loc în acest top, însă este mai bogat decât toţi ceilalţi la un loc, cu o avere de peste 14 miliarde de dolari.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: